Međimurje Press
Kultura i obrazovanjeVlada Republike Hrvatske

Dopis na Dan žena Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH!

Poštovana mr. sc. Štimac Radin,

Obraćamo vam se kao Inicijativa koja je 1. veljače 2021. pokrenula Peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta, kao jednog od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Kroz deset dana peticiju je podržalo preko 20 organizacija civilnog društva i potpisalo više od 12 tisuća građana, među njima najviše roditelja, jer smatraju da je država dužna djeci i mladima omogućiti znanja iz područja seksualnosti te ih i na taj način zaštititi od seksualnog nasilja.

Nacionalni plan za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2021. do 2027. godine osnovni je strateški dokument Republike Hrvatske koji postavlja prioritete i usmjerava napore prema uspostavljanju rodnemravnopravnosti i uklanjanju diskriminacije žena. Smatramo neophodnim da ovaj strateški dokument, koji osigurava uvijete za napredak prema stvarnoj rodnoj ravnopravnosti i osnova je za provedbu fondova Europske unije, uključuje uvođenje rodno osviještenog odgoja i obrazovanja te sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u odgojno obrazovni sustav kao preduvjeta za izgradnju nediskriminirajućih rodnih stavova u društvu i osnovu prevencije i suzbijanja seksualnog i rodno utemeljenog nasilja. Sveobuhvatno seksualno obrazovanje temeljeno na znanstveno provjerenim informacijama ima važnu ulogu zaštite seksualnog zdravlja i promicanja odgovornog ponašanja, promoviranja rodne ravnopravnosti, inkluzije i izgradnje veza temeljenih na međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Prethodne nacionalne politike predviđale su uvođenje rodno osjetljivog obrazovanja i odgoja u cjelokupni obrazovni sustav, uz uklanjanje rodnih stereotipa iz udžbenika i nastavnih planova i programa1 te sustavnu edukaciju za nositelje/ice procesa na svim razinama sustava. Osim toga, bile su usmjerene na razvijanje programa sustavnog obrazovanja o ravnopravnosti spolova i spolnosti koji će doprinijeti i suzbijanju svakog oblika nasilja u obrazovnom sustavu2.

Unatoč jasnim znanstvenim dokazima da sveobuhvatno seksualno obrazovanje koristi društvu u cjelini, u Hrvatskoj 2021. godine djeca i mladi nemaju pristup sustavnom i sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju u školama, što podrazumijeva programe koji promiču informiranost, usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti, kod mladih razvijaju poštovanje socijalnih i seksualnih odnosa i odgovorno ponašanje. Ono što trenutno imamo u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme Zdravlje uvedene šk.god 2019/20 koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualnog obrazovanja. Nedostatak seksualnog obrazovanja dodatno doprinosi ranjivosti djevojčica i djevojaka iz posebno osjetljivih marginaliziranih skupina, kao što su djevojčice i djevojke s invaliditetom, Romkinje.

Evaluacijske studije koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje pokazuju da je edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, njeguje ljudska prava i rodnu ravnopravnost učinkovitija u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja, odgađanju stupanja u seksualne odnose, smanjuje neplanirane trudnoće i širenje spolno prenosivih bolesti te funkcionira kao ključ u prevencija nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u članku 14. obvezuje Republiku Hrvatsku na prevenciju nasilja i to kroz uključivanje u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika nastavne materijale o pitanjima kao što su ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, dakle teme koje su sastavni dio sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Osim toga, UN Odbor za uklanjanje diskriminacije žena u svojim Preporukama (2015.) traži da Republika Hrvatska poveća satnicu i kvalitetu odgoja i obrazovanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u školama.

Kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama naših gradova. Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije.

Država je dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno, sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja, te stoga još jednom naglašavamo potrebu da Nacionalni plan za ravnopravnost spolova postavi jasne ciljeve i korake uključivanja sustavnog i sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u obrazovni sustav u periodu od 2021. do 2027.godine.

Inicijativa Reci.hr, portala za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava
U ime Inicijative:
Renata Ivanović,
glavna urednica portala Reci.hr

Podupiratelji: Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime,
Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, GOOD te organizacija civilnoga društva CESI – Centar za
edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji,
PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za
nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri, GOOD Inicijativa, Savez Roma
u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Slobodni Filozofski i udruga
B.a.b.e. – Budi aktivna, budi emancipirana.

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja