Međimurje Press
ITŽupanija

Budućnost koja je tu!

U Razvojnom-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra danas je održan stručni Tehnološko-poslovni susret, s temom  Internet svari – budućnost koja je tu.

Metalska jezgra Čakovec i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje nastoje potaknuti razvoj međimurskog gospodarstva primjenom novih tehnoloških i poslovnih znanja te umrežavanjem poduzeća. Cilj događanja bio  je približiti područje Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (eng. “internet of things“ – IoT) ciljnoj skupini i stvoriti temelje za daljnji rad i razvoj IoT laboratorija u Metalskoj jezgri Čakovec u suradnji sa zainteresiranim partnerima.

Što je IoT – objasnio je doc. Dr. sc. Boris Tomaš,  u ime Katedre za razvoj informacijskih sustava, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, dok je o IoT u Metalskoj jezgri – o aktivnostima i opremi Metalske jezgre Čakovec povezanih s IoT-om – govorio dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec.

Ujedno predstavljena je linija za prototipnu proizvodnju elektroničkih sklopova u Laboratoriju za IoT, uz prikaz mogućnosti linije u pogonu, predstavljanje pojedinih elemenata umrežavanja, uz  demonstraciju  stručnjaka tvrtke Framos Technologies d.o.o.

Direktor Tehnološko-inovacijski centar Međimurje Ivan Plačko tom je prilikom naglasio kako je u temelju svih proizvoda i usluga koji se nazivaju “pametnima”, rade na spajanju uređaja koji upravljaju u stvarnom svijetu i to bez intervencije čovjeka. Sva pametna proizvodnja, pametni gradovi, pametne kuće, pametni promet u biti u svojoj srži imaju internet stvari.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naveo je kako je današnji susret u Metalskoj jezgri veliki iskorak za IT sektor i ukupno međimursko gospodarstvo. Ulažući u Centar znanja stvorili smo pretpostavke za tu vrstu transformacije gospodarstva.  Metalska jezgra upravo je formirana za internetske stvari. Naime, da plastično objasnim, danas već građani putem telefona upravljaju svojim kućanstvima, aparatima, uređajima, a upravo to danas činimo i u gospodarstvu. Inovativno je to gospodarstvo u razmjeni informacija, iskustva, ideja i da sve to bude umreženo u komunikacijski sustav. Zato očekujemo da Metalska jezgra kao stožerna institucija na internet planu prikuplja poduzetnike, gospodarstva i da na taj način razvijamo IT sektor. jer činjenica je da mnoge tvrtke koje su prošle inkubaciju u našem TIC-u šire svoje poslovanje, šire svoje djelatnosti, zapošljavaju, tako da u budućnosti očekujem da će Međimurje kao sredina biti vrlo atraktivna za razvoj IT industrije.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja