19.5 C
Čakovec
28. rujna 2024
Međimurje Press
Zdravlje

Kako izbjeći hipoglikemiju?

Hipoglikemija je stanje do kojeg dolazi zbog pada razine šećera u krvi pa se pojavljuju simptomi kao što su drhtavica, slabost i ubrzano lupanje srca.

Uglavnom se javlja kod dijabetičara, no može se javiti i kod osoba kod kojih nije dijagnosticiran dijabetes. Ovo stanje najopasnije je za dijabetičare s dijabetesom tipa 2 koji razinu šećera u krvi kontroliraju terapijom tabletama ili inzulinom.

Ubrzano lupanje srca, opći nemir, drhtavica, iznenadno znojenje i slabost samo su neki od najčešćih simptoma hipoglikemije.

Kod malih beba simptomi hipoglikemije često podrazumijevaju umor bebe i to da beba stalno spava.

Odrasle osobe hipoglikemiju mogu izbjeći tako da često uzimaju manje obroke. Zdravo se hranite, pa birajte cjelovite žitarice, fermentirane mliječne proizvode i nemasno meso i ribu.

Alkohol, kava i cigarete mogu dovesti do naglih promjena razine šećera u krvi pa je važno izbjegavati ih ili barem smanjiti unos na najmanju moguću razinu.

Kod beba hipoglikemiju je moguće izbjeći češćim podojima.

Kod osoba kod kojih se hipoglikemije javljaju često, osobito kada se radi o dijabetičarima, trebale bi uz sebe uvijek nositi tablete glukoze koje vrlo brzo podižu razinu šećera i samim time simptomi hipoglikemije brzo nestaju.

Izvor: Mamin kutak

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja