Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 12. do 19. lipnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 15. I 16.6.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Djevojčica i jaguar (Le Dernier Jaguar)

Obiteljski, avantura, komedija; Uloge: Emily Bett Rickards, Wayne Charles Baker, Paul Greene, Lumi Pollack

Odrastanje u amazonskoj prašumi Autumn je donijelo posebno prijateljstvo – izgubljeno mladunče jaguara po imenu Hope. Tragičan događaj prisili Autumn da napusti Hope. Tajanstvena veza između djece i mladunčadi divljih životinja, dok odrastaju jedno uz drugo i sklapaju prijateljstva, vrlo je posebna, a dijeljenje takvih priča poput filma ima delikatnu vrijednost. Otkako je njegov dugometražni film Mia i bijeli lav iz 2018. stekao međunarodnu slavu, nakon čega je uslijedio ništa manje uspješan Vuk i lav, plodni francuski dugometražni redatelj Gilles de Maistre iznova je dokazao svoj talent da pogodi pravu notu između romantizirane naracije i obrazovnog dokumentarnog filma. Njegov posljednji film Le Dernier Jaguar (engleski naslov: Autumn and The Black Jaguar) prikazan je u više od 600 kina diljem Francuske, ponovno noseći ono što je do sada postalo njegov prepoznatljiv stil. Odrastanje u amazonskoj prašumi Autumn je donijelo posebno prijateljstvo – izgubljeno mladunče jaguara po imenu Hope. Kada tragičan događaj prisili Autumn da napusti Hope i ode u nepoznati svijet New Yorka, ona godinama sanja o povratku u prašumu i svojoj prijateljici. S 14 godina i nakon što se navikla na gradski život, Autumn otkriva da je njeno selo iz djetinjstva pod prijetnjom trgovaca životinjama i odlučuje da se mora vratiti u Amazonu svom voljenom jaguaru. Anja – Autumnina simpatično nespretna profesorica biologije bezuspješno je pokušava odgovoriti od ovog nepromišljenog plana. Uz Anju, Autumn kreće na putovanje kako bi se ponovno ujedinila s Hope i spasila je od onih koji žele uništiti prašumu i njezin životinjski svijet.

  • 15. I 16.6.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Ubojita sjećanja (Sleeping Dogs)

Triler, misterija; Uloge: Russell Crowe, Karen Gillan, Marton Csokas

Pateći od gubitka pamćenja, bivši detektiv odjela za ubojstva pokušava riješiti brutalno ubojstvo kojeg se ne može sjetiti. Dok sastavlja dokaze iz desetljeća stare istrage, ubrzo otkriva zlokobnu mrežu zakopanih tajni povezanih s njegovom zaboravljenom prošlošću. U režiji Adama Coopera, Sleeping Dogs temelji se na romanu The Book of Mirrors autora E.O. Chirovici. Russell Crowe u filmu glumi Roya Freemana koji prati bivšeg detektiva odjela za umorstva dok se podvrgava eksperimentalnom liječenju Alzheimerove bolesti, a zatim ponovno preuzima desetljeće star neriješen slučaj ubojstva. Osim Crowea, u Sleeping Dogs glumi i Karen Gillan, koja je najpoznatija po ulozi Nebule u filmovima Čuvari galaksije. U filmu se također pojavljuju Marton Csokas, Kelly Greyson, Lucy-Rose Leonard, Ellizabeth Blackmore i Thomas M. Wright. Nadolazeća misterija ubojstva također označava ponovni susret Crowea i glumca Tommyja Flanagana, s tim da su se dva glumca ranije pojavljivala zajedno kao dio postave Gladijatora, epa Ridleya Scotta iz 2000. godine.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

  • 14.06.2024., PETAK U 20 SATI, KONCERT DUA VARGA

Dom kulture Grada Preloga poziva, u petak 14. lipnja, na sjajan koncert Dua Varga. Ulaz je besplatan, a koncert započinje od 20 sati. Duo Varga čine dvije sjajne glazbenice Zita Draušnik, violončelo i Nadia Varga Modrić, klavir, a na programu će se naći djela Mozarta, Dore Pejačević, Ladislava Varge, Šostakoviča i Poppera. Koncert je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

  • 15.06.2024., SUBOTA U 16 SATI, KAZALIŠNA PREDSTAVA „JAŠARPAŠIĆI“

U Domu kulture Grada Preloga možete, u subotu 15. lipnja, s početkom u 16 sati pogledati predstavu Roma Teatra, Umjetničke organizacije Multikulti i Centra KNAP, pod nazivom „Jašarpašići“. komediji čiji je cilj razgaliti i nasmijati publiku. Jašar, glava kuće obitelji Jašarpašić, upravo se vratio s bolničkog liječenja na kućni oporavak. Ozbiljno je bolestan, a trojica sinova i unučica, učinit će sve da se otac i djed što brže oporavi. No postoji strah i postavlja se pitanje što ako je došlo vrijeme da se Jašar riješi zemaljskih muka, tko će ga dostojno zamijeniti i postati glava kuće Jašarpašića. Roma teatar osnovan je 2019. godine nakon uspješno provedenog projekta Teatar R. Centar kulture na Peščenici KNAP osigurao je prostor u kojem ansambl teatra vježba i stvara nove projekte. Cilj kazališta je promicanje romske kulture i integracije mladih Roma putem umjetničkog izražaja. Redateljica predstave je Zvjezdana Bubnjar, a u predstavi glume: Mišo Goman – Jašar, Dejan Seferovic – Redžep, Ivan Stanić – Samir, Stjepan Nikić – Đovani, Nikolina Bubnjar – Đulijeta.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 05.07.2024., IZLOŽBA MATEJE RUSAK U MUZEJU CROATA INSULANUS

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se, do 5. srpnja 2024. godine, razgledati izložbu “Moja Rijeka” Mateje Rusak.

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure – dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini. U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima.

Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“. Sva iskustva, poznanstva, inspirativne vizure, spoznaje, znanja i uspomene koje je stekla za vrijeme boravka i studija u Rijeci, Rusak je dematerijalizirala u vrijednosti, emocije i energiju. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“. No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin.

Ciklus od 13 radova izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Sve ono osjetilno i emocionalno proživljeno te pohranjeno u vidu iskustava i uspomena, Rusak sažima, oblikuje i prenosi na površinu papira. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima. Tako i prilikom oblikovanja aktualnog ciklusa „Moja Rijeka“, umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije nastale brisanjem prvog sloja boje s matrica prilikom otiskivanja ranijeg ciklusa „Hommage Rijeci“. Recikliranjem i ponovnom upotrebom, radni materijal iz ranijeg ciklusa postaje glavni gradivni element novih djela.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • LJETO 2024. U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA

Ljeto nam je pred vratima, ali ne samo ono kalendarsko, već su pred nama vesele ljetne radionice u Prelogu! Pozivamo sve mame, tate, skrbnike, bake i djedove da prijave svoje mališane na Ljetne radionice koje i ovoga ljeta organiziraju Muzej, Knjižnica i DND Prelog. Radionice su besplatne, a prigodne su za djecu i mlade u dobi od 6 – 16 godina. Broj polaznika radionica je strogo ograničen na 20 te se prijave odvijaju isključivo online. Radionice u nizu zahtijevaju dolazak na sve naznačene termine jer se rad nadovezuje na prethodni dan. Obrazac za prijavu je otvoren do popunjenja kapaciteta. Kapacitet za priče uz kućice s knjigama je neograničen i za aktivnost NIJE POTREBNA PRIJAVA. Kapacitet za filmsku projekciju je ograničen na najviše 50 osoba. Naknadne dolaske i prijave ne prihvaćamo. Radionice se odvijaju na terasi zgrade Muzeja i Knjižnice na adresi Glavna 33. Prelog. U slučaju lošeg vremena, prijaviteljima javljamo alternativnu lokaciju ili otkazujemo/odgađamo radionicu. Prijave su moguće isključivo putem online obrasca na poveznici: https://forms.gle/ZAddqPRiKQHGhQdh9

KONTAKTI ORGANIZATORA:

Muzej Croata insulanus Grada Preloga muzej.prelog@gmail.com

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga knjiznica.prelog@gmail.com

Društvo Naša djeca Prelog drustvonasadjecaprelog@gmail.com

Dječji klub Sims djecjiklubsims@gmail.com

RASPORED AKTIVNOSTI:

LIPANJ

    • 18.06.2024. 10:00 Senior Trivia kviz

    • 24. i 25.6.2024. 10:00 – Veliki i mali (voditeljice: Članice kreativnih radionica Udruge umirovljenika Prelog) Muzej

    • 26.,27. i 28.6.2024. 10:00- Mala škola karikature (voditelj: Damir Novak) Muzej

SRPANJ

    • 02.07. 2024. 10:00 Brick-A-Book

    • 05.07.2024. 10:00 Blackout Poezija

    • 09.07.2024. 10:00 Vijenac riječi

    • 12.07.2024. 10:00 Knjiška haljina

Voditelji radionica: DND I KIČ Prelog

KOLOVOZ

    • 19.08. – 28.08.2024. 17:00 Priča uz kućicu za knjige (#MSKH) DND I KIČ

    • 19.08. Ponedjeljak Prelog

    • 20.08. Utorak Cirkovljan

    • 21.08. Srijeda Čehovec

    • 22.08. Četvrtak Hemuševec

    • 23.08. Petak Draškovec

    • 26.08. Ponedjeljak Oporovec

    • 27.08. Utorak Otok

    • 28.08. Srijeda Čukovec

    • 29.08. Četvrtak Čehovec – dječja kućica s knjigama

    • 30.08.2024. 21:00 Kino na krovu SIMS, DND I KIČ Prelog

DOGAĐANJA

  • OD 07.06. DO 09.08.2024., 17. LJETNA KROS LIGA PRELOG

I ove godine starta „Ljetna kros liga Prelog“, 17. po redu, najstarija trkačka liga u Međimurju! Trči i staro i mlado, vaše godine ili forma nisu problem, imamo za vas sve, i hodanje i trčanje, samo se pokrenite i pridružite nam se. Kroz devet klimatskih i natjecateljskih, ovoga puta „vrelih kola“, vodi vas Biciklistički klub Prelog.

DATUMI ODRŽAVANJA:

2. kolo 14.06.2024. – natjecateljsko kolo

3. kolo 21.06.2024. – natjecateljsko kolo

4. kolo 28.06.2024. – natjecateljsko kolo

5. kolo 05.07.2024. – natjecateljsko kolo

6. kolo 12.07.2024. – natjecateljsko kolo

7. kolo 19.07.2024. – natjecateljsko kolo

8. kolo 26.07.2024. – natjecateljsko kolo

9. kolo 02.08.2024. – natjecateljsko kolo

09.08.2024. – proglašenje pobjednika i druženje

SATNICA:

  • prijave na dan utrke od 17:30 sati

  • start dječjih utrka u 18:30

  • start utrka za odrasle u 19:00 sati

  • revijalno 10. kolo i proglašenje počinje od 18:00 sati

  • 15.6.2024., SUBOTA OD 9 SATI, DANI DRAVSKE RIBE

Četvrti puta u nizu, prostor Marine u Prelogu, ugostit će manifestaciju pod nazivom „Dani dravske ribe“. Ove su godine „Dani dravske ribe“ na rasporedu u subotu, 15. lipnja. I ove godine prekrasan prostor Marine Prelog ugostit će članove sportsko ribolovnih društava s područja Preloga, „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca, „Ostriž“ iz Cirkovljana i Ekološke udruge „Hrast“ iz Čukovca, koji će od jutarnjih sati ukrstiti štapove, u sklopu Kupa Grada Preloga u sportskom ribolovu. Predstavnicima ovih društava pridružit će se i članovi Nautičkog kluba Labud i međimurski ribočuvari u kuhanju dravskih specijaliteta od ribe. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazat će dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinut će se ove godine Tamburaški sastav Kumovi. Ribičko natjecanje započet će prijavom natjecatelja u 7,00 sati, samo natjecanje kreće od 9,00 sati, a nakon 12,30 sati, svi posjetitelji moći će kušati i sve ono što su pripremali majstori kuhari iz okupljenih ribolovnih društava i Nautičkog kluba Labud. Nautički klub Labud, tog će dana, otvoriti svoja vrata te će svi zainteresirani posjetitelji moći uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. Za najmlađe pak su tu zanimljive radionice Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog te Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Nema razloga da subotnje prijepodne, 15. lipnja, ne provedete na prostoru Marine Prelog.

Program:

    • od 7 do 12 sati: Kup Grada Preloga u sportskom ribolovu

    • od 10 sati: svirka Tamburaškog sastava Kumovi

    • od 10 sati: radionice za najmlađe (LUDM Prelog, Muzej Croata insulanus, Udruga „Duga“)

    • od 9 do 13 sati: pripremanje jela od dravske ribe

    • 12:30 sati: podjela nagrada u Kupu Grada Preloga u sportskom ribolovu

    • nakon 12:30 sati: početak degustacije spremljenih jela od dravske ribe

    • od 13:30 sati: vožnje čamcem po jezeru za zainteresirane (Nautički klub „Labud“ Prelog)

  • 15.06.2024., HRVATSKA PROTIV ŠPANJOLSKE NA EKRANU U CENTRU PRELOGA

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog ljeta igra na Euru 2024. Od 14. lipnja do 14. srpnja u Njemačkoj će se održati Europsko nogometno prvenstvo 2024. Hrvatska nogometna reprezentacija jesenas se kroz kvalifikacijsku skupinu plasirala na novo veliko natjecanje koje ćemo ovoga ljeta sa zanimanjem pratiti. Izabranici Zlatka Dalića izvučeni su u skupinu B zajedno s reprezentacijama Španjolske, Italije i Albanije.

Raspored utakmica Hrvatske u skupini:

    • Španjolska – Hrvatska (15. lipnja, 18 sati, Olimpijski stadion Berlin)

    • Hrvatska – Albanija (19. lipnja, 15 sati, Volksparkstadion Hamburg)

    • Hrvatska – Italija (24. lipnja, 21 sat, Red Bull Arena Leipzig)

Utakmice nogometne reprezentacije Hrvatske protiv Španjolske i Italije možete pratiti na velikom ekranu, 5×2 metra na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Budite dio vesele ekipe i navijajte za naše reprezentativce.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja