Međimurje Press
Najave

Pregled događanja na području Grada Preloga od 7. do 14. kolovoza 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 10. I 11.8.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • 10 života (10 Lives)

Animirani, avantura; Uloge/Glasovi: Adi Prohić, Daniel Dizdar, Marko Cindrić, Lana Blaće, Ana Ćapalija, Goran Vrbanić, Jan Kovačić, Daniel Dizdar, Nadia Jakobović, Daniel Dizdar, Igor Pecotić, Dora Jakobović

Animirani film o razmaženom mačku koji olako shvaća sretne okolnosti u kojima se našao nakon što ga je spasila i zavoljela Rouz, predana učenica mekog srca. Kada je izgubio i deveti život, sudbina se umiješala i mačak kreće na putovanje koje će ga u potpunosti promijeniti.

  • 10. I 11.8.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 21 SAT

  • Sakupljač duša (Longlegs)

Triler, horor; Uloge: Maika Monroe, Nicolas Cage, Blair Underwood, Alicia Witt, Vanessa Walsh

FBI agentica Lee Harker dodijeljena je neriješenom slučaju serijskog ubojice koji poprima neočekivani obrat, otkrivajući dokaze o okultnom. Harker otkriva osobnu vezu s ubojicom i mora ga zaustaviti prije nego ponovno napadne. U filmu Sakupljač Duša glume Maika Monroe kao FBI agentica Harker i Nicolas Cage kao glavni ubojica, uz izvedbe Blair Underwood, Kiernan Shipka, Alicia Witt i Lisa Chandler. Napisao i režirao Oz Perkins.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • IZLOŽBA „PRIČE S KLUPICE“ NA MARINI PRELOG

Izložba „Priče s klupice“ ističe važnost očuvanja kulturnog identiteta i nasljeđa Preloga kroz priče i sjećanja njegovih starijih stanovnika. Kroz razgovore s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Mesmar te članovima Udruge umirovljenika Prelog, izložba oživljava tradiciju, običaje i svakodnevicu donjeg Međimurja. Nekoć su se ove priče pričale na klupici ispred kuća, okupljajući cijelo susjedstvo i prenosile znanje s generacije na generaciju, što je i inspiracija za naziv izložbe. Kazivači: Članovi Udruge umirovljenika Prelog i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Mesmar, Prelog; Agata Čemerika, Ana Bengez, Ana Pavčec, Anđela Koledić, Antonija Krleža, Đurđa Vargek, Đuro Kalšan, Franjo Novak, Greta Stančin, Jelena Novak, Katarina Balent, Katarina Novak, Magdalena Hegeduš, Marija Habula, Marija Pavlic, Nada Blažeković, Paula Rusak, Rudolf Stančin. Autorice izložbe: Iva Kožnjak i Tajana Štefok Izložba se može razgledati tijekom ljeta na samom početku šetnice. Uronite u bogatu baštinu našeg kraja i otkrijte priče koje oblikuju našu zajednicu.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • LJETO 2024. U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA

Ljeto nam je pred vratima, ali ne samo ono kalendarsko, već su pred nama vesele ljetne radionice u Prelogu! Pozivamo sve mame, tate, skrbnike, bake i djedove da prijave svoje mališane na Ljetne radionice koje i ovoga ljeta organiziraju Muzej, Knjižnica i DND Prelog. Radionice su besplatne, a prigodne su za djecu i mlade u dobi od 6 – 16 godina. Broj polaznika radionica je strogo ograničen na 20 te se prijave odvijaju isključivo online. Radionice u nizu zahtijevaju dolazak na sve naznačene termine jer se rad nadovezuje na prethodni dan. Obrazac za prijavu je otvoren do popunjenja kapaciteta. Kapacitet za priče uz kućice s knjigama je neograničen i za aktivnost NIJE POTREBNA PRIJAVA. Kapacitet za filmsku projekciju je ograničen na najviše 50 osoba. Naknadne dolaske i prijave ne prihvaćamo. Radionice se odvijaju na terasi zgrade Muzeja i Knjižnice na adresi Glavna 33. Prelog. U slučaju lošeg vremena, prijaviteljima javljamo alternativnu lokaciju ili otkazujemo/odgađamo radionicu. Prijave su moguće isključivo putem online obrasca na poveznici: https://forms.gle/ZAddqPRiKQHGhQdh9

KONTAKTI ORGANIZATORA:

Muzej Croata insulanus Grada Preloga muzej.prelog@gmail.com

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga knjiznica.prelog@gmail.com

Društvo Naša djeca Prelog drustvonasadjecaprelog@gmail.com

Dječji klub Sims djecjiklubsims@gmail.com

RASPORED AKTIVNOSTI:

KOLOVOZ

    • 19.08. – 28.08.2024. 17:00 Priča uz kućicu za knjige (#MSKH) DND I KIČ

    • 19.08. Ponedjeljak Prelog

    • 20.08. Utorak Cirkovljan

    • 21.08. Srijeda Čehovec

    • 22.08. Četvrtak Hemuševec

    • 23.08. Petak Draškovec

    • 26.08. Ponedjeljak Oporovec

    • 27.08. Utorak Otok

    • 28.08. Srijeda Čukovec

    • 29.08. Četvrtak Čehovec – dječja kućica s knjigama

    • 30.08.2024. 21:00 Kino na krovu SIMS, DND I KIČ Prelog

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

  • 11.08.2024., NEDJELJA OD 14 DO 18 SATI NOVO DRUŽENJE UZ SPORTOVE NA VODI

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa provođenjem uspješnog projekta „Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda: Sportovi na vodi Grada Preloga“. Turistička zajednica projekt provodi uz Udrugu sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ te Grad Prelog. Provoditelj aktivnosti na vodi je upravo Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca. Kroz šest vrućih ljetnih nedjelja održat će se Dani otvorenih vrata sportova na vodi, a ovaj projekt Turističke zajednice Grada Preloga dijelom se financira iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice.

Cilj projekta je nastaviti uspješno razvijati i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijske menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan. Uz Dane otvorenih vrata sportova na vodi u projekt je uključen i 3. „Dragon boat“ kup Grada Preloga – zanimljiva ekipna utrka u veslanju zmajskim čamcima koja će se održati u jesenskim mjesecima.

U sklopu Dana otvorenih vrata sportova na vodi, novo je druženje na rasporedu 11. kolovoza. Svi zainteresirani moći će besplatno isprobati veslanje u kajaku, kanuu, rafting čamcu te na SUP-u. Brojne aktivnosti na jezeru Hidroelektrane Dubrava provodit će se uz budno oko educiranih skipera koji će se pobrinuti za sigurnost svih korisnika plovila. Također, svi oni hrabriji i spretniji mogli su se prijaviti i sudjelovati u Ligi sportova na vodi. Nemojte nikako propustiti dio ljeta provesti na Marini Prelog, u dobrom društvu Turističke zajednice Grada Preloga i Udruge sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca.

DOGAĐANJA

  • 10.08.2024., SUBOTA, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SV. LOVRE

I ove će godine posebno svečano biti uz blagdan sv. Lovre u Cirkovljanu. Cirkovljan, uz sudjelovanje udruga s područja Cirkvoljana, svoj mjesni blagdan, Lovreče, proslavit će u subotu, 10. kolovoza. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati na blagdan sv. Lovre, u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 16,00 sati. Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnicu će, od srijede do petka, svakoga dana u 18 sati, predvoditi prečasni Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan Istočnovaraždinskog dekanata. Centralno misno slavlje, poldanjicu na blagdan sv. Lovre, predvodit će prečasni Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina te povjerenik za pastoral ministranata i duhovnih zvanja.

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala. Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Prvi spomen cirkve (crkve) u Cirkovljanu je vizitacija arhiđakona Ivana iz 1334. godine. Crkva je, sigurno već i prije sagrađena i otuda predpostavka da je vjerojatno bila Župna crkva Preloga. U crkvi sv. Lovre u Cirkovljanu na glavnom oltaru u sredini nalazi se velika slika sv. Lovre (ulje na platnu), a uz nju su smješteni kipovi sv. Petra i Pavla, izrađeni u drvu. Ta se tri sveca u starim crkvama često nalaze zajedno – zajedno su i zaštitnici Rima. Drveni kipovi spomenutih svetaca potječu iz ranijih vremena, možda iz priješnje cirkovljanske, preloške ili koje druge crkve. Oltar je iz orahova drva izradio varaždinski stolar Antun Pitsch. U središnjem dijelu oltara je oltarna pala koja prikazuje spomenutog sveca. Sliku sveca naslikao je poznati talijanski slikar Jakob Brollo iz Gemone del Friulli.

  • 10.08.2024., SUBOTA, UTRKA „RED RUN FOR CIRKOVLJAN“ PRIGODOM LOVREČA

Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Preloga i uz podršku Grada Prelogom organizira 1. utrku povodom Lovreča u Cirkovljanu: „RED RUN for Cirkovljan“

Datum: Subota, 10. kolovoza 2024. s početkom u 18 sati

Duljina utrke: 3,4km

Start i cilj: Sportski park Zdenci, ulica Zdenci 33, Cirkovljan

Utrka za djecu: Sportski tereni NK Naprijed Cirkovljan.

Dječje utrke počinju u 17h. 

NAGRADE:

Prvo troje natjecatelja u ženskoj i muškoj konkurenciji osvajaju pehare te promotivne nagrade organizatora i ne ulaze u kategorije. Osigurane su medalje za prva 3 natjecatelja po kategorijama. Najbrža Cirkovljančanka i najbrži Cirkovljančan dobivaju poklon organizatora.

STARTNI PAKET:

Startni broj (osigurava utrka.com), finišerska medalja, majica, bon za piće, bon za obrok.

Prijave i detalji na: https://www.utrka.com/utrke/cirkovljan/2024/info/

NAJAVE

25.08.2024., NEDJELJA, ČETRNAESTI DIVLJI TRIATLON

I ove godine vas na Marini Prelog i Šudrani Cirkovljan očekuje Divlji triatlon! U nedjelju, 25. kolovoza od 8 do 13:30 sati, mnoštvo sportaša pokazat će svoje sportske vještine na 14. Divljem triatlonu. Start utrke je u 10 sati. Organizator događaja je Društvo športske rekreacije „Sportikus“ iz Preloga uz pokroviteljstvo Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga te Turističke zajednice Međimurske županije. Sama utrka koncipirana je kao supersprint triatlon, odnosno sastoji se od 375 m plivanja, 12 km vožnje biciklom te 2,5 km trčanja. O prijavi, kategorijama, startnini te pravilima natjecanja zainteresirani sportaši i rekreativnici mogu saznatina https://www.facebook.com/events/774848154590734/

Svi prijavljeni do 12. kolovoza 2024. imaju osigurani start paket!

PROGRAM DOGAĐANJA:

    • 8:00 – 9:30 PRIJAVE, PODIZANJE STARTNIH BROJEVA I ČIPOVA ZA UTRKU

    • 9:30 – 9:50 OTVARANJE ZONE TRANZICIJE

    • 9:50 – BRIEFING ZA UTRKU

    • 10:00 – START UTRKE

    • 11:15 – PREDVIĐENO VRIJEME ZAVRŠETKA UTRKE

    • 12:30 – OBJAVA PRIVREMENIH REZULTATA

    • 13:30 – CEREMONIJA PROGLAŠENJA POBJEDNIKA: nakon objave službenih rezultata.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja