Međimurje Press
Društvo

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom i ostalim dionicima koji promiču ravnopravnost spolova, a vezani su za područje zaštite žena od nasilja, osobito od nasilja u obitelji, danas su na Trgu Republike u Čakovcu zajednički postavili info punkt s naglaskom na preventivne aktivnosti.

Poruka je „Reci NE nasilju“, a ciljevi što veća vidljivost i što šira informiranost te podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

Franciska Četković predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, istaknula je kako nasilje nije prihvatljivo. Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a ove godine do mjeseca kolovoza njih petoro kao žrtve femicida. Nasilje treba osvijestiti, a žrtve moraju biti u uvjerenju da će im institucije pomoći.

Gradonačelnica Ljerka Cividini naglasila je kako grad podržava rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova jer ni Čakovec nije pošteđen različitih vrsta nasilja nad ženama. Imamo tako nasilje žena nad ženama, nasilje preko društvenih mreža, mobinga, raznih etiketiranja. Krajnje je vrijeme da se  kaže dosta.

Jelena Ptiček Perković psihologinja u Obiteljskom centru Područne službe Međimurske županije istakla je kako centar cijele godine radi na savjetovanju žrtva nasilja, edukaciji, radionicama. Do današnjeg dana Obiteljskom centru obratilo se 50 žrtava nasilja koje su bile uključenje u savjetovanje, a 20 u same radionice. Kako je rekla, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad zasigurno je i veći broj žrtava i prijava nasilja koje se smještaju u sigurnu kuću. Žene žive u strahu, boje se što će se dogoditi jer ne vole o tome govoriti u društvu. Treba se riješiti te stigme i što više govoriti o samom nasilju.

Današnji info pult poslužio je kao prilika za razmjenu iskustava i raspravu o različitim praksama vezanim uz primjenu važećih propisa u području zaštite žrtava nasilja, kao i za uspostavu međuresorne suradnje koja je istaknuta kao jedan od ključnih strateških ciljeva u suzbijanju nasilja u obitelji, poglavito u smislu veće povezanosti, bolje komunikacije i suradnje institucija i organizacija civilnoga društva koje se bave prevencijom i rješavanjem slučajeva nasilja.

Poslana je poruka o nedopustivosti nasilja u obitelji, kao i podizanju svijesti na obrazovnoj i medijskoj razini o štetnosti ovog sve većeg društvenog problema, o potrebi prijavljivanja obiteljskog nasilja te važnosti podrške, pomoći, osnaživanja i zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja