Međimurje Press
Grad Čakovec

Rekordna ulaganja u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu

Čakovečki bazeni ove godine napunili su četvrt stoljeća, od početka rada do danas posjetilo ih je oko 3 i pol milijuna kupača i plivača, što je u prosjeku 381 dnevno. Prije nepunih mjesec dana završila je treća ljetna kupališna sezona, a samo ove godine na otvorenim bazenima uživalo je svakog dana prosječno 795 osoba. Bazeni kojima upravlja Gradsko poduzeće „Ekom“ su, zahvaljujući redovnom održavanju i unaprjeđivanju, u dobrom stanju, a Grad Čakovec stalnim ulaganjima u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu na području kompleksa SRC „Mladost“, ali i u ostalim dijelovima grada, podiže broj, kvalitetu i dostupnost takvih sadržajima građanima. Rečeno je to, među ostalim, na danas održanoj konferenciji za novinare u povodu završetka godišnjeg remonta Gradskih bazena „Marija Ružić“ Čakovec.

 „Broj posjetitelja naših bazena, kao i kvaliteta sadržaja koji se ovdje nalaze, pokazuju da Čakovcu ovakav kompleks treba. Ekom uspješno upravlja i skrbi o ovom, ali i drugim sportskim objektima u Gradu te pozitivne brojke ne iznenađuju“, rekla je, među ostalim, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te nastavila da je otvoreni dio kupališta, unatoč svim naslijeđenim manjkavostima u projektu i nedostacima u preuzetoj započetoj investiciji, uspješno završen i otvoren 2022. godine. Ovo je treća ljetna sezona, broj posjetitelja kontinuirano raste što omogućuje daljnja ulaganja u bazenski kompleks. „Prijavili smo izgradnju dodatnih sadržaja, poput tobogana i drugih vodenih atrakcija, a u sklopu ITU projekta uredit će se i parkiralište sa solarnim panelima.“, naglasila je čakovečka gradonačelnica.

No, osim u same bazene mnogo se ulaže u sportske sadržaje na cijelom području grada. Lani je upravo u blizini bazena otvorena dvorana za squash, a na europske fondove prijavljena je i izgradnja Regionalnog teniskog centra „Čakovec“, koja je još uvijek na listi čekanja. Uređuje se Macanov dom, otvorena je i balon-dvorana kod Učiteljskog fakulteta, a njihova stara dvorana upravo se pretvara u gimnastički centar. „Projektira se dogradnja streljane, gdje će osim novih strelišta biti i  dvorana za judo. Obnovit će se svlačionice na stadionu, a razmatramo mogućnost dogradnje tribina, ispod kojih bi se nalazila dvorana za atletiku. Kreće energetska obnova „Sloge“ u Čakovcu, a ove smo godine izgradili ograde te obnovili, unaprijedili ili dogradili sportska borilišta u velikom broju mjesnih odbora.“, završila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

 

Direktor GP „Ekom“ Miodrag Novosel dodao je da je krajem prošle godine s radom počela sunčana elektrana postavljena na krovu bazena te da je dosad proizvedeno 240 MWh električne energije. Prema planu, ova bi elektrana godišnje proizvodila četvrtinu potrebne električne energije, što će „Ekomu“ uštedjeti 50 tisuća eura.

Ovogodišnji remont trajao je planiranih deset dana, a bazeni su danas ponovno otvorili svoja vrata, naravno samo natkriveni. Vanjski bazeni do nove sezone više neće raditi, već će se konzervirati kako bi spremni dočekali iduću kupališnu sezonu.“, rekao je direktor EKOM-a te naglasio da su tijekom remonta ispražnjeni i očišćeni svi bazeni i kompenzacijski bazeni, toplotne komore, sistem rekuperacije. Pregledani su i sanirani filteri, pumpe i plovci, očišćeni su filteri i hvatači masnoće u kuhinji, servisiran sustav klimatizacije, ispitane sve instalacije.

I na kraju, građane koji od danas ponovno mogu koristiti bazene, na ulazu će dočekati stare cijene. One se nisu mijenjale tri godine, a kako je rekao direktor Novosel, zahvaljujući racionalnom poslovanju i uštedama, povećanje cijene nije u planu.

Foto: (rd)

(gč)

 

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja