Međimurje Press
Najave

pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 16. do 23. listopada 2024. godine

DOM KULTURE GRADA PRELOG

  • 18. DO 20.10.2024., DANI SMIJEHA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva, osmu godinu zaredom na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 18. do 20. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha:

18.10.2024. PETAK U 19 SATI, „BABINJAK“

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Isidora Ferenčina, Mirna Medaković Stepinac, Zdenka Šustić, Lana Gojak Bajt

Babinjak” ne mora nužno biti trač partija ili razmjena recepata. U novoj predstavi Ljubomira Kerekeša, “Babinjak” čine Kata, Seka, Ružica i Boža, članice Udruge žena “Moramo” koje imaju puno većih problema od običnog uživanja u traču. Odlučne u svojoj nakani da opljačkaju lokalnu mesnicu jer im je bahati mesar prodao staro i pokvareno meso zbog kojega je smrtno stradao Katin pas, počinju pripreme za dugo očekivanu osvetu kako bi se konačno zauzele za sebe i pomogle u humanitarnoj akciji. Uz stalno preispitivanje svojih odluka i borbe sa strahom od neuspjeha ova predstava će govoriti o problemima nasilja nad ženama, o problemima etiketiranja i omalovažavanja žena u društvu, kao i o empatiji i međusobnoj pomoći koje danas u društvu ima sve manje. “Babinjak” okreće novu kazališnu stranicu Kerekesh Teatra.

19.10.2024. SUBOTA U 19 SATI, „BANKROT“ – RASPRODANO!!!

Tekst i režija: Aleksandar Lazić

Igraju: Aleksandar Lazić, Nataša Popović

U „Bankrotu“ se vraćaju Alex i Bara. „Bankrot“ je predstava puna preokreta i iznenađenja u kojoj se pronalaze i dame i gospoda i šljakeri i domaćice. Predstava u kojoj je krivac više nego očit, a završetak totalno neočekivan. Bankrot može biti i simpatičan, a put do njega nikad nije bio lakši.

20.10.2024. NEDJELJA U 19 SATI, „DIMNJAČAR”

Tekst: Mirko Kelek/Adaptacija teksta: Ljubomir Kerekeš

Režija: Ljubomir Kerekeš

Igra: Ljubomir Kerekeš (dimnjačar Štef)

Dimnjačar“ je najizvođenija hrvatska predstava s više od 1350 izvedbi u kojoj su dimnjačarske priče dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom malog čovjeka koji vrlo lako uspostavlja komunikaciju s publikom. Ljubomir Kerekeš, neprestance mami iz gledateljstva salve smijeha, ne dopuštajući nikome da se odmori niti na trenutak. Specifičan i simpatičan humor omogućuje dimnjačaru da uvuče publiku u interakciju i da se eksplicitno dotakne nekih nacionalnih frustracija i osoba.

Cijena ulaznice: 8 eura za svaku od predstava

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA:

OD 7. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI

  • 20.10.2024., KONCERT PODIUM BRASS KVINTETA U CIRKOVLJANU

U prostoru Doma kulture u Cirkovljanu održat će se, u nedjelju 20. listopada, s početkom u 18 sati, koncert Podium Brass Kvinteta. Podium Brass Kvintet čini pet iskusnih glazbenika koje je spojila ljubav prema limenim puhačim instrumentima te komornom muziciranju. Njihova je priča počela u studenome 2014., nakon višegodišnje suradnje u raznim glazbenim projektima, sa željom da na vrhunskoj razini predstave repertoar za kvintet limenih puhača širokoj publici. Članovi kvinteta redom su diplomirani i nagrađivani glazbenici, uspješni pedagozi, zaposleni na Muzičkoj akademiji, glazbenim školama i u profesionalnim orkestrima, voditelji raznih puhačkih orkestara, seminara i radionica te aktivni članovi raznih komornih sastava.

Repertoar Ansambla iznimno je širok: od glazbe rane renesanse i baroka, preko klasične glazbe i romantizma do modernih, jazz skladbi, tradicijske, filmske i zabavne glazbe u aranžmanima za brass kvintet. Ansambl naročito promiče djela hrvatskih skladatelja (Miljenko Prohaska, Davor Bobić, Ivo Josipović, Tomislav Uhlik, Ivan Josip Skender, Dalibor Grubačević i drugi). Podium Brass Kvintet čine: Marko Bobičanec (truba), Peter Firšt (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba). Koncert se održava u organizaciji Doma kulture Grada Preloga i financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 31. LISTOPADA, IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA KARIKATURISTA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga ugošćuje članove Hrvatskog društva karikaturista (HDK). Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 27. lipnja 1985. godine. Od samog početka djelovanja, HDK je sudjelovalo u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO (Federation of Cartoonists Organisations), a uz belgijske, nizozemske i britanske kolege, suosnivači tog međunarodnog udruženja bili su i hrvatski karikaturisti. Osim što se redovito organizira zajedničko slanje radova na festivale karikatura diljem svijeta, na kojima su naši članovi do sada osvojili više od 600 nagrada, Hrvatsko društvo karikaturista od 1995. godine organizira Međunarodnu izložbu karikatura. Ta izložba je u posljednjih 30-ak godina ušla u rang najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih festivala, uz sudjelovanje više tisuća autora iz svih dijelova svijeta.

Društvo svake godine organizira i Godišnju izložbu karikatura, na kojoj članovi imaju priliku predstaviti najvažnije radove koje su nacrtali tijekom tekuće godine. U sklopu ceremonije otvorenja dodjeljuje se priznanje “Oskarika” najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikatura.

Osim te dvije izložbe, tijekom godine se organiziraju izložbena gostovanja u gradovima i mjestima izvan Zagreba, a Društvo je aktivno i na međunarodnom planu, organizirajući gostovanja i predstavljajući naše Društvo, hrvatsku karikaturu, kulturu i domovinu u mnogobrojnim stranim državama.

Na izložbi u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga sudjeluju: Slobodan Butir, Fran Cabalo, Miroslav Gerenčer, Ana Gezi, Hule Hanušić, Tin Horvat, Roko Idžojtić, Dragutin Kovačević, Krešimir Kveštek, Milan Lekić, Ratko Maričić, Joško Marušić, Mojimir Mihatov, Živko Nimac, Damir Novak, Marijan Pavečić, Petar Pismestrović, Zdenko Puhin, Srećko Puntarić, Predrag Raičević, Mario Rosanda, Ivan Sabolić, Nik Titanik i Davorin Trgovčević.

Članovi HDK će prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima, po želji, izraditi portretne karikature. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 31. listopada 2024. godine.

DOGAĐANJA

  • 16.10.2024., SRIJEDA U 17 SATI, RADIONICA ESMERALDE SLAVIČEK

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, radionicu pod nazivom „Kako povećati svoje samopouzdanje“, održat će psihologinja Esmeralda Slaviček. Radionica je besplatna, a održat će se u srijedu 16. listopada, s početkom u 17 sati, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus u Prelogu. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju. Svjetski dan mentalnog zdravlja, ove godine stavlja fokus na važnu temu – povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mjesta. Pod sloganom “Zdravlje na radnom mjestu”, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako sigurno i podržavajuće radno okruženje može značajno doprinijeti mentalnom zdravlju zaposlenika, dok loši uvjeti rada, poput stigmatizacije, diskriminacije i uznemiravanja, mogu ozbiljno narušiti njihovu dobrobit. WHO poziva vlade, poslodavce i organizacije koje zastupaju radnike da se udruže kako bi zajedno stvorili okruženje u kojem mentalno zdravlje postaje prioritet. Ključne mjere uključuju edukaciju nadređenih, potporu zaposlenicima koji se suočavaju s mentalnim poteškoćama, te kreiranje radnih uvjeta koji smanjuju rizike po mentalno zdravlje. Stvaranje okruženja u kojem radnici mogu osjećati sigurnost, svrhu i podršku ne samo da poboljšava mentalno zdravlje, već i povećava produktivnost i zadovoljstvo poslom.

  • 19.10.2024., SUBOTA OD 9 SATI, KESTENIJADA ROTARY CLUBA PRELOG

I ove godine Rotary club Prelog poziva na svoju tradicionalnu Kestenijadu, koja će se ove godine održati u subotu 19. listopada. „Pozivamo vas na još jedno slasno, ugodno i zabavno jesensko druženje koje Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake jeseni. Time ujedno dajete doprinos našim humanitarnim klupskim aktivnostima. Osobno ćemo i sa zadovoljstvom za vas pripremiti slasne, pečene kestene u jedinstvenoj Rotary pečenjari lokomotivi, a čekaju vas i dodatna iznenađenja. Veliko hvala unaprijed svima na dolasku, podršci i doprinosu“, poručuju iz Rotary cluba Prelog. Kestenijada će se održati u subotu, 19. listopada 2024. godine, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje. Sva skupljena sredstva i iz ove tradicionalne akcije, članovi Rotary cluba Prelog poklonit će u dobrotvorne svrhe.

  • 19.10.2024., SUBOTA, 3. OTVORENI „DRAGON BOAT“ KUP GRADA PRELOGA

I ove godine Turistička zajednica Grada Preloga priprema veslački spektakl – natjecanje u veslanju „zmajskih čamaca“. 3. Otvoreni „Dragon boat“ kup Grada Preloga, održava se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Preloga „Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda: Sportovi na vodi Grada Preloga“. Turistička zajednica projekt provodi u suradnji sa Udrugom sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ te Gradom Prelogom. Tehnički organizator aktivnosti na vodi je upravo Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca. Kroz sedam vrućih ljetnih nedjelja održani su Dani otvorenih vrata sportova na vodi, a ovaj projekt Turističke zajednice Grada Preloga dijelom se financira iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je nastaviti uspješno razvijati i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijski menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan. U sklopu projekta ove su godine nabavljeni i „Dragon boat“ čamci te će natjecanje u Prelogu biti njihova premijera na vodi.

Natjecanje će se održati u subotu, 19. listopada, s početkom u 11 sati, a u dugim zmajskim čamcima, sa posadama od po 14 članova, svoje snage odmjeriti će ekipe iz cijele Hrvatske, dok će Prelog ponovno posjetiti i Dragon boat klub Zadar. Oni će u sklopu natjecanja predstaviti i hvalevrijedan projekt PINK DRAGON koji je vezan uz tim žena koje su preboljele karcinom dojke te koje se bave veslanjem zmajskih čamaca kao dijelom svoje rehabilitacije, zbog čega će im se ove godine u veslanju pridružiti i tim žena iz Međimurja i okolnih županija, sa istom anamnezom, kako bi promovirali i poboljšali suradnju kroz ovu atraktivnu aktivnost u revijalnoj utrci ženskih timova.

Dragon Boat veslanje je ultimativni timski sport koji se sastoji od bubnjara, kormilara i do 20 veslača koji rade sinergijski, kako bi čamac brzo i glatko klizio po vodi. Biti dio tima puno je više od zajedničkog treniranja i natjecanja. Radi se o izgradnji sloge, sportskog duha i osjećaja druženja. Veslanje u dragon boatu nije nikakva novost – ta je aktivnost u svojim varijacijama poznata čovječanstvu više od 2000 godina.

Zanimljivo natjecanje u veslanju tim duguljastim čamcima provodit će se na jezeru HE Dubrava kod Preloga i to na stazi dugačkoj 250 metara, dok je kategorija otvorena – svi mogu sudjelovati. Traže se timovi od 14 članova (maksimalno 12 veslača, 1 bubnjar ili bubnjarka i 1 kormilar koji je osiguran od strane organizatora). Timovi trebaju biti mješoviti, odnosno imati i muške i ženske članove, uz uvjet da su minimalno dvije osobe suprotnog spola. Natjecanje je koncipirano kao usporedno veslanje dvaju čamaca (parovi će se izvlačiti prije natjecanja, dakle u 10 sati), uz bilježenje vremena prelaska staze svakog tima koji onda sastavljaju vremensku rang listu te nastavljaju put u finalnom krugu natjecanja. Čamce, vesla, prsluke i kormilare te pomoć HGSS-a osigurat će organizator, a treninzi za zainteresirane timove će biti organizirani nekoliko dana prije utrke, u poslijepodnevnim satima. Za prva tri mjesta osigurane su medalje i pehari, a za sve natjecatelje i promatrače dobra zabava. Organizatori natjecanja su Turistička zajednica Grada Preloga i Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors iz Oporovca, a tehničku podršku pružit će Kajakaški savez Zagreba. Natjecanje sufinancira Hrvatska turistička zajednica te Zajednica sportskih udruga Grada Preloga i Turistička zajednica Međimurske županije.

Upute za prijavu timova:

  • prijave se šalju tehničkom organizatoru natjecanja, Udruzi sportske rekreacije Croatian Outdoors, Oporovec 162, i to na adresu elektroničke pošte: croatian.outdoors01@gmail.com zaključno do 17. listopada u 13 sati;

  • prijava mora sadržavati: naziv tima, ime i prezime voditelja tima, kontakt broj voditelja (mobilni telefon), e-mail voditelja i potvrdu o uplati kotizacije za tim;

  • kotizacija za tim iznosi 80 € – prijava je pravovaljana nakon što voditelj tima dostavi potvrdu tehničkom organizatoru o provedenoj uplati kotizacije (PDF, JPEG ili slični format);

  • uplate kotizacije na IBAN: HR0724840081135220226 u sklopu koje članovi prijavljenih timova dobivaju majicu te kupon za okrjepu (obrok i piće);

  • pravila: svi članovi tima, za vrijeme natjecanja i treninga, obavezni su nositi prsluke za spašavanje, a sudjelovanje je na vlastitu odgovornost;

  • satnica natjecanja: subota, 19. listopada 2023. godine, s početkom u 10 sati sastanak voditelja timova u Marini Prelog, početak natjecanja u 11 sati, a podjela nagrada sat vremena nakon posljednjeg natjecanja na terasi Marine Prelog. Satnica i način natjecanja su podložni promjeni, o čemu će svi prijavljeni timovi biti obaviješteni.

  • 19.10.2024., SUBOTA OD 15 SATI, KESTENIJADA NAUTIČKOG KLUBA LABUD

Subota, 19. listopada, nakon 3. Otvorenog „Dragon boat“ kupa Grada Preloga, na prostor Parka Vrbica Nautičkog kluba Labud donosi i tradicionalnu Kestenijadu Labuda. Ove godine za članove Nautičkog kluba Labud ove će druženje biti posebno jer će svi članovi Udruge moći pogledati i obnovljene prostorije Nautičkog kluba Labud. Naime vrijedni Labudovi, uz pomoć brojnih sponzora krenuli su u kompletnu rekonstrukciju svog doma u Parku Vrbica gdje se kroz cijelu godinu organiziraju brojna događanja, a ono najvažnije je Lov na labuđe pero, početkom mjeseca srpnja. Nautički klub Labud poziva sve svoje članove, ali i ljude dobre volje na još jedno veselo druženje. Kestenijada počinje od 15 sati, ove subote 19. listopada!

NAJAVE

  • 25.10.2024., PETAK U 16 SATI, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HOSPICIJA I PALIJATIVNE SKRBI

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, Povjerenstvo za palijativnu skrb, u suradnji sa kampanjom “Zaustavimo bol” obilježavaju Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. U prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus tako će se, u petak 25. listopada, s početkom u 16 sati održati tribina pod nazivom “Relief Management: Izazovi i rješenja u palijativnoj skrbi”. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Cilj je podizanje svijesti opće javnosti o dostojanstvu svih onih koji boluju od teških i neizlječivih bolesti. Palijativna skrb je sveobuhvatna – zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti. Nužan je multidisciplinarni pristup skrbi za bolesnika što podrazumijeva razne stručnjake koji međuovisno i zajednički razvijaju programe i ciljeve liječenja, a obuhvaća tri područja – smirivanje neugodnih simptoma, psihosocijalna potpora bolesniku i njegovoj obitelji te etički problemi vezani uz kraj života. Dođite u petak, 25. listopada, u prostor Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i saznajte sve o ovoj zanimljivoj temi.

  • 25.10.2024., PETAK, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA AV BAŠTINE

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje, u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom, održavamo program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. Na programu u Prelogu naći se, od 17 sati, u petak 25. listopada, dječji film „Tajna starog tavana“, a od 19 sati na rasporedu je film „Za sreću je potrebno troje“.

PETAK, 25.10.2024. U 17 SATI

Tajna starog tavana, 1984., ZF, avantura, komedija

Uloge: Mario Mirković, Nina Petrović, Rene Bitorajac

Režija: Vladimir Tadej

Dječji film Tajna starog tavana iz 1984. koji prati dva dječaka radio-amatera, Miru iz Zagreba i Pepeka iz Praga, za vrijeme školskih praznika na Hvaru. Oni otkrivaju zaboravljeni izum čudnovatog antigravitacijskoga topa, djelo pokojnog Mirina pradjeda još iz vremena Prvog svjetskog rata. Za izum se zainteresiraju međunarodni špijuni.

PETAK, 25.10.2024. U 19 SATI

Za sreću je potrebno troje, 1985., melodrama

Uloge: Predrag Miki Manojlović, Mira Furlan, Bogdan Diklić, Vanja Drach, Dubravka Ostojić, Ksenija Pajić

Režija: Rajko Grlić

Po povratku iz zatvora, Drago započinje ljubavnu vezu sa skromnom radnicom Zdenkom, čija je najbolja prijateljica kolegica s posla Jagoda. Potonja upozorava Zdenku da ne smije naivno vjerovati muškarcima, što se ubrzo i potvrdi. Drago, naime, još pati za bivšom suprugom Ninom, koja je ljubavnica imućnog Ivana, a za Zdenkom pati tvornički portir Jozo… Uz mlade, ali već ugledne glumce Mikija Manojlovića. Miru Furlan i Bogdana Diklića prvi put na filmu pojavljuju se Ksenija Pajić i Dubravka Ostojić. Autori glazbe su članovi rock grupe Leb i sol Vlatko Stefanovski i Bodan Arsovski. Na pulskom filmskom festivalu film je dobio Zlatnu arenu za scenografiju (Dinka Jeričević).

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja