Međimurje Press
Kolumne

Čist račun duga ljubav!

Kolumna: VESNA JANKOVIĆ

Uvijek je dobro dozirati svoja davanja. Ako primijetiš da ono što imaš za dati drugome ne treba, usmjeri to na sebe. I na one koji znaju primiti to što imaš dati. Ponekad, možda i prečesto ljudima dajemo, a da ih zapravo i nismo pitali trebaju li to, znači li im nešto  uopće to što im dajemo  i onda kad uvidimo da je njima svejedno, ostanemo razočarani.

No, nisu krivi ti ljudi, već mi sami. Zbog toga je važno koga imate pokraj sebe. Ako netko vaš odnos doživljava površnim, a vi bi htjeli da je drugačije, nije stvar u tom nekom, već u vama. Imate prevelika očekivanja. A to nikad nije dobro. Jednostavno vratite istom mjerom. Smanjite očekivanja i dovedite svoja davanja na istu razinu. Koliko ta osoba daje vama, toliko vi dajte njoj. Čist račun duga ljubav. Zbog čega trošiti vrijeme i riječi na nekoga kome niste potrebni. Taj višak  sačuvajte za sebe ili metaforično rečeno, da bi bili ispunjeni, u međuljudskim odnosima, uvijek birajte vožnju dvosmjernom ulicom, a nikako jednosmjernom ili slijepom.

Često znamo čuti kako nam ljudi kažu – ja sam takav kakav jesam i prihvati me ili ne. Istina. Zašto bi nekoga mijenjali? Ako se čovjek želi promijeniti, neka to učini sam. Neovisno koji razlog za to imao. Ako za to nema potrebe, opet dobro. No, mi smo ti koji odlučujemo želimo li razvijati odnos s nekim, kojeg smo prihvatili takvim kakav je, ili ne. Bilo da se radi o prijateljstvu, kolegama na poslu, ljubavnim odnosima….. Uvijek je izbor na nama.

I znate što? Neki neće ni primijetiti promjenu u vašem ponašanju, jer im zapravo i nikada niste bili bitni. Sve je to bilo u vašoj glavi. I to da ste veliki prijatelji i da ste bitna osoba u njihovom životu i vaša želja za nekim dubljim odnosom koji su danas tako rijetki. A ako i primijete promjenu, ionako im nikad neće pasti na um da je vaše ponašanje samo odraz njihovog odnosa prema vama. Njima je zapravo svejedno, jer vi ste ti koji ste tu i kad vas trebaju i kad vas ne trebaju. Zašto nekome dobrovoljno pružiti priliku da vas uzima zdravo za gotovo? Zašto?

Radije prošetajte. Čitajte. Pišite. Vrtlarite. Vozite bicikl.  Posvetite se sebi. Ima toliko lijepih stvari koje možete raditi sebi i za sebe i za sve one koji vas uistinu vole.

Život je prekratak za bilo što drugo.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja