Međimurje Press
GospodarstvoKultura i obrazovanje

Budućim mesarima 200 eura mjesečne stipendije i jamstvo trajnog zaposlenja uz poticajna primanja

Čakovec, 28. svibnja 2024. – Kao i brojna druga obrtnička zanimanja, kvalificirani mesari deficitarni su na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja Europske unije. Stoga provedbom programa stipendiranja učenika koji se školuju za zanimanje mesar, Mesna industrija Vajda već godinama aktivno radi na  stvaranju vlastitog stručnog kadra. U školskoj godini 2024./2025. budućim kvalificiranim mesarima nudi mjesečnu stipendiju u iznosu od čak 200 eura, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse, besplatne udžbenike i druge pogodnosti.

Mesna industrija Vajda zapošljava više od 300 djelatnika. Kompanija je dio Grupe Pivac, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, unutar koje je zadužena za kooperacijski uzgoj svinja i junadi, odnosno, osiguravanje domaće primarne sirovine za potrebe čitave grupacije.

Sigurna budućnost u Hrvatskoj

„Uzimajući u obzir rast proizvodnje stalno smo u potrazi za stručnim kadrom, a kao i brojna druga strukovna zanimanja, mesari su deficitarni na tržištu. Kako su upravo mesari ključan kadar u našoj industriji, poduzimamo sve što smo u mogućnosti kako bismo motivirali mlade da odaberu to zanimanje. Cilj nam je zadržati ljude u našem kraju, kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti izvan Međimurja i Hrvatske. Zato, i u sljedećoj školskoj godini, nastavljamo s provedbom programa stipendiranja. Pozivamo učenike osmih razreda, koji ovih dana donose odluku o odabiru budućeg zanimanja i razmišljaju o strukovnom obrazovanju, da razmisle o zanimanju mesar i pridruže se našem timu“, poručuje Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Nužan preduvjet uspješnog obrazovanja je kvalitetna praktična nastava, a na stručnoj praksi u Vajdi budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju. Po završetku školovanja garantirano im je dugoročno stabilno zaposlenje uz poticajna primanja, znatno iznadprosječna u ovome sektoru.

Uspješna suradnja

Srednja škola Prelog jedina u Međimurskoj županiji provodi obrazovanje za strukovno zanimanje mesar, a ove im je godine u planu upisati 11 učenika. Obrazovanje za zanimanje mesar traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave. Ravnatelj Tomislav Gregur suradnju s Vajdom ističe kao svijetli primjer partnerstva javnog i realnog sektora, čiji je rezultat neopterećeno školovanje mladih mesara koji su odmah po završetku srednje škole spremni preuzeti sva zaduženja na svojim radnim mjestima.

„Dugogodišnja suradnja s Vajdom posebno je intenzivirana tijekom posljednjih pet godina i upravo zahvaljujući tome uspjeli smo povećati broj mladih koji se školuju za ovo deficitarno zanimanje. Kako bi škola što bolje pripremila učenike za tržište rada naši nastavnici stručnih predmeta u stalnom su kontaktu s Vajdinim stručnjacima. Tako educiramo mlade radnike koji već tijekom školovanja postaju u cijelosti osposobljeni za posao koji im omogućuje sigurno i odlično plaćeno radno mjesto“, zaključuje Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Uz učenike koji upišu zanimanje mesar u Srednjoj školi Prelog, pravo na stipendiju mogu ostvariti i učenici Srednje strukovne škole Varaždin koji za obavljanje stručne prakse odaberu Vajdu.

Zadovoljstvo zaposlenika

Za Vajdu, jedna od ključnih vrijednosti kompanije je briga o zadovoljstvu zaposlenika. Tako su kolektivnim ugovorom njihovim radnicima zajamčene brojne, iznad zakonom propisanih, pogodnosti kao što su nagrade za ostvarene radne rezultate, osiguran topli obrok, božićnica, slobodan dan za polazak djeteta u školu i druge. Jedan od prioriteta upravo im je i program stipendiranja čiji je cilj stvaranje novog stručnog kadra.

„Ulaganjima u sustav stipendiranja i osiguravanjem brojnih pogodnosti za srednjoškolce želimo pokazati da je zanimanje mesara danas iznimno perspektivno i dobro plaćeno. Ulaganja u ljudske resurse pokazuju rezultate te smo ponosni na mlade mesare koji stasaju u našim proizvodnim pogonima. Nakon školovanja kod nas ih čeka siguran posao u tvrtki čija je poslovna filozofija cijeniti doprinos i rad svakog zaposlenika, jer suština Vajde upravo jesu njeni zaposlenici, Oni  su zaslužni za sve što smo ostvarili u proteklih nekoliko godina, a svjesni smo da je ulaganje u njih, uz ulaganje u proizvodnju, jedini ključ uspjeha. Toga ćemo se držati i dalje“, kažu u Upravi Vajde.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja