16.1 C
Čakovec
29. rujna 2024
Međimurje Press
Političke stranke

Izjava potpredsjednice HNS-a i predsjednice Ženske incijative HNS-a Karoline Juzbašić.

HNS daje punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja“

Proteklih dana svjedočimo lavini javnih iskaza brojnih žena koje su proživjele traumatično iskustvo seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja tijekom studentskih dana od strane svojih mentora i profesora. Na žalost, mnoge žene i djevojčice svakodnevno su izložene raznim vidovima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, bilo u školi, na fakultetu ili na radnom mjestu.

Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti prioritet i platforma koja nema alternativu, stoga Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati i Ženska incijativa HNS-a daju punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja.“ – poručuje potpredsjednica HNS i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Karolina Juzbašić te ističe kako žrtve seksualnog nasilja tu duboku fizičku i emocionalnu traumu vrlo različito podnesu.

„Napadnuta je bit ljudskog bića žene i svaka na svoj način nosi trag i posljedice te traume. Svaka žena na nju reagira na samo njoj podnošljiv i prihvatljiv način. Ako se tome doda nepovjerenje javnosti u institucije, beskrajno dug tijek sudskih sporova, nedovoljne edukacije sutkinja i sudaca, viktimizacija žrtve i od strane javnosti, jasno je zašto se seksualno nasilje teško dokazuje, rijetko prijavljuje i neprimjereno sankcionira.“ – naglašava Karolina Juzbašić.

Usvajanjem Istanbulske konvencije osuvremenjen je zakonodavni okvir. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi se osuđenim nasilnicima onemogućilo kandidiranje na javne funkcije već od idućih lokalnih izbora. No, potrebno je učiniti više, stoga potpredsjednica HNS-a Karolina Juzbašić ističe nekoliko prijedloga.

Važno je kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja

Kako bi spriječili da žrtva seksualnog nasilja postane žrtva institucionalnog nasilja nužno je razraditi Kazneni zakon.Također, ubrzati procesuiranje kaznenog djela a trajanje suđenja skratiti. Istovremeno povećati broj žena na pozicijama gdje se donose odluke i time smanjiti utjecaj muške dominacije na pozicijama moći. Osnovati povjerenstva po tvrtkama i ustanovama kojima se mogu predati prijave o seksualnom, rodnom i psihičkom uznemiravanju. Također je važno kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja po osnovi spola i to učenjem o rodnoj ravnopravnosti od najranije dobi. Nužno je u 21. stoljeću podučavati seksualni i građanski odgoj u školama“.- poručuje Karolina Juzbašić te zaključuje kako je važno početi vjerovati ženama te kako i institucije društva moraju početi čini više u zaštiti i pravima žrtava nasilja.

PR ured

Središnji ured HNS-a

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja