Međimurje Press
Zanimljivosti

Zanimljiva strana muška imena!

Odabir imena važna je odluka koju mora donijeti svaki roditelj. Što je veći popis to je i donošenje same odluke često teže.

U moru muških imena nekada je zaista teško odabrati ime koje nam se sviđa, a da je i značenje samog imena zanimljivo. Baš iz toga razloga neki roditelji čekaju zadnji trenutak za odabir imena, dok drugi pak ime za svoje dijete imaju u glavi već godinama prije nego se ono rodi.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih stranih muških imena i njihova značenja!

Za ime Alan smatra se da ima više od jednog porijekla. Značenje imena Alan je dragocjen ako se smatra da je ime staronjemačkog porijekla. Ako smatramo da ime dolazi od galske riječi ailin onda značenje imena može biti mala stijena ili mali kamen. Ako je ime keltskog porijekla (od riječi Alun) onda je značenje imena sklad. Smatra se da je ime došlo u srednjem vijeku sa Normanima u Englesku. U Francuskoj prijevod riječi Alan znači pristanak. Postoji teorija prema kojoj Alan ima iranske korijene pa se tada prevodi se kao plemenit ili božanski. Prema još jednoj teoriji ime Alan je židovskog porijekla te se s s hebrejskog prevodi kao hrast.

Andi je vrlo popularno ime u Europi vjerojatno zato jer se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola. Ime je grčkog porijekla a dolazi od imena Andreas (izvorno od Andreios) što ima značenje muževan i hrabar. Drugi oblik ovog imena je Andin. Iz ovog imena su nastala imena Andra, Andrijana, Andreja i Andrija.

Dario je ime nastalo iz latinskog imena Darius. Latinsko ime Darius dolazi od grčkog Dariós koje je pak nastalo iz staroperzijskog imena Darayavahuš koje se sastoji od dvije riječi; daraja što znači posjedovanje ili držanje te od riječi vahu koje ima značenje dobra, bogatstvo, blago. Prema tome značenje imena može biti dobrostojeći, bogat, bogataš, otkriva Mamin kutak.

Denis dolazi od grčkog imena Dionysius, Dionysus, Dionysos, Dionysodoros što znači Bog vina. Ime može biti i turskog porijekla od riječi deniz – što znači more. Dionis je prema mitologiji bio sin Zeusa i Semele. Značenje bi mu bilo sljedbenik Boga Dioniysiusa. Ime je vrlo popularno u Francuskoj gdje se sveti Denis smatra jednim od zaštitnika Francuske i Pariza. Proglašen je svecem u katoličkoj i anglikanskoj crkvi.

Erik je ime nastalo od njemačkog imena Erich. Njemačko ime Erich izvedeno je dvije riječi; njemačkog ehre što znači čast i reich što znači bogat. Ime dakle ima značenje plemenit, častan. Drugo značenje imena može biti i slavan vladar.

Kristiano je muško ime latinskog porijekla od riječi Christianus izvedeno od imena Kristian. Latinsko ime vezano je za grčku riječ hristiános, što znači kršćanin. Naziv Hrist u početku ima značenje naslov a kasnije postaje ime. Grčka riječ hristiános znači pomazan pa prema tome značenje može biti i pomazanik. U hebrejskom jeziku značenje je mešiha, otuda dakle Mesija.

Lucian je muško ime latinskog porijekla nastalo od riječi lux što znači svjetlost. U prenesenom značenju to je onaj koji svijetli. Ime se često davalo djeci rođenoj u zoru.

Mihael je muško ime hebrejskog porijekla od riječi Micha el (mi-ka-el). Značenje imena je sličan bogu, poput boga.

Mirza je muško ime arapskog porijekla. Ime je nastalo od perzijske riječi koja znači princ. Riječ mīrzā dolazi od perzijske riječi amīrzādeh što je u prevedenom značenju “diejte amira” ili “dijete vladara”. Drugo značenje riječi je obrazovan.

Noel može biti i muško i žensko ime. Latinskog je porijekla. Dolazi od latinske riječi Natalis što se prevodi kao dan rođenja.

Patrik je ime latinskog porijekla. Dolazi od latinske riječi patricius što znači plemić. Prema drugom tumačenju ime je staroirskog porijekla nastalo od staroirskog oblika imena Patricc, ili latinski Patricius.

Rudolf je muško ime staronjemačkog porijekla koje je nastalo spajanjem dviju riječi hroth što znači slava i riječi wolf što znači vuk. Prema tome značenje imena je slavni vuk.

Teo je skraćena verzija imena Teodor. Ime dolazi od grčkog Theodoros što je izvedeno od theos što znači Bog te riječi doron što znači dar. Značenje imena je dar božji. Slavenska varijanta ovog imena je Božidar.

Valter je muško ime njemačkog porijekla. Dolazi od imena Walther koje je nastalo spajanjem riječi waltan što znači vladati i riječi heri što znači vojska. Značenje imena Valter bi bilo onaj koji upravlja vojskom.

Izvor: Muška imena za djecu

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja