16.7 C
Čakovec
29. rujna 2024
Međimurje Press
Društvo

Građanski odgoj: između institucija, političke (ne)volje i građanske pismenosti

Gong poziva sve zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže na javnom događaju predstavljanja rezultata naših analiza “Institucionalizacija građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj“ “Kako političke stranke vide građanski odgoj i obrazovanje u svojim izbornim dokumentima?”, koje će se održati ovaj petak, 9. prosinca 2022., u 10 sati, u Knjižari Fraktura (Ul. Kneza Mislava 17).

Više od jednog desetljeća Gong zagovara sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građansko pravo u odgojno-obrazovni sustav. Prijeka je potreba da naše školstvo i društvo odgaja aktivne i odgovorne učenice i učenike svjesne vlastitih prava i odgovornosti, a jednako je važno da se nastavnice i profesorice osjećaju educirano, pripremljeno i kompetentno za podučavanje o demokraciji. Ključna pretpostavka za realizaciju ovih prioriteta svakako je postojanje političke volje i predanosti pothvatu uvođenja, provedbe i osiguranja kvalitete građanskog odgoja i obrazovanja, koje u slučaju Hrvatske nedostaju i u 2022. godini.

Nasuprot Hrvatskoj, GOO je prisutan u njemačkom obrazovnom sustavu od osnutka države, u Francuskoj je kao predmet uveden još 1996., a u austrijskim se školama predaje od 1999. godine. O prednostima i nedostacima različitih modela te mogućim naučenim lekcijama iz drugih zemalja EU-a razgovarat ćemo s autoricom komparativne analize, dr. sc. Monikom Pažur.

Analizirajući izborne programe političkih stranaka, nezavisnih lista i koalicija koje su sudjelovale u čak tri ciklusa parlamentarnih izbora od 2015. do 2020. godine, istraživački tim Foruma za slobodu odgoja nastojao je ući u trag floskulama, zabludama, ali i iskrenim iskazima podrške građanskom odgoju u Hrvatskoj. Svoje uvide o statusu GOO-a u hrvatskom političkom prostoru, koje su izradili za Gong, predstavit će jedna od autorica analize, Eli Pijaca Plavšić.

Uz predstavljanje Gongovih analiza, na događaju će se predstaviti i rezultati istraživanja “Pravo u svakodnevici“, koje je Forum za slobodu odgoja provodio u suradnji s Pravnim Fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Monika Pažur, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Eli Pijaca Plavšić, Forum za slobodu odgoja

Sanja Barić, Pravni fakultet u Rijeci

Sugovornici autoricama analiza bit će Gongov edukativni tim – Dražen Hoffmann i Damira Brunac.

PROGRAM:

10:00 – 10:40  Predstavljanje rezultata analize “Kako političke stranke vide građanski odgoj i obrazovanje u svojim izbornim dokumentima?“

10:45 – 11:20 Predstavljanje rezultata analize “Institucionalizacija građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj“

11:25 – 12:00 Predstavljanje rezultata istraživanja “Pravo u svakodnevici“

Događaj će se moći pratiti i putem online prijenosa na Gongovoj facebook stranici.

 

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja