20.3 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Korisni savjeti

Konferencija ‘Profesionalni vozači i sigurnost na cestama’-Dan bez mobitela u prometu 2024

Kako smanjiti opasnosti i rizike u cestovnom prometu u odnosu na brojne distraktore kod profesionalnih vozača, a shodno tome broj i težinu prometnih nesreća, tema je ovogodišnje konferencije pod nazivom „Profesionalni vozači i sigurnost na cestama“, koja se održava 24. rujna od 10 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

Ovogodišnja je konferencija, sedma koja se organizira pod nazivom „Mi i naši gadgeti u prometu“ kao dio aktivnosti kampanje ‘Dan bez mobitela u prometu’, posvećena rizicima posla profesionalnih vozača koji svaki dan riskiraju, a prigodno se održava na nacionalni Dan profesionalnih vozača i automehaničara.

Tijekom 2024. zabilježeno je više od deset prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u kojima su sudjelovala teška teretna vozila, no u većini slučajeva nisu ih izazvali njihovi vozači. U Europi teška teretna vozila i kamioni sudjeluju u oko 15 do 18 posto prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, no njihove ukupne stope nesreća po prijeđenom kilometru niže su u usporedbi s vozačima amaterima. S porastom e-trgovine, nesreće u kojima su

sudjelovali kombiji, najčešće dostavni, rezultirale su s 10 do 15 posto smrtnih slučajeva u cestovnom prometu, premda sve ne uključuju profesionalne vozače.

Na konferenciji će sedam vrhunskih prometnih stručnjaka te profesionalnih vozača prezentirati goruće probleme i moguća rješenja za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu. Mr. sc. Miron Huljak, policijski savjetnik iz Ravnateljstva policije, govorit će o prometnim nesrećama vozača teretnih automobila i autobusa u prošloj i ovoj godini, a mag. ing. prometa Siniša Strelec iz Udruge Convoy će predstaviti podatke istraživanja među profesionalnim vozačima o utjecaju korištenja mobilnih telefona. Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, govorit će o sigurnosti vozača u javnom prijevozu, a dr. sc. Stipan Matoš iz Pučkog otvorenog učilišta Invictus, o poteškoćama pri radu profesionalnih vozača kod primjene zakona. Mag. ing. prometa Hrvoje Ordulj, šef Odjela sigurnosti u prometu Hrvatskih autocesta iznijet će situaciju na autocestama vezano za teretna vozila i autobuse te novine unaprjeđenja odmorišta. O utjecaju kvalitete osposobljavanja i provedbe vozačkih ispita na sigurnost profesionalnih vozača govorit će dr.sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba.

Konferenciju će otvoriti Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva i Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Mobitel se, prema europskim statistikama, s četvrtog popeo na treće mjesto uzročnika prometnih nesreća, a prema istraživanju provedenom u Hrvatskoj u okviru projekta ‘Dan bez mobitela u prometu’ ukupno 73 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje. Nedavno istraživanje Udruge Convoy, pokazalo je da 61 posto profesionalnih vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, a kao razlog navode hitnost poslovnih obaveza.

Projektu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, sufinanciran je iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Renata Ivanović

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja