Međimurje Press
Političke stranke

NAJAVA: Superizborna godina u Hrvatskoj – novi izazovi u kampanjama

U povijesnoj izbornoj godini europske su demokracije izložene različitim oblicima manipulacija i pokušajima uplitanja stranih aktera u njihovo funkcioniranje.

Gong okruglim stolom želi otvoriti raspravu o trendovima i naučenim lekcijama u proteklim izborima ove godine, ali i razgovarati o izazovima s kojima se susrećemo uoči predsjedničkih i lokalnih izbora. Posebnu pozornost posvetit ćemo utjecaju novih tehnologija na izborne procese, njihovoj ulozi na društvenim mrežama te budućnosti njihove regulacije. 

Uvodno, Bruna Marinović, jedna od autorica Gongove analize, premijerno će predstaviti rad “Strani utjecaji na izbore – političko prepucavanje ili realna opasnost?”,  a Matej Mikašinović Komšo upoznat će prisutne s rezultatima Gongove analize o političkim narativima na TikToku. Navedena Gongova istraživanja poslužit će kao podloga za diskusiju u kojoj sudjeluju:

  • Arsen Bauk, SDP
  • Ivana Kekin, Možemo!
  • Marija Selak Raspudić, nezavisna zastupnica
  • Milica Vučković, Fakultet političkih znanosti, Adria Digital Media Observatory
  • Domagoj Maričić, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a
  • Predstavnik_ca ureda Pučke pravobraniteljice (TBC)
  • Tatjana Holjevac, zamjenica Pravobraniteljice za djecu.

Okrugli stol će moderirati Oriana Ivković Novokmet.

Gong je kao sugovornice na okrugli stol pozvao predstavnike i predstavnice svih saborskih klubova, kao i institucije čije se djelovanje dotiče regulacije izbora. Većina saborskih klubova i stranaka u parlamentu se nije odazvala našem pozivu na diskusiju, Državno izborno povjerenstvo se ispričalo drugim obavezama vezanim uz pripremanje predsjedničkih izbora.

Okrugli stol će se održati u ponedjeljak, 7. listopada 2024. godine, s početkom u 10 sati, u Novinarskom
domu, Perkovčeva 2.

Svjetlana Knežević 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja