Međimurje Press
Policija

Vijesti PU međimurske za dane proteklog vikenda od 4. do 6 listopada 2024. godine

Na državnoj cesti između Štrukovca i Žiškovca 27-godišnja vozačica pod utjecajem alkohola skrivila prometnu nesreću

Slika /2024/PN Štrukovec - Žiškovec 04102024.JPG

Vozilom hitne medicinske pomoći dvije ozlijeđene putnice iz osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, prevezene su u čakovečku bolnicu, gdje im je pružena medicinska pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati

U petak, 4. listopada oko 17:40 sati na dionice državne ceste broj D 209, između naselja Štrukovec i Žiškovec, dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđene dvije putnice iz osobnog automobila.

U trenutku nesreće 27-godišnja vozačica, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,46 g/kg, upravljala je osobnim automobilom, požeških registarskih oznaka, kolnikom državne ceste iz smjera Štrukovca u smjeru Žiškovca. Pritom se nije kretala sredinom obilježene prometne trake zbog čega je na ravnom dijelu ceste automobilom djelomičnom prešla na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je prednjim bočnim dijelom automobila udarila u prednji bočni dio osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljala 21-godišnja vozačica. U pokušaju izbjegavanja sudara 21-godišnja vozačica prešla je automobilom na suprotnu prometu traku.

Vozilom hitne medicinske pomoći dvije ozlijeđene putnice iz osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, prevezene su u čakovečku bolnicu, gdje im je pružena liječnička pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati.

Nakon kvalifikacije ozljeda slijedi i pravna kvalifikacija događaja (prekršajna ili kaznena odgovornost 27-godišnje vozačice osobnog automobila, požeških registarskih oznaka).

U prometnoj nesreći u Gornjem Kuršancu ozlijeđena maloljetna pješakinja

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija grb.jpg

Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđena maloljetnica prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje je zadržana na daljnjem liječenju, dok će se težina ozljeda naknadno okvalificirati

U petak, 4. listopada oko 6:40 sati u Gornjem Kuršancu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena maloljetna pješakinja.

Državljanin Bosne i Hercegovine rođen 1982. s prijavljenim boravištem u Varaždinu, upravljao je teretnim automobilom s pridodanom poluprikolicom, varaždinskih registarskih oznaka, Čakovečkom ulicom te se pritom obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno na takav način da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Uslijed opisane situacije prednjim bočnim dijelom teretnog automobila udario u tijelo pješakinje (mlađe maloljetnice) koja se nalazila na pješačkom prijelazu i prelazila kolnik Čakovečke ulice. Nakon udara pješakinja je pala na kolnik.

Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđena maloljetnica prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje je zadržana na daljnjem liječenju, dok će se težina ozljeda naknadno okvalificirati.

Nakon kvalifikacije ozljeda slijedi i pravna kvalifikacija događaja (prekršajna ili kaznena odgovornost 42-godišnjeg vozača teretnog vozila).

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /2024/PN Zebanec Selo 06102024.JPG

Evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim sudionicima i pet nesreća s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je ukupno osam prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim sudionicima (kvalifikacija ozljeda bit će poznata naknadno) te pet nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti, dvije prometne nesreće,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće,
– ostale greške, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod tri sudionika, a najveća koncentracija od 1,48 g/kg utvrđena je kog 42-godišnjeg državljanina Filipina s prijavljenim boravištem u Pušćinama. Državljanin Filipina skrivio je prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju, 6. listopada oko jedan sat poslije ponoći u Zebanec Selu.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je 42-godišnji državljanin Filipina osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, skretao u lijevo, bez da se prethodno uvjerio da to može učiniti na siguran način. Pritom nije vodio računa o položaju, smjeru te brzini kretanja automobila zbog čega je izletio izvan kolnika, gdje je prednjim bočnim dijelom udario u cestovni jarak. Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je izazvao nesreću pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,48 g/kg.

Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju. Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, državljanin Filipina sankcioniran je novčanom kaznom.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/provale.jpg

Evidentirana je jedna teška krađe te jedna krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađe te jedna krađa. Izdvajamo provalu u uredske prostorije u Čakovcu.

U noći s četvrtka na petak, 3./4. listopada u Čakovcu, Ulici Aleksandra Schulteissa, nepoznati počinitelj provalio je u uredske prostorije, vlasništvo trgovačkog društva iz Gardinovca, odakle je ukrao novac i razni sitni inventar. Materijalna šteta procijenjena je na stotinjak eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvo.

Preventivne aktivnosti preloške policije na “Danima kruha i zahvale”

  • Slika /2024/BUDI VIDLJIV, BUDI SIGURAN PP PRELOG 05102024/IMG_4964.JPG
  • Zajedničkom preventivnom aktivnošću policije i Grada Preloga građanima je skrenuta pozornost na striktno poštivanje zakonske regulative koja se odnosi na kretanje pješaka i biciklista u prometu s ciljem da se kod najugroženijih sudionika u prometu podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalima

    Prošle subote, 5. listopada u prijepodnevnim satima na Trgu slobode u Prelog, tijekom manifestacije “Dani kruha i zahvale”, preloški kontakt policajci proveli su preventivne aktivnosti iz akcije “Budi vidljiv, budi siguran”.

    Potporu provođenju preventivnih aktivnosti usmjerenih na podizanje razine sigurnosti u cestovnom prometu, pružili su gradonačelnika Grada Preloga  Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije Alenka Hošnjak i zamjenik načelnika Policijske postaje Darko Marđetko.

    Na informativnom punktu, postavljenom na prostoru ispred Doma kulture, mnogobrojni građani upozoreni su na potrebu striktnog poštivanja zakonske regulative vezane za sigurno i nesmetano kretanje pješaka i biciklista u cestovnom prometu, kao i na obvezu korištenja reflektirajućih materijala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Tim povodom posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni razni reflektirajući promotivni materijali (reflektirajuće prsluci, kape, privjesci i trakice) osigurani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Preloga. Ujedno, posjetiteljima su podijeljeni edukativni letci Policijske uprave međimurske pod nazivom “Pješaci sigurno u prometu” i “Biciklisti pažnja”.

    Zajedničkom preventivnom aktivnošću policije i Grada Preloga građanima je skrenuta pozornost na striktno poštivanje zakonske regulative koja se odnosi na kretanje pješaka i biciklista u prometu s ciljem da se kod najugroženijih sudionika u prometu podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalima. Na taj način direktno se utječe na poboljšanje ukupnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, konkretno na područjima gdje se provode ovakve i sliče preventivne aktivnosti.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja