Međimurje Press
Čačkalica - Ivica Jurgec Kolumne

ČAČKALICA: Kako sam postao ustaša!

Piše: Ivica JURGEC

Međimurski SDP-ovci su prije izbora napadali Matiju Posavca, a sad ga mrze zbog njegovih 16.379 glasova – nitko mu čak nije ni čestitao na uspjehu!

Sjedio sam tako neki dan s muškim društvom ispred kafića, kad nam je prišla jedna poznanica. Svi smo, što nalaže i bonton, pozdravili i ustali sa stolica. Ja prvi. Ustah. Onda svi ostali ustaše. U zlo vrijeme. Baš tada se tu pojavio Veljko Kajtazi, bivši, sadašnji i budući saborskih zastupnik međimurskih i svih drugih Roma, u društvu Matjaša Dide Oršuša, i uzviknuo: “Jesi li vidio? Svi ustaše!”. Eto, tako sam i ja postao ustaša!

Onda se u brojnim medijima pojavila izjava dotičnog Kajtazija, podoficira biše JNA, koji je službovao do 1991. godine na vojnom aerodromu u Zagrebu i tu ostao. Kaže kako mu je drago da saborsku većinu neće tvoriti (dolazi od riječi tvor?, op. a.) oni koji su u kampanji koristili antimanjinsku retoriku i oni koji su deklarirane ustaše, te oni koji su organizirali antimanjinski referendum i oni koji su organizirali antiromski prosvjed u Međimurju.

Kada mu je netko iz ekipe Andreja Plenkovića prišapnuo, je li, da se tako ne razgovara u javnom prostoru, ako hoće u sudjelovati u vlasti, Kajtazi se počeo nešto meškoljiti i ispričavati.

Je, ali tada je osjetio da bi mogao još nešto prigrabiti, jer manjinci u novom Saboru drže većinu i osam glasova, pa je poželio  biti i u Vladi, pa čak voditi i neko ministarstvo. Kad su već Srbin Milorad Pupovac i Talijan Furio Radin odustali, zašto bi to učinio Rom Veljko Kajtazi. Valjda premijer Plenković najbolje zna kome treba udovoljiti.

Lucidni Tin Hrgović iz Male Subotice, mladi član Domovinskog pokreta Miroslava Škore, podržao je ideju da Kajtazi bude ministar. U Ministarstvu zaštite okoliša!

Siromah župan Matija Posavec također je imao problema u romskom naselju Kuršanec, gdje je izgubio izbore. Tamo je dobio samo jedan glas (1), a gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač, 166. Kovaču je to jako pomoglo pa ide u parlament. Naime, u Trećoj izbornoj jedinici na izborima za Hrvatski sabor, 5. srpnja 2020. osvojio ukupno 1038 glasova, a Posavec 16.379 glasova. Ideš!

VIČEVIĆ MOLI ZA DARKA HORVATA

No, o tome u drugom dijelu teksta, a sad još malo o romskom pitanju. U četvrtak u večernjim satima Ervin Vičević, agilni načelnik Općine Selnica, javnosti je objavio da je taj dan s ministrom Darkom Horvatom bio na radnom sastanku kod ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a razgovarali su o stanju sigurnosti na području Međimurja. Božinović je sat vremena slušao sve prijedloge (koje je valjda iznio Vičević) i najavio svoj dolazak u Međimurje krajem kolovoza. Jedan od prijedloga, iako ne iz njegovog resora, je uvođenje jedinstvene kartice za sve naknade koje korisnik prima, što je ministar prihvatio s odobravanjem. S obzirom na stavove ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković po tom pitanju, vjerujem da će se taj prijedlog i realizirati među prvima, izvještava Vičević.

No, ima tu nekoliko stvari koje Ervin V. nije spomenuo. Prvo o svim tim i drugim prijedlozima s nekoliko nadležnih ministara, uključujući Božinovića i Bedeković, već su odavno razgovarali i dogovorili konkretne mjere ljudi koji su za to zaduženi: župan, načelnik policije, voditelji socijalne službe, pojedini načelnici i gradonačelnici… Drugo, teško će doći do realizacije svih tih mjera, dok premijer Plenković više vjeruje Kajtaziju, nego ljudima na terenu. Pogotovo onima koji žive u okolici romskih naselja.

I treće, postavlja se pitanje zašto je upravo sada, kada se rješavaju postizborne križaljke, Horvat vodio Vičevića k ministru Božinoviću? Pa zato da slatkorječiv Ervin V. pohvali međimurskog ministra Horvata, kako je proteklih godina dobro radio, da je zaslužan za brojne projekte, da ga Međimurci vole, da HDZ u Međimurju ima uzlaznu liniju, je li, pa bi bilo dobro da ostane ministar za opću dobrobit. Kako Božinović ima veliki utjecaj na premijera Plenkovića, možda sve ovo i upali.

Na sveto nigdarjevo!

POŠTENJAK DO POŠTENJAKA

Predsjednik međimurskog HDZ-a i (još) ministar gospodarstva Darko Horvat, tu će uslugu vratiti Ervinu Vičeviću javnim prijemom u HDZ. Naime, nakon HNS-a, Reformista i Škore, Vičević bi se uskoro trebao skrasiti u HDZ-u. Dok ne naiđe neka značajnija stranka. No, kako je on politički izuzetno korektan, javnosti je poslao obavijest da 8. srpnja završava njegovo djelovanje u Skupštini Međimurske županije, a mandat će vratiti svojoj prijašnjoj stranci: Reformistima Radimira Čačića. Na njegovo mjesto dolazi Ivan Kolmanić, poduzetnik iz Štrigove.

Novi vijećnik prisegu će dati na sjednici Skupštine, u srijedu, 15. srpnja. To je zadnje zasjedanje prije godišnjeg odmora, ako se u međuvremenu nešto važno ne dogodi. 

OPET SMJENJUJU MLADENA NOVAKA!

Iz Kluba SDP-a ovih dana čuo sam da spremaju i smjenu Mladena Novaka, predsjednika međimurskog SDP-a, s mjesta predsjednika Skupštine. Dugo ga pokušavaju smijeniti sa svih funkcija, ali je i dugo odolijevao, a zadnjih mjeseci zbog parlamentarnih izbora. Iz Zagreba je SDP-ovcima naređeno da ne talasaju. Sad će Novak biti kriv za sve, a posebno za loše rezultate na proteklim izborima. Ipak, ovaj put nije kriv on! Koordinator i prvi na listi bio je Željko Kolar iz Krapine, a koordinator za Međimursku županiju Ivica Perhoć. Oni su prvi krivci. Naravno, ni ostali članovi, pogotovo kandidati na listi za Sabor, nisu radili ništa da namame glasače da izađu na birališta i glasaju za njih. Tek tu i tamo po koja reklama s fotošopiranim facama. Istina, i Novak snosi dio odgovornosti, jer se u proteklih četiri godine SDP u Međimurju raskolio isto kao i na novu Hrvatske. Davor Bernardić je za to platio svojim odlaskom.

Na konferenciji za novinare, dva dana poslije izbora, pitao sam i Kolara i Novaka hoće li zbog loših rezultata podnijeti ostavke na svoje funkcije? Kolar se začudio tom pitanju, zašto to uopće pitam, a svojim je najužim suradnicima najavio da će se kandidirati za čelno mjesto u SDP-u, kao Bernardićev nasljednik.

Mladen Novak pošteno je odgovorio da razmišlja o ostavci, dok me je nakon konferencije Ivica Perhoć u čudu pitao što ja to hoću, pa ovi su rezultati SDP-a daleko bolji od svih drugih županija!?

A da nije bilo župana Posavca nastao bi pravi potop SDP-a u Trećoj izbornoj jedinici. Zato su ga prije izbora napadali, a sad ga mrze, zbog njegovih 16.379 glasova. Nitko mu, od naših SDP-ovaca, osim Kolara, nije javno čestitao na uspjehu.

BORBA ZA MJESTO U SABORU

Mladena Novaka na mjestu predsjednika Skupštine trebao bi zamjenici HNS-ovac Dragutin Glavina, sadašnji Novakov zamjenik. Tako bi Posavec, uz SDP-ove vijećnike, učvrstio “svoju” većinu u Županijskoj skupštini. Naime, kako će župan Matija Posavec ostati na čelu Županije do kraja mandata u svibnju 2021. godine (a vjerojatno, bez obzira na razna naklapanja, tražiti i treći mandat), sada mora odrediti nekoga s liste na ide umjesto njega u Sabor. Prvo je mislio da to bude Mladen Novak, koji mu je protekle tri godine, pa i duže, u Skupštini “držao štangu” i često podmetao svoja leđa da osigura većinu za razne odluke. Tako mu se Posavec htio odužiti. No, partijska disciplina traži da u Sabor ide – žena. Onda se pojavila dilema Đurđica Slamek ili Boška Ban Vlahek? HSS-ovka Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, osvojila je čak 692 preferencijalna glasa i bila slijedeća solucija za Sabor. No, ništa ni od toga, Posavec mora odabrati neku iz SDP-a. I tako je ostala samo Boška Ban Vlahek, podšefica Turističke zajednice grada Čakovca i nadaleko razvikanog Porcijukulova. No, nije baš popularna u narodu. Dobila je samo 284 preferencijska glasa.

Što je, tu je. U Sabor, umjesto Posavca, restaurirana Boška.

Hvala, Matija!

Vezani članci

1 komentar

Adolf 11. srpnja 2020 at 14:19

…ah.. Rekel sam da bum malo stagnirao od klasicnih politickih komentara…ali ovdje moram reagirati.
Ovaj tzv kolumnista/novinar ili kaj vec jurgec je odraz svog jada ove tzv ” novinarske” scene.
Kad sve prejde onda je on mudrac…pise o onome kaj je svima bilo znano i za vrijeme predizborne kampanje, ali nije nikaj pisal o tome…tako da gosn Jurgec dajte najte !!

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja