Međimurje Press
Kolumne

Davor Bernardić “sredio” Mladena Novaka?

Piše: Ivica JURGEC

Darku Horvatu se trese, a županu Matiji Posavcu smiješi ministarska fotelja

Nitko nas Međimurce ne firma. Političare pogotovo. Umislili ljudi da su važni. I svađaju narod. Pogledajte, Mladen Novak, dugogodišnji predsjednik međimurskog SDP-a (za kojega u ovom trenutku nitko decidirano ne može potvrditi je li konačno suspendiran ili nije!?) godinama umišlja da je važna politička figura. Pred svake izbore, lokalne, parlamentarne ili europske, figurira kao značajan čimbenik u kreiranju politike u svojoj stranci. Ali vraga, nikad iza toga nisu stajali i glasači, a bez njih nema ni snage, ni položaja. U krajnjem slučaju, ni ugleda u sredini u kojoj djeluje. Pogotovo ako u toj svojoj “veličini” čini pogrešne korake. Na primjer, što mu je trebao sukob s nezavisnim županom Matijom Posavce oko Županijske bolnice Čakovec? Odgovor na to pitanje zna samo Novak. Ako? Umjesto da glave stave skupa i da se pohvale vidljivim rezultatima oko stvaranja preduvjeta liječnicima da mogu kvalitetno obavljati svoj posao u suvremeno uređenim bolničkim odjelima, što konačno rezultira boljom zdravstvenom uslugom građanima, Novak je upravo Bolnicu iskoristio da pokaže kako on može. A ne može! Vidjelo se to na zadnjoj Županijskoj skupštini, kad je kao predsjedavajući dozvolio da se tri sata potroše na uzaludna razglabanja o situaciji u Bolnici. Kako nije bio zadovoljan razvojem situacije, SDP-ovi vijećnici suzdržali su se od odluke o kratkoročnom kreditu, kojim bi Županija premostila financijsku dubiozu nastalu zbog posljedica djelovanja koronavirusa. Time je samo natjerao vodu na mlin oporbenog HDZ-a, koji je glasao protiv te odluke.

Sve to je išlo toliko daleko da je Novak prošlog tjedna tražio od pojedinih općinskih i gradskih organizacija SDP-a da se pismeno očituju kako su protiv toga da Matija Posavec bude na listi SDP-a u Trećoj izbornoj jedinici. I to baš u vrijeme kad je župan Posavec finalizirao pregovore s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem o zajedničkom izlazu na izbore 5. srpnja. Naravno da je to zasmetalo Novaku, ali i drugim “starim” SDP-ovcima, koji su željeli svoje mjesto na listi SDP-a i moguć ulazak u Sabor.

SUKOB UZ ZAPALJENE SVIJEĆE

Sve to dovelo je i do otvorenog sukoba Novak i Posavca na obilježavanju Dana državnosti, prošle subote, kada su se u gradskom parku u Čakovcu, poslije paljenja svijeća, otvoreno zakačili.

Ipak, čini se da je pragmatični Bernardić vrlo brzo smirio situaciju. Župan Posavec je predsjedniku Županijske skupštine Mladenu Novaku detaljno objasnio kako će iskoristiti 25 milijuna kratkoročnog kredita, a on će sve to prenijeti vijećnicima Skupštine, članovima Kluba SDP-a. I već je za srijedu, 10. lipnja, zakazana nova sjednica Skupštine, na kojoj će biti prihvaćeno sve ono što nije na prošloj.

Vjerojatno će prije toga, možda već u ponedjeljak, Davor Bernardić doći u Čakovec, gdje će zajedno s Posavcem potpisati sve ono što su dogovorili o izbornoj suradnji: drugo mjesto na listi i ministarsko mjesto ako će SDP s partnerima formirati Vladu.

Međimurskim SDP-ovcima Mladenu Novaku, Ljubomiru Grgecu, Stjepanu Kovaču, Ruži Sermek, Ivici Perhoču, Renati Kovačić, Mihaeli Martinčić, Vesni Braniša i Nenadu Pintariću ostaje nada da će i oni naći svoje mjesto na listi u Trećoj izbornoj jedinici. Jer, ako SDP dobije većinu, vjerojatno bi četvero od spomenutih moglo slijedeće četiri godine sjediti u Saboru.

Tome se najviše nada bivši župan Ivica Perhoč, direktor Čakoma, koji zbog toga nije želio ni u redovnu mirovinu.

VJETROELEKTRANE “OTPUHUJU” HORVATA?

Da se vratim na početak. Koliko god politički moćnici iz središnjica stranaka cijenili ovdašnje, je li, političare, ipak baš i nemaju neko veliko povjerenje u njih. Evo, SDP-ovu listu u Trećoj, našoj, izbornoj jedinci nosit će Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, a HDZ-ovu Žarko Tušek, predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a. Iako su mnogi očekivali da će prvi na HDZ-ovoj listi biti Darko Horvat iz Donje Dubrave, šef međimurskog HDZ-a i ministar u Vladi Andreja Plenkovića, to se ipak nije dogodilo. Plenković je procijenio da HDZ Međimurja ima slabiji potencijal od zagorskog, za što velik dio krivice snosi i Horvat, a s druge strane njegovo Ministarstvo gospodarstva spominje se u vezi s aferom vjetroelektrana. Naime, postupak se vodi i protiv njegove pomoćnice Ane Mandac.

Inače, već se i ranije primijetilo da Horvatu slabi pozicija kod Plenkovića, jer mu na unutarstranačkim izborima nije dao potpredsjedničko mjesto, koje je imao do 15. ožujka ove godine. Dobri poznavatelji prilika u HDZ-u kažu da Darko Horvat, ako HDZ i formira novu Vladu, više neće biti ministar gospodarstva.

Sve ovisi o potpori koju će dobiti u Međimurju.

HAJDE SAD, JUNACI!

Inače, ovih dana, osim SDP-a, HDZ je otvorenim pismima javnosti raspalio po županu Matiji Posavcu. Jednima je konkurencija, drugi ga se boje. A svi priželjkuju njegovu fotelju. Pa dajte mu onda podršku i nek’ ode u… Sabor ili Vladu, a onda se ovdje borite za mjesto župana, koje i Darko Horvat i Mladen Novak odavno priželjkuju.

E, pa da vas onda vidim, junaci, tko će stati pred Međimurke i Međimurce i reći: “Ja sam najbolji, ja sam sposoban ovdje biti župan!”.

Mislim da bi najviše glasova dobio – netko treći!

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja