Međimurje Press
Najave

PROMOCIJA KNJIGE: “ŽIVA FIZIKA: ZAKONI PRIRODE KAO VODIČI ZA ŽIVOTNO PUTOVANJE” DR. ZDESLAVA HREPIĆA

U srijedu, 20. ožujka 2024.  s početkom u 18:30 sati u  Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja održat će se znanstveno-popularno predavanje i predstavljanje knjige:

“Živa fizika: Zakoni prirode kao vodiči za životno putovanje”, dr. Zdeslava Hrepića.

Knjiga je nastala kroz 25 godina autorovog iskustva u obrazovanju prirodnih znanosti kao spoj prirodnih i fizikalnih zakona s jedne strane, a psihologije, životnog treninga (life coachinga) i duhovnih principa s druge.

Tradicionalni duhovni učitelji su redovito koristili parabole između zakona prirode i zakona življenja da bi objasnili svoje učenje, a danas je isti trend snažno prisutan i kod životnih trenera. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira. Autor će u predavanju predstaviti Živu fiziku kao način koji sustavno objedinjuje ova fascinantna područja i pretvara zakone fizike u praktične i transformativne životne metafore.

ZDESLAV HREPIĆ je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMFa u Splitu 1998. godine, zatim kroz dvije godine je predavao fiziku, tehničku kulturu i informatiku u dvije splitske osnovne škole. Za to vrijeme je dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. godine otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. godine je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postaje redoviti profesor fizike. Danas je profesor fizike u glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu i u nekoliko osnovnih škola na Braču gdje živi sa suprugom Dijanom. Objavio je više od 70 znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju i sl. Njegov sadašnji fokus je usmjeren na promoviranje principa da su priroda i njeni zakoni najbolji životni vodiči i učitelji.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica

Ravnateljica

Muzej Međimurja Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja