Međimurje Press
Hrvatska

Svečana dodjela Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2024

U okviru Hrvatskih dana sigurnosti 2024, trodnevne konferencije koja se upravo održava u Opatiji, sinoć je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao organizator i domaćin festivala upriličila i svečanu dodjelu Hrvatske velike nagradu sigurnosti 2024 kojom se odaje priznanje pojedincima, poslovnim subjektima/institucijama, lokalnoj zajednici i tvrtkama koji su tijekom godine dali značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Nagrada je dodijeljena zaslužnicima u devet kategorija, a svečanu dodjelu svojim je glazbenim nastupom upriličio trio Gelato Sisters.

  1. NAJBOLJI PROJEKT LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE ZA SIGURNOST ZAJEDNICE

Nagrađena je POLICIJSKA POSTAJA TROGIR I GRAD TROGIR

Za projekt

DO YOU FEEL SAFE? – Anketa Policijske postaje Trogir i Grada Trogira o percepciji sigurnosti turista

Obrazloženje:

Preventivna akcija MUP a RH, koja se provodi od 2006. godine pod nazivom „Sigurna turistička sezona”, a od 2023. „Sigurna turistička destinacija”, na području Policijske postaje Trogir, lokalizirana je i osvježena digitalnom anketom „Do You Feel Safe” sa praktičnim ciljem – iz prve ruke, u izravnom kontaktu prikupiti korisne informacije o osjećaju i percepciji sigurnosti od strane stranih gostiju na području Grada Trogira.

Operativnu provedbu u prvoj fazi omogućili su policijski službenici iz šest EU država koje sudjeluju u projektu MUP a (Češka, Slovačka, Poljska Italija, Njemačka) koji su uz javnu prezentaciju ankete na glavnom gradskom trgu u Trogiru, 29.8.2024, u izravnom kontaktu sa gostima iz svojih domicilnih država, inicirali terensku aktivnost popunjavanja ankete.

Aktivnost je nastavljena u organizaciji partnera trogirskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, naime, tiskane i digitalne upute za popunu ankete dostavljene su gostima Trogira na recepcijama hotela i luka, putem e-pošte, u turističkim i ugostiteljskim objektima / 5000 letaka, 20 plakata i 20 stalaka za letke).

Sama provedba ankete pomogla osvijestiti svrhu i značaj lokalnog partnerstva u sigurnosti, osigurala je interakciju institucija, građana i gostiju te potporu za partnersku pripremu i organizaciju poslova sigurnosti i zaštite u predstojećem periodu.

Nagrade su preuzeli MARKO DOLJANIN, načelnik Policijske postaje Trogir i VIKTOR NOVAK,  zamjenik gradonačelnika Trogira.

  1. NAJBOLJI PROJEKT POSLOVNOG SEKTORA U OSTVARIVANJU SIGURNOSTI ZAJEDNICA                    Nagrađen je CEMEX Hrvatska d.d.

Za projekt GRADIMO BOLJU CESTOVNU SIGURNOST ZAJEDNO!

Obrazloženje:

CEMEX Hrvatska je u ožujku 2024. održao trening sigurne vožnje za vozače Cemexove flote za prijevoz rasutog cementa u Centru za sigurnu vožnju Vransko u Sloveniji. Trening je dio kontinuiranih aktivnosti koje Cemex Hrvatska poduzima s ciljem povećanja sigurnosti na prometnicama, a koje obuhvaćaju kupnju cisterni i kamiona s najboljom dostupnom sigurnosnom opremom, kontinuiranu edukaciju vozača, suradnju s vodećim stručnjacima sigurne vožnje, ali i provođenju sigurnosnih kampanja kako bi se javnost educirala o ovoj važnoj temi.

Trening se sastojao od teorijskog dijela koji je obuhvatio teme poput brzine vožnje, važnosti brige o teretu u prijevozu, kočenja, načina događanja prometnih nesreća te korištenja pasivnih i aktivnih sigurnosnih uređaja. Praktični dio predavanja odvio se na višenamjenskoj pisti s aquaplaningom kako bi se što realnije dočarale stvarne opasnosti u svakodnevnom prometu. Vježbe su uključivale slalom među čunjevima, naglo kočenje na mokroj i kombiniranoj podlozi, vježbe upravljanja gasom na kružnoj pisti s kliznom površinom i proklizavanje prednjim i stražnjim dijelom vozila. Na nagibnoj pisti s kliznom površinom vježbalo se kako napraviti najbolju putanju kroz zavoj prilikom vožnje po klizavoj površini, zatim naglo kočenje na kliznoj površini prilikom prolaska kroz zavoj te izbjegavanje simuliranih prepreka, dok se na kliznoj pisti s hidrauličnom pločom vježbalo izbjegavanje simuliranih prepreka pri različitim brzinama na kliznoj površini, naglo kočenje te reagiranje kod zanošenja vozila.

Kako je 90 posto nezgoda uzrokovano ljudskim faktorom, trening sigurne vožnje dovodi do veće svijesti o rizicima, povećane sigurnosti vozača i drugih sudionika u prometu, smanjuje rizik od nezgoda i ozljeda na cesti kao i od šteta na robi i imovini.

Nagradu je preuzeo FABJAN RUŠČIĆ iz CEMEX-a.

  1. OSTVARIVANJE I RAZVOJ SIGURNOSTI U KOMPANIJAMA

Nagrađen je DC NORTH d.o.o., Varaždin

 Obrazloženje:

DC North je moderni arhitektonski objekt visoke pouzdanosti smješten u Varaždinu na strateški povoljnoj i sigurnoj lokaciji, opremljen naprednom tehnologijom i infrastrukturom potrebnom za pouzdano čuvanje, obradu i distribuciju velike količine podataka.

Riječ je o najvećem nacionalnom carrier-neutralnom podatkovnom centru, temeljenom na zero-trust security principu sigurnosti, redundantnim kanalima opskrbe električnom energijom, visokom fiber povezanošću (3 alternativne trase), značajnim postavkama fizičke sigurnosti i nadzora (24/7 zaštita i vlastiti NOC), protupožarnom zaštitom (VESDA i NOVEC) i drugim značajkama koje ga čine jedinstvenim u nacionalnim te regionalnim okvirima. Sigurnost podatkovnog centra je od presudne važnosti zbog osjetljivosti i važnosti podataka koji se u njemu pohranjuju.

DC North nositelj je sljedećih certifikata kvalitete i sigurnosti: TIER III by Design i TIER III by Facility (jedini podatkovni centar u Hrvatskoj) od Uptime Instituta; zatim ISO 9001, ISO 14001, ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, PCI DSS.

Sve navedeno ga čini svojevrsnim jednorogom među podatkovnim centrima u Hrvatskoj, ali i regiji.

Nagradu je preuzeo MATIJA GRABAR, predsjednik uprave DC Northa.

  1. NAJREPREZENTATIVNIJI PROJEKT SUSTAVA SIGURNOSTI

Nagrađeni su BINA- ISTRA d.d. i ECCOS Inženjering d.o.o.

Za projekt Druga cijev tunela Učka 

Obrazloženje:

Nova cijev tunela Učka , dužine 5630 metara opremljena je ključnim sustavima koji osiguravaju njegovu funkcionalnost i sigurnost. Ugrađena je najsuvremenija oprema za napajanje, rasvjetu, signalizaciju i ventilaciju, protupožarni, komunikacijski i videonadzorni sustav zaštite te sustavi za upravljanje prometom i signalizacijom.

U tunel su ugrađene kamere zadnje generacije koje omogućuju rad videoanalitike temeljene na umjetnoj inteligenciji. Kamerama je pokriven svaki metar tunela i one operaterima u nadzornom centru signaliziraju bilo kakav poremećaj u normalnom prometu (automatska detekcija prometnih incidenata) i mogu prepoznati zaustavljena vozila, presporu ili prebrzu vožnju, pješake na kolniku, zagušenje prometa, smanjenje vidljivosti, rasuti teret i vožnju u suprotnom smjeru.

Također, daju statistički uvid u stanje prometa kao što je gustoća prometa ili prosječna brzina vožnje. Rasvjeta je izvedena u niskoenergetskoj i ekološki prihvatljivoj LED tehnologiji cijelom dužinom tunela te je omogućena prilagodba intenziteta svjetla između vanjskih uvjeta i rasvjetljenja u tunelu, a ventilacija je realizirana preko primjene bidirekcionalnih impulsnih ventilatora povezanih u jedinstveni sustav koji uz podršku senzora održavaju kvalitetu zraka u traženim granicama.

Osim toga, ventilacija je u sprezi sa sustavom vatrodojave pa u slučaju požara radi u požarnom režimu rada koji je nužan za sigurnu evakuaciju ljudi i smanjenje štete. Promjenjiva prometna signalizacija osigurava efikasnije upravljanje prometom kroz tunel kako u redovnom režimu rada tako i u slučajevima incidentnih situacija.

Svi navedeni sustavi su povezani pomoću aplikacije Epsimax, koja uz nadzor i upravljanje kontinuirano analizira podatke.

Uz uvažavanje svih mjera sigurnosti u izgradnji druge cijevi, izazovima i opasnostima tijekom gradnje koji nedvojbeno predstavljaju pothvat najviše razine, žiri smatra da projektirani i instalirani napredni sigurnosni sustavi i integracijske platforme postavljaju nove standarde u sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti za sve korisnike tunela, te stoga bez zadrške projekt Druge cijevi tunela Učka odabire kao najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti.

Nagrade su preuzeli predsjednik Uprave BINA-ISTRA d.d. DARIO SILIĆ i direktor ECCOS Inženjeringa KREŠIMIR PAIĆ.  

  1. HRABRI ČIN

 Nagrađen je DUJE PODRUG

Za intervenciju spašavanja na dan 19. srpnja 2023. u Zagrebu

Obrazloženje:

Gospodin Duje Podrug nesebično je pomogao unesrećenom u subotu 21. listopada 2023. godine. Tog dana se nesretni vozač radi nepoznatog razloga osobnim automobilom zaletio u izlog dućana i pri tome ostao zarobljen u automobilu. Gospodin Podrug je brzom reakcijom ušao u ruševni dućan , probio se kroz gusti dim, uzeo vatrogasni aparat i krenuo gasiti požar nastao uletom automobila. Duje je krenuo oslobađati unesrećenog vozača iz zakrčenog automobila te nakon što se ispostavilo da vozač ne smije biti mican, ostao je s vozačem hrabreći ga do dolaska vatrogasaca, koji su ga na kraju izvukli iz automobila i predali liječnicima Hitne pomoći.

Nagradu je primio DUJE PODRUG, a uz statutu uz ovu nagradu uručuje se i novčana nagrada u iznosu od 500 eura neto. 

  1. NAJBOLJA DOMAĆA ZNANSTVENA KNJIGA IZ PODRUČJA SIGURNOSTIAbout JW Player 6.11.4920 (Ads edition)                                                                                                                      Nagrađena je knjiga “Kazneno pravo za kriminaliste“ i autorica LANA MILIVOJEVIĆ

Izdavač: Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, MUP RH, Zagreb, 2024.

Obrazloženje:  

Knjiga Kazneno pravo za kriminaliste – odabarana poglavlja s primjerima iz policijske i sudske prakse , 3. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, autorice dr. sc. Lana milivojević, profesorice u trajnom zvanju, izdana je u travnju 2024. godine u nakladništvu Ministarstva unutarnjih poslova RH. Ispitna je literatura za kolegij Kazneno pravo na Stručnom prijediplomskom studiju Kriminalistika koji se izvodi na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti u Zagrebu.

Knjiga obuhvaća temeljna znanja iz kaznenog prava, namijenjena je prvenstveno kriminalistima, ali i svima drugima koji se u radu susreću sa kaznenim djelima te doprinose javnoj i privatnoj sigurnosti.

Knjiga je pisana vrlo praktično i obogaćena je brojnim pravnim shvaćanjima i primjerima slučajeva kaznenih djela iz policijske i sudske prakse koji policijskim službenicima (i drugima koji primjenjuju kazneno pravo) mogu olakšati svakodnevan rad u praksi. Sadrži recentne izmjene i dopune Kaznenog zakona. Zasigurno će i ovo izdanje naći svoju primjenu kod stručnjaka za sigurnost u privatnom sektoru, posebice u korporativnoj sigurnosti.

  1. INDIVIDUALNI DOPRINOS U OSTVARIVANJU I RAZVOJU SIGURNOSTI ZAJEDNICE                      

Nagrađen je VJEKOSLAV MAJETIĆ, osnivač tvrtke DOK-ING

Obrazloženje:

Gospodin Vjekoslav Majetić osnovao je tvrtku DOK-ING 1991. godine u jeku Domovinskog rata. Osim razminiranja – samo u Hrvatskoj uklonili su više od 500 tisuća ubojitih sredstava – njihova robotizirana vozila služe pri gašenju požara, hitnim slučajevima, nuklearnoj, kemijskoj, biološkoj i radiološkoj (NKBR) zaštiti, čak i protuterorizmu.

DOK-ING je inženjerski lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene.

Jedinstvena karakteristika svih DOK-ING sustava je primjena tehnologije daljinskog upravljanja koja osigurava visoku zaštitu operatera i svih sudionika procesa rada. Tijekom više od tri desetljeća rada DOK-ING je ostvario poslovnu suradnju s vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama te također i s komercijalnim tvrtkama u cijelom svijetu. Ova tvrtka je sinonim za inovativna rješenja u području inženjeringa te svjedoči o dubokoj posvećenosti zaštiti ljudi i imovine kroz napredne tehnološke implementacije.

Sve navedeno, uz opće prihvaćeni moto tvrtke „Dont“t send a man to do a machines job“ (ne šaljite čovjeka da radi posao stroja), jasno karakterizira namjeru i posvećenost gospodina Majetića i njegove tvrtke u svojoj osnovnoj djelatnosti – sačuvati ljudske živote i imovinu u svim uvjetima, bilo da je riječ o miniranim područjima, rudnicima, prirodnim požarima ili požarima nastalim u industrijskim, naftnim ili nuklearnim postrojenjima.

  1. DRUŠTVENA ODGOVORNOST – INICIJATIVA GODINE 

Nagrađena je tvrtka TRAFIKI – za projekte „VRTIĆ NA BICIKLU“ i „SIGURNIJI PUT DO ŠKOLE“

Nagradu je primila LANA RAČIĆ, autorica projekata

Obrazloženje:

Oba projekta naglašavaju važnost kontinuirane prometne edukacije i sigurnijeg sudjelovanja djece u prometu te pozivaju zajednice i institucije diljem Hrvatske da se uključe i doprinesu stvaranju sigurnijeg okruženja za djecu. Sigurnost djece i poticanje zdravih navika trebaju postati prioriteti.

Projekt “Vrtić na biciklu”

U školskoj godini 2023./2024. obuhvatio je sedam vrtića, uključujući 18 predškolskih skupina s više od 250 djece u Zagrebu i Rugvici. Kroz interaktivne radionice, djeca su stjecala osnovne prometne vještine potrebne za sigurno sudjelovanje biciklista u prometu. Posebna vrijednost projekta je dostupnost besplatnih edukativnih materijala, koji omogućuju svim vrtićima i roditeljima u Hrvatskoj da samostalno provode kontinuiranu prometnu edukaciju djece biciklista. Projekt se nastavlja u pedagoškoj godini 2024./2025., i uključuje predavanja za roditelje koja će biti organizirana s ciljem podizanja svijesti o važnosti sigurnijeg sudjelovanja u prometu.

Projekt “Sigurniji put do škole”

Ovaj projekt Trafiki je realizirao u suradnji s Gradom Zagrebom i OŠ Petra Zrinskog u svibnju i rujnu 2024. godine, te ima za cilj osigurati siguran dolazak djece u školu te promicati zdrave navike.

Projektne aktivnosti su usmjerene na analizu prometne problematike u zoni škole i predlaganje rješenja, uz edukativni program za djecu i odrasle:

– Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2024. ogranizirana je inicijativa “Pješački autobus” koja je omogućila učenicima svakodnevno pješačenje do škole uz podršku volontera, stvarajući svakodnevno sigurno i edukativno okruženje.

– Kroz prometne radionice, 150 učenika 1. i 2. razreda učilo je kako prepoznati pješačke prijelaze, pravilno prelaziti cestu i sigurnije sudjelovati u prometu.

– Na predavanjima za roditelje i stručnjake predstavljeni su rezultati projekta, raspravljalo se o prometnoj problematici u zoni škole, predložena su rješenja i potaknuta je konstruktivna rasprava o izazovima i prijedlozima za rješavanje problematike.

Projekt se nastavlja u jesen 2024. godine s dodatnim prometnim radionicama za predškolce iz Dječjeg vrtića Krijesnica i učenike 3. i 4. razreda OŠ Petra Zrinskog te dalje u 2025. godini za ostale osnovne škole u Zagrebu. 

  1. PARTNERSTVO U SIGURNOSTI – INICIJATIVA GODINE    

Nagrađeni su CEMEX Hrvatska d.d. – MNW MK Dalmacija – PU Splitsko dalmatinska, Služba prometne policije  

Za projekt:Gradimo bolju cestovnu sigurnost zajedno

Obrazloženje:

U suradnji s MK BMW Dalmacija i uz podršku PU splitsko-dalmatinske Cemex Hrvatska organizirao je i predavanje te trening sigurne vožnje i za motocikliste, članove lokalnih moto klubova. Trening je bio namijenjen upoznavanju ove populacije sa značajkama flote za prijevoz cementa te tehničkih inovacija koje doprinose sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito osjetljivih vozača kao što su motociklisti. Bila je to prigoda da se motocikliste i predstavnike moto klubova upozna i sa Cemexovim aktivnostima vezanim uz povećanje sigurnosti na prometnicama, posebno u odnosu na najugroženije sudionike u prometu. Motociklisti su mogli sjesti u kabinu cisterne za prijevoz rasutog cementa te iz prve ruke doživjeti poziciju vozača motocikla na cesti u odnosu na druge sudionike u prometu.

Predavanje o sigurnom ponašanju motociklista na cestama održao je Željan Rakela, predsjednik MK BMW Dalmacija, dok je Siniša Mihanović, voditelj Službe prometne policije PU splitsko-dalmatinske, govorio o statističkim podacima vezanim uz prometne nesreće u Splitsko-dalmatinskoj županiji te skrenuo pažnju na važnost pridržavanja odredbi regulative o sigurnosti prometa na cestama.

Nastavak dana sigurne vožnje pretekao je uz poligon sigurne vožnje na kojem je sudjelovalo više od 500 motociklista, a koji je održan uz policijske motocikliste Službe za sigurnost prometa na cestama PU SD.

Nagrade su preuzeli JURA BOČIN iz CEMEX Hrvatska, ŽELJANA RAKEL iz BMW MK Dalmacija i PERICA OREŠKOVIĆ iz Službe prometne policije PU splitsko dalmatinske da prime HVNS 2024.

Hrvatska velika nagrada sigurnosti ustanovljena je 2011. godine, a ove je godine žiri za dodjelu bio u sastavu: prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor zagrebačkog Sveučilišta VERN, doc.dr.sc. Krunoslav Borovec, Ana Raić novinarka N1 Hrvatska i Alen Ostojiću, predsjedniku Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Nominacijski postupak dodjele Hrvatske Velike Nagrade Sigurnosti 2023. trajao je od 29. rujna 2023. do 1. listopada 2024. Nominirano je 28 fizičkih i pravnih osoba u devet kategorija.

Renata Ivanović

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja