Međimurje Press
Najave

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

ŽUPANIJSKI CENTAR 112 ČAKOVEC

Prigodnom konferencijom za novinare Županijski centra 112 u Čakovcu obilježava Dan europskog broja 112, dan kada je 11.veljače 2009.g. potpisana tripatitna deklaracija Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveno europski broj 112 putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila.

Sustav 112 u RH čini dvanaest županijskih centara koji zaprimaju pozive i djeluju kao jedinstveno operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Kako je danas rekao Ladislav Söke svi hitni slučajevi mogu se prijaviti na engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom, slovačkom i češkom jeziku. Sustav 112 temeljem utvrđenih standarda operativnih postupaka, protokola ili sporazuma omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitni prijevoz zrakom ozlijeđenog organa za transplataciju, a što je u nekim situacijama od iznimnog značenja.

Između ostalog, Söke je naznačio kako je u 2019.godini došlo do pada ukupnog broja poziva (-187), iskoristivost broja blago je pala i to za 1,8%. Ukupno je bilo 23698 poziva (65 na dan). Zabilježen je porast broja zlonamjernih poziva (+45). Od ukupnog broja namjenskih poziva 77% (6197 poziva) bila su za hitne službe (hitna medicinska pomoć, policija, vatrogasci), a 23% (1849 poziva) za ostale komunalne, inspekcijske i veterinarske službe.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja