Međimurje Press
Ekskluzivna vijestSport+

Naša sugrađanka Mirta Matulić u međunarodnoj bodybuilding i fitness federaciji

ČAKOVČANKA MIRTA MATULIĆ RAZBIJA PREDRASUDE, NAMA GOTOVO NEPOZNATOG SPORTA

Sve se više pripadnica ljepšeg spola upušta u avanturu dizanja utega pa često završe u onome što se zove ženski bodybuilding. Ženski bodybuilding dijeli se u četiri kategorije, uglavnom prema količini mišićne mase. Osim body fitnessa, tu je i fitness bikini, fitness i klasični bodybuilding. 

Koliko je bodybuilding u novije vrijeme postao popularan među pripadnicama ljepšeg spola, pokazuje i podatak o sve većem broju žena koje odlaze na natjecanja.

Među njima je i lijepa Čakovčanka Mirta Matulić samozatajna djevojka kojoj predrasude da je teško biti žena u bodybuildingu, ne znače ništa.

Mirta je rođena 19.7.91. u Čakovcu gdje je završila Gimnaziju, potom na Sveučilištu u Zadru – odjel za pedagogiju/odjel za talijanistiku, gdje je stekla zvanje, diplomirani pedagog i prevoditelj. Stručno osposobljavanje odradila je u Zagrebu i Čakovcu (položen stručni ispit za rad u osnovnim i srednjim školama i u ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje). Trenutno je zaposlena kao pedagog u Osnovnoj školi Petar Zrinski u Šenkovecu.

Mirta je dosada sudjelovanje na međunarodnim i svjetskim natjecanjima – dvostruka je međunarodna viceprvakinja u kategoriji miss fitness i miss fitness model, a u najjačoj kategoriji miss figure dijeli 4./5.mjesto.

Natječe se kao član IBFF federacije – međunarodna bodybuilding i fitness federacija sa sjedištem u Kopru (Sloveniji) čiji je predsjendik Duško Madžarović. Kako će se ovogodišnje državno natjecanje odvijati u Čakovcu, ipak neće sudjelovati (nije član nijednog domaćeg kluba (IFBB federacija) već se natječe kao samostalna natjecateljica u sklopu IBFF federacije. Kako nam kaže, aktivno će sudjelovati u pripremi i organizaciji natjecanja zajedno s ostalim članovima kluba Aurora čiji je predsjednik i trener Borko Ban, Vlastom Đurđević (međunarodna prvakinja, Draženom Vrbančićem (višestrukim međunarodnim i svjetskim prvakom). 

Sjajna mlada intelektualka uz podršku obitelji u Čakovcu i dečka koji živi u Zagrebu i koji je podržava, savjetuje u vezi prehrane i treninga, dala nam je odgovore na neka pitanja koji se odnose na sport koji je u našim krajevima gotovo nepoznat.

KAKO I KADA SI KRENULA U AVANTURU BODYBUILDINGA?

Iako se odmalena bavim sportom (plivanjem, atletikom, badmintonom, rolanjem, atletikom, nogometom, tenisom i plesom -break-dance…), s teretanom sam se susrela u srednjoj školi. Tad sam imala probleme s prehranom – u nekoliko sam navrata pala ispod 42 kilograma na visinu od 165. Kada sam shvatila da počinjem ugrožavati vlastito zdravlje, krenula sam u teretanu kako bih ojačala. Ubrzo mi se svidjelo vježbati u teretani te sam se odlučila konkretnije pozabaviti dizanjem utega – budući da sam svakodnevno trenirala, postajala sam fizički jača, a i sretnija. Kako sam u kratkom periodu napredovala te su me čak uspoređivali i s fizičkom snagom momaka, krenula sam u svijet powerliftinga. Powerlifting se od bbuildinga razlikuje po principu treniranja i prehrane, iako su dosta slični sportovi. U powerliftingu nije važan izgled već snaga, što više „papaš” to si jači i dižeš veću kilažu u tri discipline – bench press, squat i deadlift. Tad sam u nekoliko godina uspjela nabaciti do tridesetak kila)) Nakon što sam se zasitila powerliftingom, htjela sam se okušati i u bodybuildingu. Ubrzo sam shvatila kako mi princip treniranja više odgovara te sam tako i ostala u ovom sportu, već 14-ak godina.

DA BI BILA U FORMI I KONDICIJI KOLIKO TJEDNO TRENIRAŠ?

Dakle, vrhunac buildinga – izlazak je na binu! Kao sportaš, cijele godine treniraš, paziš na prehranu, a izlazak na binu je potvrda odricanja i to ne samo s fizičkog aspekta, već i s psihičkog! Dakle, osim što se „mučiš“ trenirajući prolaziš i kroz svakakve „psihičke“ krize, pogotovo u trenucima kada su nam uskraćene namirnice ili hrana koju volimo…također, slobodno vrijeme provodimo trenirajući, rijetko kada u kafiću ili vani…ali to je jednostavno takav hobi, ako ga voliš, nije ti ništa teško žrtvovati za neki veći cilj! Inače natjecatelji na binu dolaze premazani broncom koja služi kako bi suci objektivnije mogli ocjenjivati natjecatelje i natjecateljice. Za nas žene, u mojoj kategoriji, postoje 4 poze uključujući i pozdrav publici i sucima. Djevojke i žene se kreću u štiklama u posebnim bikini – kupaćim kostimima. Budući da su izrađeni ručno s pravim kristalićima i vrijednim ukrasima, vrlo su skupi – od 700 do 3 500 kuna. Žene također imaju i poseban nakit koji mogu staviti na sebe, ali ni ne moraju=) što se mene tiče, manje je više). 

ŠTO JE NAJVAŽNIJE KOD OCJENJIVANJA SUDACA NA NATJECANJIMA?

Suci ocjenjuju simetriju tijela, proporcije, tonus kože, „žilavost“ i koreografiju, tj. kretanje i držanje na bini. Dakle, u ovom je sportu bitan element „samopouzdanje“ – ono uvelike može doprinijeti boljem plasmanu, uz kombinaciju simpatičnosti i osmijeha;) Možeš izgledati savršeno i bolje od ostalih natjecatelja, no ukoliko se ne uspijevaš kretati ili pozirati kako treba, tad možeš imati lošiji plasman od nekog tko je fizički „slabiji“ od tebe. Dakle, karizma je bitna za ovaj sport. Naravno uz dozu umjerenosti, jer ipak, rijetko tko voli „napumpane“ i „umišljene“ bildere).

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU ŽENA I MUŠKARACA U OVOM SPORTU?

Između 18 i 20 godine – optimalan period za bavljenjem ovakvom vrstom sporta, čisto kako ne bismo „uništili“ prirodan tijek, proces i fizičkog i psihičkog sazrijevanja specifičan za pubertet i adolescenciju. Vrhunac snage za muškarce/žene – između 25-35 godine. Naravno, muškarci imaju prirodno višu razinu testosterona u krvi, zbog čeg će uvijek biti jači. Nažalost, većina danas koristi zabranjene supstance (steroidi) – supstance i tvari proizvedene u laboratoriju s ciljem postizanja veće mišićne mase ili slično. Nažalost, steroidi dugoročno, uništavaju organizam, posebice bubrege, jetru, srce.

KOJE SU DOBNE GRANICE U OVOM SPORTU?

Nakon određenog životnog perioda, nakon 35. sve se teže dolazi do nekih konkretnijih rezultata – zbog procesa starenja i „trošenja“ organizma tijekom dugogodišnjeg treniranja. No, trenirati se uvijek može, ukoliko imaš volju i želju. Samo nebo je granica.

BILDERI ILI BILDERICE

Mislim da je ipak muški bodybuilding atraktivniji za razliku od ženskog…Ipak su muškarci dominantni u ovom sportom, a zbog činjenice što imaju veću količinu testosterona u krvi, uvijek mogu postići i konkretniji rezultat, no nemojmo zaboraviti i žene! Potrebno je puno hrabrosti, ustrajnosti, volje, discipline i rada uz kvalitetnu genetsku predispoziciju kako bismo stale uz bok muškim natjecateljima i pokazale da možemo i mi biti bilderice!

PORUKA

Evo ako možete na kraju istaknuti da se posebno zahvaljujem obitelji, dečku, trenerima, prijateljima i ravnatelju OŠ PZ Šenkovec na podršci i razumijevanju te da želim puno sreće, međusobne podrške i uspjeha svim svojim kolegama i kolegicama u OŠ PZ Šenkovec.

Da, i obavezno dođite na Državno prvenstvo u bodybuildingu koje će se održati u Centru za kulturu Čakovec 2. svibnja ove godine i upoznajte s s ovim sportom.

Kao post festum, napomenimo kako se nadamo da smo barem malo približili još jednu granu sporta kroz Mirtin način života, a koja ga tako samozatajno promovira i koji nije masovan kao neki drugi sportovi. Kao takav daleko je od financijskih dotacija sportskih mecena, ali i prilikom proglašenja najboljih sportaša Zajednica sportskih udruga.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja