10.6 C
Čakovec
1. listopada 2024
Međimurje Press
Kultura i obrazovanjeŽupanija

Završena energetska obnove zgrade i školske dvorane Osnovne škole Hodošan

Ispred školske zgrade, održana je danas završna konferencija projekta energetske obnove škole  i sportske dvorane u Hodošanu

OŠ Hodošan obuhvaća školsko područje naselja Donji Pustakovec, Sveti Jura u Trnju, Palinovec i Donji Hrašćan. Ove školske godine broji 208 učenika.

Na kraju velikog projekta, koji je trajao godinu dana, uživamo kako u vizualnom identitetu tako i samoj postignutoj energetskoj učinkovitosti – naglasio je ravnatelj škole Damir Kovačić i tom prilikom zahvalio Međimurskoj županiji što je obrazovanje stavilo među najveće prioritete.

Alen Višnjić ispred Međimurska energetska agencija d. o. o. MENEA naglasio je kako je ovo kraj projekta i zgrade škole i sportske dvorane u kompletnog energetskoj obnovi. Rekonstruirana je kotlovnica, ali i rasvjeta, daljinski sustav za praćenja potrošnje energenata i vode. Ovim projektom ušteda u godišnjoj potrošnji energije iznosi do 55%. Isto tako olakšan je pristup osobama s invaliditetom. Sve je financirano iz tri izvora: kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija sa 60%, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa 23,5% , dok ostatak platio prijavitelj tj. Međimurska županija kao njen osnivač.

Miljenko Horvat načelnik Općine Donji Kraljevec, kako je rekao,  ove godine već je otvorio drugu školu u svojoj općini koja je dobila energetsku učinkovitost, a u kojoj učenici mogu ispuniti sve svoje sadržaje. Zahvalio se starom ravnatelju koji je uložio napor da uredi unutrašnjost škole, a sada i novom koji je dodao nadstandard. U takvoj sredini lijepo je raditi i mislim da uz nastavnike u njoj uživaju i učenici- zaključio je.

Ravnatelj Kovačić je dosta skroman, treba ga pohvaliti, ali i svo nastavno osoblje- istaknuo je župan Matija Posavec  i nastavio…ta škola je specifična i ima neke posebnosti, a to su da je prva u našoj županiji krenula u jednosmjensku nastavu još 2003.godine. Daleke 1969. godine, imala je i sportsku dvoranu, a samo šest ih je tada djelovalo na području cijele županije. Ova školska zgrada otvorena je krajem studenog 1982.godine. Danas kad je vizuelno pogledamo, ali i po rezultatima učenika, možemo reći da je škola primjer. Mi danas u vrijeme koronakrize ne tražimo nikakve izgovore nego način, priliku, teškoću preusmjeravamo u izazov, aon je da ne stajemo s investicijama i pomažemo gospodarstvu. Ova obnova je jedna u nizu obnova koje jesmo i koje ćemo još otvarati u Donjoj Dubravi, Draškovcu, Goričanu čije investicije su pri kraju. Nove se nastavljaju, a sve možemo staviti pod naslov -škole za život, ne za ocjene!

Završnoj konferenciji nazočila je i Blaženka Novak pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja