Međimurje Press
Županija

Današnja subota bila je početak masovnijeg cijepljenja u Međimurju!

U subotu je u Međimurskoj županiji započela provedba druge faze cijepljenja na način masovnijeg cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

U organizaciji je, zajedno sa liječnicima, angažirano 80 ljudi. Osigurani su punktovi u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, pripremljen je i prenamijenjen prostor, osigurana voda, voće, sanitarni prostori, prostori za odmor, administrativna sestra, sestra uz liječnika, redari, volonteri, hitna pomoć i internetska veza.

U nekoliko sati cijepit će se 1100 naših građana – 500 u Čakovcu te po 300 u Prelogu i Murskom Središću. Za cijepljenje su na raspolaganju tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, a to su Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza), nije moguće osigurati da osobe pozvane na cijepljenje biraju vrstu cjepiva kojom će se cijepiti.

Iz Pozivnog centra za naručivanje cijepljenja Doma zdravlja tijekom tjedna su se pozivali građani prema redoslijedu prijave (prvih 1093) i prema kriterijima propisanim za drugu fazu cijepljenja (stariji od 65 godina i/ili kronični bolesnici). Također, spremna je i rezervna lista s popisom osoba koje će u slučaju nedolaska na cijepljenje naručene osobe biti pozvane da se taj dan odazovu na cijepljenje.

Sve teče prema planu, priopćila nam je danas u Graditeljskoj školi ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina PayerlPal. Osigurano je pet cjepnih mjesta, a naručuje se svaki sat po 100 pacijenata i nema nikakvih neželjenih nuspojava. Dvorana ima uz kratkotrajno čekanje na ulazu u dvoranu tri segmenta i to odvojak za pripremu cijepljenja, mjesto cijepljenja i odvojak u kojem jse još čeka 15 minuta nakon cijepljenja. Sv eje uhodano za nesmetano odvijanje cijepljenja. Uz sve to osigurna je Hitna pomoć, redati i vatrogasni sektor, Crveni križ i volonterke učenice Srednje škole Čakovec sa svojom mentoricom.

Sljedeće cijepljene planira se slijedeći vikend, kada se očekuje cijepljenje i do 2000 osoba.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja