Međimurje Press
Sport+

Ratko Kovačić ponovo izabran za predsjednika HPO-a!

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić dobio je jednoglasnu podršku za još jedan mandat na čelu HPO-a na Izbornoj skupštini održanoj u subotu u Opatiji.

Kovačiću, koji je bio jedini kandidat, to je osmi mandat za kormilom HPOa, najviše nevladine nacionalne sportske udruga sportaša s invaliditetom, koja je ustrojena prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta.

Zagreb, 03.02.2022. – Sveèano proglašenje najuspješnijih sportaša Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2021. Na fotografiji Ratko Kovaèiæ, predsjednik HPO-a. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

“Jedan od naših ciljeva je stvaranje što boljih uvjeta za bavljenje sportom osoba s invaliditetom u svim županijama u Hrvatskoj, kao i uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sport. Za to je jasno, potrebno veće financiranje od  lokalne i regionalne samouprave, a jasno i iz državnog proračuna kako bi se te aktivnosti značajno pojačale. Osobe s invaliditetom moraju imati prilke baviti se sportom jer je za njihovo zdravlje važno baviti se svim oblicima tjelesne  aktivnosti,” kazao je stari/novi predsjednik HPO-a.

Kovačić vodi HPO od 1997. godine, a kao stolnotenisač Hrvatsku je predstavljao na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu i Ateni. Pod njegovim vodstvom sportaši s invaliditetom su osvojili 28 medalja na paraolimpijskim igrama – 26 na ljetnim, a dvije na zimskim POI.

“Posljednji paraolimpijski ciklus je bio najuspješniji s dvije osvojene medalje na zimskim POI u Pjongčangu, te sedam medalja na ljetnim POI u Tokiju,” dodao je Kovačić istaknuvši kako mu je velika želja osnivanje paraolimpijskog centra.

“Paraolimpijski centar je jedna nasušna potreba za sve sportove, kako bi se naši sportaši na odgovarajući način mogli pripremati u domovini, a ne da moramo uvijek putovati izvan zemlje. Želja nam je da se napravi jedan centar ovdje u Hrvatskoj.”

Na Skupštini je usvojena i nova Strategija razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj 2022.-2030. kojom je definirano šest strateških područja sustava parasporta u RH.

“Strategija je najvažniji dokument do sada u hrvatskom paraolimpijskom pokretu. Sadrži veliku analizu sporta i sadašnjeg stanja svih naših članica i sportaša, trenera, klubova, a postavljen je čitav niz ciljeva i načina kako ih ostvariti,” zaključio je Kovačić.

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja