20.3 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Političke stranke

[PRIOPĆENJE] Klub zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjever

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjevera, istaknuo je u srijedu kako bi dječji doplatak trebao biti ključna potpora obiteljima s niskim primanjima, no trenutno nije u skladu s potrebama modernih obitelji.

„Iako je zamišljen kao pomoć roditeljima, njegov obuhvat i iznos ostaju neadekvatni. Prije pola godine kada je na snagu stupio novi zakon najavljivano je da bi doplatak trebalo primiti oko pola milijuna djece, međutim nakon šest mjeseci nismo ni blizu te brojke. Za kolovoz ga je primilo oko 318 tisuća djece. Ovaj drastičan raskorak pokazuje koliko su trenutni kriteriji neodgovarajući“, rekao je Baksa.

„Najniži iznos dječjeg doplatka iznosi 30,9 eura po djetetu. U obiteljima s više djece, a posebno kod samohranih roditelja, ovaj iznos je apsolutno nedovoljan. Samohrane majke koje su često jedine financijski oslonac svoje djece, suočavaju se s golemim izazovima u odgoji i skrbi kao i pružanju svojem djetetu istih prilika koje imaj njihovi vršnjaci“, smatra Baksa te ocjenjuje trenutne iznose sramotno niskima naročito kada se s drugim zemljama Europske unije, većina kojih ima univerzalni dječji doplatak koji u prosjeku iznosi 100 eura.

„Ljudi su najvažniji resurs koji imamo, a ako se kunemo u demografiju onda Hrvatska može i mora bolje. Smatram kako su potrebne hitne izmjene kako bi dječji doplatak postigao svoju svrhu. Povećanje doplatka, zajedno s proširenjem prava na veći broj obitelji, ključni su koraci za osiguranje dostojanstvenog života djece i njihovih roditelja. Ulaganje u djecu kroz povećanje dječjeg doplatka nije samo socijalna mjera, već dugoročna investicija u budućnost zemlje“, zaključio je Baksa.

Nezavisna platforma Sjever

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja