27.2 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Glazba

Konstrakta i Zemlja gruva oduševili prepun Sava Centar svojim umjetničkim performansom

Prvi veliki samostalni beogradski koncert Konstrakte i Zemlje gruva održan u prepunoj Plavoj dvorani Sava Centra ostavio je publiku bez daha. Tijekom dva i pol sata programa, kroz jedinstvenu kombinaciju muzike, umjetničkog performansa i umjetne inteligencije, priredili su nezaboravno iskustvo koje je pomaknulo granice tradicionalnog koncerta i artističkog izraza.

Od samog dolaska u Sava Centar, publika je mogla naslutiti da ih očekuje nesvakidašnji događaj, jer je hodnikom odjekivala nova Konstraktina himna „Kosa leti na vetru“, kreirana uz pomoć umjetne inteligencije posebno za ovu priliku.

Koncert su otvorili akapelom pjesme „Kosa leti na vetru“, što je izazvalo gromoglasan pljesak, nakon čega je uslijedilo podizanje zavjese i prikazivanje prvog dijela kratkog filma o Konstrakti, običnoj ženi koja nosi šiške i ima madež, i kreiranju njenog avatara.

Zatim je na binu izašla Konstrakta i sa pjesmom „Nobl“ povela publiku kroz svoju pažljivo osmišljenu i izrežiranu dvaipolsatnu umjetničku priču „Obična žena u neobična vremena“, simbolično „ubivši“ svog AI avatara na kraju performansa.

Publici se prilikom izlaska na binu obratila riječima: „Dobro večer, nisam spremila govor. Jedino što imam da vam kažem najtočnije, najviše i najlepše – hvala što ste došli“. 


Foto: Luka Pekić

Program je bio podijeljen u nekoliko cjelina, između kojih je emitirano pet kratkih filmova o Konstraktinom avataru, dok su u blokovima između pjesama puštane AI pjesme različitih tematika, neke su bile emotivne, druge duhovite, dok su neke potakle na promišljanje.

Na koncertu su se nizali hitovi „In Corpore Sano“, „Novo, bolje“, „Zabava“, „Obećaj mi“, „Neam šamana“, „Nisam znala da sam ovo htela“, a posljednja glazbena cijelina bila je posvećena premijernom izvođenju četiri nove pjesme inspirirane suradnjom s umjetnom inteligencijom, gdje je publika imala priliku čuti potpuno novu dimenziju Konstraktinog stvaralaštva.

Posebni gosti puput LP Dua koji su u pratnji dva klavira sa Konstraktom izveli pjesmu „Mekano“, zbor Prve beogradske gimnazije i „Svi u glas“ na pjesmama „Evo, obećavam“ i „Django“, puhački ansambl i plesači dodatno su obogatili muzičku magiju koja je ispunila Plavu dvoranu. Publika je s oduševljenjem reagirala na Konstraktin umjetnički performans i inovativne trenutke koji su pratili svaki broj.


Foto: Luka Pekić

U nekoliko navrata Konstrakta je sišla među publiku, dijelila poklone, a za sam kraj priredila je bis, na kojem su svi zajedno pjevali „Mekano“ i tehno verziju „In Corpore Sano“.

Ovim koncertom, Konstrakta je još jednom dokazala zašto je obožavana širom regije i svijeta – beskompromisna umetnička vizija, kombinovana sa beskrajnom duhovitošću i neposrednošću, stvorila je nezaboravno iskustvo za sve prisutne.
Foto: Luka Pekić

Nakon koncerta Konstrakta se na svom Instagram profilu zahvalila publici „Hvala svim dorjanima na posjeti. Aj lav ju! Svidjelo mi se u Sava Centru. Moram samo malo još da savladam prostor taj, pa ćemo to dogodine 19. rujna. Taman da iskoristimo onu našu pjesmu, da ne propadne. Kosa leti na vetru, na vetru nekima leti“.

Foto: Luka Pekić

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja