Međimurje Press
Grad ČakovecZdravlje

U Čakovcu obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Štandovima s edukativnim materijalima i predavanjima u zgradi Scheier u Čakovcu, u organizaciji Patronažne djelatnosti  Doma zdravlja Čakovec, obilježen je  Nacionalni tjedan dojenja. Naime, stručnjaci se slažu kako je prirodna hrana u prvim mjesecima života najbolja i najzdravija, te je izuzetno važno za normalni razvoj da se novorođenčad hrani majčinim mlijekom.

Potporu ovoj akciji dao je i Grad Čakovec, koji  naziv Grad prijatelj djece ne nosi samo deklarativno, već potpomaže akcije koji izravno utječu na kvalitetu života naših najmlađih sugrađana. Promicanje dojenja, zasigurno je jedan takav projekt

Patronažna sestra Doma zdravlja Čakovec Klara Klobučarić, koja je s kolegicama iz Patronažne djelatnosti sadašnjim i budućim majkama dijelila korisne savjete i materijale je kazala kako na aktivnom promicanju dojenja rade od 1993. godine kada su  se uključili u UNICEF-ov program promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnji moto Nacionalnog tjedna dojenja pod nazivom  Smanjenje razlika -Podrška dojenju za sve usmjeren je prema društvenoj zajednici, ističe Klobučarić. „Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i cijele zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih nekoliko mjeseci djetetova života. Također, ako dođe do kakvih neočekivanih ili kriznih situacija da imaju podršku svih kako bi bile aktivnije u dojenju i da otvoreno razgovaramo o željama i potrebama dojilja. Isto tako pokušavamo ih sve uključiti u grupe za dojenje gdje se može vidjeti i razgovarati s majkama koke imaju eventualnih problema oko dojenja s kojima se nekad lakše ili teže nose. U takvoj zajednici lakše je riješiti poneke „krizne trenutke“, tako da  mnoge mlade majke nakon toga odluče za dojenje puno duže nego su to možda prvotno planirale.“, kazala je patronažna sestra Doma zdravlja Čakovec Klara Klobučarić.

U Međimurju i Čakovcu je svijest o dobrobiti dojenja sve jača, a nakon razdoblja stagnacije, stopa dojenja ponovno raste.Također, više nema predrasuda o dojenju na javnim mjestima. Iako u nekim manjim sredinama još postoje tabui, i oni se postupno ruše. Važno je podići svijest o dojenju na javnim mjestima na višim razinama, kako bismo osigurali više prostora za dojenje i prematanje djece, što je već u praksi u nekim hrvatskim gradovima.

Podržimo prirodni način hranjenja i stvorimo poticajnije okruženje za majke i njihove mališane, najvažnija je poruka s ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja u Čakovcu.

 

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja