Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Dr. Nikica Daraboš studente MEV-a upoznao s radom i ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije

U četvrtak je na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održao predavanje dr. Nikica Daraboš, diplomatski predstavnik Republike Hrvatske i Europske unije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi

Bila je to odlična prilika za studente da se upoznaju s radom Svjetske zdravstvene organizacije, s izazovima s kojima se Organizacija susreće i zašto je ona važna. Dr. Daraboš studentima je tako objasnio, među ostalim, kako su glavni ciljevi SZO-a promovirati zdravlje, čuvati, odnosno održati svijet sigurnim i pomagati ranjivima. Posebno se to pokazalo važnim prije nekoliko godina, kada se svijetom proširila COVID-19 pandemija.

– Svjetska zdravstvena organizacija je nakon COVID-19 pandemije postala jako bitna UN organizacija i veliki broj država u svijetu ima suradnju na vrlo visokom nivou, pa je tako i Hrvatska odlučila prije pet godina, uslijed predsjedanja Vijećem Europske unije, poboljšati tu suradnju.  Prezentirali smo što znači rad Svjetske zdravstvene organizacije, koja je njezina uloga u globalnom zdravstvu i koja je uloga Hrvatske u tom jednom sistemu međunarodne kolaboracije vezano za poboljšanje zdravstvenih uvjeta, kako naših građana u Hrvatskoj, tako i šire – rekao je dr. Daraboš i tom prilikom zahvalio dekanu MEV-a, izv. prof. dr. sc. Igoru Klopotanu na pozivu na Veleučilište.

Dekan Klopotan također je izrazio zadovoljstvo održanim predavanjem

– Drago mi je da su naši studenti imali priliku doznati kako funkcionira glavna organizacija za zdravstvo u svijetu i tko stoji iza glavnih odluka vezanih za zdravstvo na globalnoj razini. Važna je ta povezanost sa svim dijelovima svijeta, briga o zdravlju za sve, i one najranjivije, što se posebno pokazuje u situacijama svjetske krize kao što je bio koronavirus – istaknuo je Klopotan.

Dodajmo da se značaj Svjetske zdravstvene organizacije najbolje očituje u njezinim postignućima. Naime, u 70 godina koliko SZO postoji, dječja paraliza je na rubu da bude iskorijenjena, četvero od petero djece u svijetu je primilo osnovna cjepiva, a 21 milijun ljudi je dobio antiretrovirusni lijek za HIV. Također, u 2016. godini u svijetu je umrlo šest milijuna djece mlađe od pet godina manje nego 1990. godine. Proizvedena su nova cjepiva, poput onih za malariju, ebolu i meningitis, a prosječni životni vijek je od 1948. godine s 48 godina do 2018. povećan na 71 godinu, te su to samo neki od uspjeha ove organizacije.

(MEV)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja