Međimurje Press
Gospodarstvo

O kriptovalutama, budućnosti bitcoina i ostalim zanimljivim temama govori Morana Vukić Perak

Ovih dana se govori o naglom porastu vrijednosti bitcoina. Jedan razlog za to je odobravanje spot bitcoin ETF-ova od strane američkih regulatora. Tom odlukom je u Americi investicijskim fondovima dozvoljeno da u svom portfelju mogu nuditi bitcoin kao neku od vrijednosti u koju je moguće uložiti. Za tržište kriptovalute to je velika stvar, a o toj temi kao i blockchain tehnologiji i kriptovalutama u TOPCASTU TOP RADIJA govorila je Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova u Electrocoinu.

Pravnica je objasnila zbog čega je toliko zanimljiva i kako najlakše objasniti ljudima koji ništa ne znaju – blockchain tehnologiju:

„Možemo ju najlakše objasniti u kontekstu njezine primjene danas koja je možda najočitija u samim kriptovalutama. To je tehnologija koja omogućava prijenos određenih digitalnih zapisanih vrijednosti bez korištenja centralnih entiteta. Danas kada želimo nekome poslati novac, u takvim transakcijama moramo koristiti banke kao posrednike. U blockchain tehnologiji i kriptovalutama takvih posrednika nema.“

„Vrijednost te tehnologije po meni je u toj financijskoj slobodi, u tome što ne ovisiš i ne moraš nužno plaćati druge institucije koje ti pomažu u raspolaganju tvojim financijskim sredstvima, kao što je to u našem tradicionalnom financijskom svijetu“, rekla je Vukić Perak.

O pomacima primjene blockchain tehnologije u tradicionalnim financijskim sustavima, pravnica je rekla:

„Polako idemo u smjeru da se tradicionalni financijski sustav ipak približava blockchainu i korištenju kriptovaluta, međutim, kojom brzinom će se to dalje razvijati nitko ne može predvidjeti. Kripto je izrazito brz. Blockchain se razvija i sve tehnologije bazirane na blockchainu puno brže od nekih tradicionalnih tehnologija koje smo imali posljednjih desetljeća, stoljeća…nadam se da ćemo ići brže ka tome!“

Ovih dana se govori o tome kako je bitcoinu naglo narasla vrijednost, dvadesetak posto. Jedan razlog za to je odobravanje spot bitcoin ETF-ova od strane američkih regulatora. Tom odlukom je u Americi investicijskim fondovima dozvoljeno da u svom portfelju mogu nuditi bitcoin kao neku od vrijednosti u koju je moguće uložiti.

„Odobreni su tzv. spot ETF-ovi. To su drugačiji fondovi od nekih ‘future’ fondova. Oni u svojoj pozadinskoj imovini moraju imati bitcoin. Oni da bi mogli funkcionirati, moraju imati bitcoin negdje u skrbništvu. Usred odobravanja takvih fondova, naravno da je došlo do povećane trgovine bitcoinom jer su fondovi sami krenuli kupovati i na taj način omogućiti jednom širem broju klijenata, posebice institucionalnim klijentima da kroz jedan tradicionalni instrument kao što je takav fond koji je na tržištu poznat odavno, opet ulaže u jednu novu vrstu robe, imovine…u obliku kriptovaluta. To je vjerojatno dovelo za sada do visokog rasta tržišta u kontekstu kupovine bitcoina“, rekla je pravnica.

Vukić Perak je za kriptovalute rekla:

„Mogu se gledati kao investicijski instrument. Mogu se gledati i kao sredstvo čuvanja vrijednosti koje je zamjenjivo i vrlo lako prenosivo. One nisu novac u tradicionalnom smislu riječi niti su regulatorno niti pravno klasificirane kao novac jer ih ne izdaje nikakav centralni entitet niti ih regulira određenom monetarnom politikom. Njihova vrijednost ovisi isključivo o samom tržištu, o ponudi i potražnji , o određenim situacijama koje se događaju s projektima ili na tržištu koje onda imaju efekt na cijenu pojedine kriptovalute. Možda ih je najjednostavnije objasniti kao digitalni zapis kojem je zajednica ili društvo prihvatilo određenu vrijednost i koji se može vrlo lako i brzo prenositi te koji je zamjenjiv. Ta zamjenjivost je vrlo bitna, tu dolazimo do toga da danas kripto doista mijenjamo za novac, a zašto ga mijenjamo? Zato što su mu ljudi priznali određenu vrijednost i voljni su za njega platiti određeni iznos novca u tom trenutku koliko to tržište predlaže da vrijedi…“

Foto: Top Radio

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja