Međimurje Press
Društvo

1400 stručnjaka iz Europe okupilo se na konferenciji SKRB 2024

Završila je trodnevna međunarodna konferencija „SKRB 2024: Transformacija SKRB 2024“ koja je okupila više od 1400 stručnjaka i donositelja odluka iz 28 zemalja te više od 50 mladih osoba s iskustvom u sustavima skrbi. Konferencija, koju su organizirali UNICEF, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, poslužila je kao platforma za razmjenu najnovijih znanja i praksi kako bi se unaprijedili sustavi zaštite i podrške za djecu, mlade i obitelji u Hrvatskoj i Europi.

„U vremenima u kojima se svijet suočava s višestrukim globalnim krizama nije jednostavno rješavati društvena pitanja. Zato moramo raditi zajedno kako bismo osigurali najbolju moguću budućnost ne samo za djecu i obitelji, već i za naše društvo i gospodarstva u cjelini  – i moramo djelovati odmah. Zajedno s našim partnerima predani smo osiguravanju najboljeg interesa djeteta i, kad god je to moguće, sprječavanju smještaja djece u institucionalnu skrb, poboljšanju kvalitete skrbi u zajednici ili obitelji te podupiranju socijalne integracije djece i adolescenata s iskustvom u sustavu skrbi. Želimo osigurati da se čuje glas djece i mladih u odlukama koje ih se tiču ​​te da sudjeluju u razvijanju novih politika i praksi koje trebaju odgovoriti na njihove potrebe i prava”, rekla je Luisa Brumana, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku na zatvaranju konferencije.

„Što se prije počnu rješavati nepovoljne prilike u djetinjstvu, to će biti veće stope povrata za društvo”, izjavila je Katarina Ivanković Knežević, direktorica Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje pri Europskoj komisiji.Mehanizam je jednostavan: skrb o djeci poboljšava obrazovna postignuća, a viša obrazovna postignuća znače više stope zaposlenosti, veću produktivnost i bolje zdravstvene ishode. Bolje obrazovanje i socijalna uključenost znače i manju potrošnju na socijalne usluge.”

U izlaganjima i raspravama na trodnevnoj konferenciji sudjelovali su brojni domaći i inozemni stručnjaci te predstavnici Europske komisije i resornih ministarstava iz Grčke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Litve i Bugarske. Neke od tema panela i diskusija odnosile su se na razvoj i jačanje integriranih sustava za zaštitu djece u najboljem interesu djeteta, jačanje udomiteljstva, praćenje i evaluacija politika i usluga zaštite djece, sredstva EU-a za poboljšanje skrbi o djeci i budžetiranje i mnoge druge. S ciljem jačanja sudjelovanja djece i mladih u procesima donošenja odluka i poboljšanja sustava skrbi na konferenciji su aktivno sudjelovali i djeca i mladi koji su trenutno u alternativnoj skrbi u sustavu socijalne skrbi ili pravosuđa te djeca i mladi s iskustvom života u skrbi.

Konferencija SKRB održala se drugu godinu zaredom, u sklopu suradnje na programu ISKORAK, koji od 2021. godine provode UNICEF, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Detaljan program konferencije s informacijama o predavačima pročitajte na: www.skrb.hr

Martina Prokl Predragović

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja