Međimurje Press
Najave

458. obljetnica pogibije Nikole Šubića Zrinskog – Sigetske bitke

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Šenkovec, danas će se održati spomen proslava 458. obljetnice Sigetske bitke u kojoj je 7. rujna 1566. godine u mađarskom gradu Sigetu junački preminuo hrvatski ban i zapovjednik obrane južne Mađarske Nikola IV. Zrinski, od tada poznat i kao Nikola Zrinski Sigetski, a u hrvatskom narodu poznatiji kao Nikola Šubić Zrinski.

Tom će prigodom u 17,15 sati izaslanstvo Zrinske garde najprije položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu podignutom 2008. godine.

Središnji dio svečanosti održat će se od 18,00 sati kod Mauzoleja obitelji Zrinski uz ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene u Šenkovcu.

Svečanosti će, među ostalima, nazočiti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadir Tihomir Zebec, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek,  zatim Vanda Babić Galić, posebna savjetnica, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, te Martina Matijaško iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu predstavnica Ministarstva kulture i medija, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Grada Sigeta dr. Vass Peter i članica samouprave Grada Sigeta Ana Pogacs, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini,  kao i Robert Meglić, načelnik Općine Šenkovec,  izaslanstva Zrinske garde Čakovec sa predsjednikom Đurom Belom, Zmajskog stola Čakovec sa pročelnikom Ivicom Zanjkom, Ogranka Matice hrvatske Čakovec sa predsjednikom Zoranom Turkom, izaslanstvo Zajednice braniteljskih udruga ratnih postrojbi Međimurske županije sa predsjednikom umirovljenim pukovnikom Željkom Tomašićem, župnik Župe svete Jelene Šenkovec Antun Štefan i počasni članove Zrinske garde admiral Ante Urlić i Jasminka Biliškov, koji na proslavu dolaze iz Splita.

Nakon postrojavanja i prijavaka izaslaniku hrvatskog predsjednika bit će promocija malih gardista koji su prošli radionicu „Postani mali gardist Zrinske garde Čakovec“ te će im se uručiti diplome.

Uzvanici će položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomen obilježja u čast Nikole Šubića Zrinskog i obratiti se okupljenima, a u  programu će nastupiti i članice Ansambla Pučpuljike.

Poslije počasnog pozdrava i plotuna iz gardinog topa okupljeni će se uputiti do biste hrvatskog nacionalnog junaka Nikole Šubića Zrinske na Trgu svete Jelene postavljene prije osam godina povodom 450. obljetnice čuvene i u operi opjevane Sigetske bitke gdje će se zapaliti svijeće, a zatim će u župnoj crkvi biti misno slavlje.

Suorganizatori proslave su Općina Šenkovec, Župa svete Jelene Šenkovec, Muzej Međimurja Čakovec, Zmajski stol Čakovec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.

Inače, središnja međudržavna proslava 458. obljetnice Sigetske bitke na kojoj će sudjelovati i Zrinska garda Čakovec bit će ove nedjelje 8. rujna 2024. godine u gradu Sigetu.

Bojan Kocijan

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja