Međimurje Press
Najave

Okrugli stol povodom 160. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

U petak 24. svibnja s početkom u 18:00 sati u CTIF dvorani u Varaždinu (Trenkova ulica 44) održat će se okrugli stol povodom obilježavanja 160. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Okrugli stol organizira Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu i Muzejom hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na okruglom stolu će o dobrovoljnom vatrogastvu govoriti počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. sc. Franjo Gregurić, a život učitelja hrvatskih vatrogasaca, Varaždinca Mirka Kolarića, predstavit će dr. sc. Vladimir Huzjan. O procesu restauracije jednog od najvrjednijih predmeta u Muzeju hrvatskog vatrogastva – zastave varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca iz 1869., govorit će viša konzervatorica restauratorica Maja Vrtulek.

Okrugli stol je ujedno prilika za predstavljanje monografije “160 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu”. O knjizi će govoriti autor Stjepan Kovaček i recenzent Vedran Runjić.

Nakon predstavljanja knjige, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvaramo izložbu o djelovanju DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Izložba je nastala na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji će moći vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca.

Navedeni okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe su uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu. Stoga dođite ovaj petak u Varaždin i naučite nešto novo o povijesti hrvatskog i varaždinskog vatrogastva.

(vr)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja