Međimurje Press
Policija

Razbojništvo u Zebancu

Srijeda, 12. kolovoza 2020. godine

RAZBOJNIŠTVO

Zebanec – razbojništvo u trgovini

Jučer, 12. kolovoza 2020. godine oko 19,30 sati u trgovini mješovitom robom u Zebancu izvršeno je razbojništvo.

Dvojica maskiranih razbojnika ušla su u trgovinu te je jedan od njih s hladnim oružjem u ruci prijeteći mahao prema 48-godišnjoj prodavačici. U tom trenutku prodavačica je počela dozivati pomoć, dok su počinitelji s blagajničkog pulta ukrali registar blagajnu i razne vrste cigareta te se pješke udaljili u nepoznatom smjeru.

U događaju prodavačica nije ozlijeđena, dok će se visina materijalne štete utvrditi po zaprimanju odštetnog zahtjeva.

Policija intenzivno traga za počiniteljima.

NEOVLAŠTENI PRISTUP

Nepoznati počinitelj pomoću zloćudnog programa kriptirao podatne na računalu trgovačkog društva

U ponedjeljak, 10. kolovoza 2020. godine oko 12 sati, nepoznati je počinitelj na štetu trgovačkog društva iz Nedelišća, počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa.

Počinitelj je za sada na neutvrđeni način neovlašteno pristupio računalnom sustavu oštećenog trgovačkog društva te pomoću malicioznog (zloćudnog) računalnog programa izvršio kriptiranje (kodiranje) dijela podataka. Na opisani način počinitelj je pohranjene podatke i programe na računalu učinio neupotrebljivima.

Materijalna šteta, koja se odnosi na vrijednost kriptiranih programa i podataka, procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Što poduzeti ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom?

Ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, može Vam pomoći alat  KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke. Pomoću kripto-šerifa možete provjeriti  postoji li dostupno rješenje za dekripciju, a ako ono postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti vašim podacima.

Kako spriječiti ransomware napad?

  • Sigurnosna-kopija! Postavite sustav za vraćanje podataka tako da zaraza ransomwareom ne može trajno uništiti vaše podatke. Najbolje je napraviti dvije sigurnosne kopije: jednu koja je spremljena na cloud aplikaciji (budite sigurni da koristite cloud aplikaciju koja automatski radi sigurnosne kopije) i jednu fizičku kopiju (prijenosni tvrdi disk, USB stick, dodatan laptop, itd.). Isključite ih iz računala nakon završetka rada na njima. Vaše sigurnosne kopije će također biti korisne u slučaju da slučajno izbrišete važnu datoteku ili naiđete na poteškoću s tvrdim diskom.

  • Koristite kvalitetan antivirusni softver kako biste zaštitili vaš sistem od ransomware zloćudnog računalnog programa. Nemojte isključiti “funkcije za heuristiku”, jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.

  • Redovito ažurirajte softver na vašem računalu. Kad vaš operativni sustav (OS) ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga. Ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite ju.

  • Ne vjerujte nikome. Doslovno. Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega, ili partnera na online video igrama. Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete. Cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe te tako mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav.

  • Omogućite “prikaži ekstenziju datoteka” ili “show file extensions” opciju u Windows postavkama vašeg računala. To će značajno olakšati pronalazak zloćudnih datoteka. Klonite se datoteka s nastavcima ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr).

Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na vašem uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) – to će spriječiti daljnje širenje zaraze!

Dodatne informacije o računalnoj sigurnosti možete saznati na sljedećoj poveznici – RAČUNALNA SIGURNOST.

KRAĐA

Na području Čakovca evidentirane dvije krađe

U noći s utorka na srijedu (11./12. kolovoza 2020.) u Čakovcu, na gradilištu nadvožnjaka u Kalničkoj ulici, nepoznati počinitelj je pomoću podesnog predmeta prerezao i potom ukrao nekoliko desetaka metara električnog kabla agregata za struju. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

U razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2020. godine u Čakovcu, Strossmayerovoj ulici, iz trgovine mobitelima, televizorima i drugom informatičkom opremom, nepoznati počinitelj ukrao je nekoliko mobitela. Materijalna šteta prema odštetnom zahtjevu oštećenog poduzeća iz Daruvara procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja opisnih kaznenih djela podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Kotoriba – 58-godišnjak narušavao javni red i mir puštanjem glasne glazbe

Jučer, 12. kolovoza 2020. godine u večernjim satima u Kotoribi, javni red i mir narušavao je 58-godišnjak tako što je na dvorištu kuće u Novoj ulici, reproducirao glasnu muziku putem prijenosnog zvučnika. Policijski službenici Policijske postaje Prelog od počinitelja oduzeli su prijenosni zvučnik.

Protiv 58-godišnjaka zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijet će se optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu 

INFORMACIJA

Najava akcije „Nadzor vozača mopeda i motocikla“

Policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske u petak, 14. kolovoza 2020. godine od 15 do 23 sata provest će aktivnosti iz akcije „Nadzor vozača motocikala i mopeda“.

Tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju i sankcioniranju prekršaja nepropisne brzina kretanja vozila, nekorištenje zaštitne kacige, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog obilaženja, pretjecanja i mimoilaženja, nepropisnog kretanje kolnikom, tehničke neispravnosti vozila, upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, kao i dr. prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća.

Oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena prema sudionicima u cestovnom prometu koji grubo krše prometne propise.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja