21.7 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Policija

Policijsko izvješće za četvrtak 29. listopada 2021. godine!

KRAĐA

Kotoriba – krađa nezaključanog bicikla

U četvrtak, 28. listopada 2021. godine u Kotoribi, Kolodvorskoj ulici, na parkiralištu željezničkog kolodvora nepoznati počinitelj je ukrao nezaključani muški bicikl.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Bicikli kao prijevozno sredstvo česta su meta kradljivaca. Kradu se na ulici, iz garaža ili spremišta, sa stubišta.

Jednostavnim sigurnosnim mjerama moguće je spriječiti krađu bicikla:

kada kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak,
slikajte bicikl i sačuvajte račun,
stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora, čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom,
ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

PROMETNE NESREĆE

Prometne nesreće u Čakovcu i Novom Selu Rok

1) U četvrtak, 28. listopada 2021. godine oko 14,25 sati u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici dogodila se prometna nesreća u kojoj je 79-godišnji vozač bicikla obavljao uključivanje u promet s pješačko-biciklističke staze na kolnik pristupne ceste  preko obilježenog pješačkog prijelaza, a da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom. Zbog toga je u bicikl udario osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljala 49-godišnjakinja. Nakon udara bicikl se prevrnuo, a vozač pao na kolnik.

Vozilom hitne pomoći 79-godišnjak je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

2) U četvrtak, 28. listopada 2021. godine oko 23,09 sati u Novom Selu Rok, Ulici Rade Končara dogodila se prometna nesreća u kojoj 59-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste i vidljivosti (raskrižje, noć). Zbog toga je dolaskom do raskrižja, prilikom skretanja ulijevo izgubio nadzor nad upravljanjem, nakon čega je vozilom sišao izvan kolnika i udario u stup ograde. Vozač je upravljao vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima.

59-godišnjak je u prethodnoj vožnji u Čakovcu, u Ulici Tome Masaryka odbio postupiti po naredbama i svjetlećim znakovima policijskih službenika za zaustavljanje vozila te je nastavio vožnju prema Novom Selu Rok gdje je počinio opisanu prometnu nesreću.

Vozilom hitne pomoći 59-godišnjak je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Protiv 79-godišnjeg vozača bicikla i 59-godišnjeg vozača osobnog automobila  pokrenut će se prekršajni postupci.

INFORMACIJE

Obvezno korištenje zimske opreme od 15. studenog do 15. travnja

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj obveza korištenja zimske opreme propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

U noći s 30. na 31. listopada 2021. godine započinje zimsko računanje vremena. Iz tog razloga podsjećamo da nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine.  Napominjemo, kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Apeliramo na sve vozače da osiguraju vidljivost svojih vozila na cesti, pogotovo u vremenskim uvjetima smanjene vidljivosti.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

Provedena preventivno-represivna akcija „Ne budite označeni“

U utorak, 26. listopada 2021. godine na području grada Preloga od 9 do 11 sati policijski službenici Policijske postaje Prelog proveli su aktivnosti iz preventivno-represivne akcije „Ne budite označeni“.

Akcija je provedena u suradnji s članovima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u cilju skretanja pozornosti građana na poštivanje zakonskih odredbi vezanih uz parkiranje na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja