Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

3. međunarodno natjecanje zborova “Croatia Cantat održano u Čakovcu

„Croatia Cantat” je međunarodno natjecanje zborova koje se održava u Hrvatskoj, a posebno je usmjereno na promicanje zborske glazbe i kulturne razmjene među zborovima iz različitih zemalja. Ove subote treće po redu, a prvo u našem kraju održano je u Srednjoj školi Čakovec u organizaciji domaćeg Ansambla „Pučpuljike“ i Hrvatske udruge zborovođa.

Više od 500 zborašica i zboraša iz 28 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Irana nastupilo je u četiri kategorije, a najbolji su primili zaslužena brončana, srebrna i zlatna priznanja.

Zborovi i ansambli mogli su se natjecati u četiri kategorije: klasična, folklorna, popularna i mješovita glazba te osvojiti nagradu prema apsolutnim mjerilima i kriterijima, što znači da se u prvom dijelu ne natječe zbor protiv zbora već svi dobivaju nagrade po stupnjevima. Grand prix  natjecanja osvojilo je Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ iz Karlovca.

Među 524 sudionika je bilo i pet zborova iz Međimurja, čakovečki Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”, Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“ iz Selnice, Ženska vokalna skupina „Stridone“ iz Štrigove te Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca. Svi oni u svojim kategorijama i sa svojim voditeljima i dirigentima osvojili su nagrade.

Ženska vokalna skupina Stridone iz Štrigove bila je pobjednik A kategorije (klasična glazba) i sudjelovala u pripetavanju za Grand Prix. Čakovečki Zbor  Josip Štolcer Slavenski također je osvojio zlato u A kategoriji (drugo mjesto), ali i zlato u D kategoriji (mješovita glazba).

U D kategoriji zlato je otišlo i u ruke ŽVS „Sveti Marko“ iz Selnice, a u istoj kategoriji broncu je osvojio MPZ Dr. Vinko Žganec iz VratišincaŽenska vokalna skupina KUU Veseli Međimurci osvojila je zlato u B kategoriji (folklorna glazba) i posebno priznanje Nevenu Kolariću za pratnju na cimbalu.

U revijalnom dijelu programa, ansambl „Pučpuljike“ sa svim svojim sekcijama oduševio je mnogobrojnu publiku, prije svega svojim osebujnim, ali već nadaleko poznatim i fantastičnim izvedbama, unatoč tomu što se kao domaćin ovog puta nisu mogli natjecati.

Uoči sam dodjele priznanja i revijalnog dijela natjecanja gradonačelnica Grada Čakovca  Ljerka Cividini pozdravila je sve zborašice i zboraše poželjevši im dobrodošlicu i pritom kazala. „Ovaj događaj ne samo da  promiče zborsku glazbu u kojoj smo svi uživali, već je i doprinio kulturnoj razmjeni i povezivanju zborova iz različitih dijelova svijeta. Croatia Cantat pokazuje snagu zajednice i ljepotu glazbe koja nadilazi granice.“

Ovom prigodom je istakla i veliki trud Pučpuljika koje su organizirale natjecanje.“ Koliko ste vi bile ponosne na dosadašnjim  natjecanjima, toliko smo i mi  ponosni na sve ono što ste napravile danas, ali i u minulih pet godina vašeg rada i djelovanja. No, vjerujem kako je to tek mali dio onoga što je pred vama, kada je riječ o vrhunskim ostvarenjima i nastupima koji vas tek čekaju. Grad Čakovec i dalje će naravno pratiti  i podupirati vaš rad, a posebno nas veseli  što je ovo natjecanje u suradnji  vas i  “Hrvatske udruge zborovođa”  upravo u našem Čakovcu.“ ,kazala je gradonačelnica Cividini.

Predsjednica udruge Ansambl „Pučpuljike“ Kristina Premuš rekla je da se radi o vrlo zahtjevnom projektu. „Mi smo se odlučile na ovaj korak prvenstveno zato što se u ovom dijelu Hrvatske takvih natjecanja održava u pravilu jako malo ili nimalo. Pripreme su, uz podršku Grada Čakovca i TZ Međimurske županije, započele pred godinu dana i ponosne smo što se okupilo toliko zborova i pjevača, posebice jer su među njima ponajbolji zborovi iz Hrvatske i svijeta. Srećom nas je u ansamblu puno, danas brojimo 34 članice, pa je svaka od nas preuzela određeni zadatak. Vrlo smo dobro organizirane i koordinirane, imamo veliku podršku naših obitelji, ali i poslodavaca te smo smatrale da ovo natjecanje možemo pripremiti kvalitetno, a u konačnici se pokazalo da smo u tome i uspjele“ istakla predsjednica „Pučpuljika“.

Poruka svih zboraša na kraju je bila „Do sljedećeg susreta, neka nam pjesma bude vodilja.”

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja