Međimurje Press
Udruge

VIDEĆA PRATNJA

Udruga slijepih Međimurske županije od 1.1.2022. do 31.12.2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Programom se pružaju usluge videćih pratiteljica slijepim osobama: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima te pomoć/obuka za obavljanje kućanskih i administrativnih poslova.

Svi korisnici, slijepe i praktično slijepe osobe, izuzetno su zadovoljni cjelokupnim uslugama videćih pratiteljica i provedbom ovoga programa. Korisnicima usluge puno znače, imaju pozitivan utjecaj na njih, zadovoljni su njima. Zbog usluga videćih pratiteljica više se uključuju u zajednicu i socijaliziraju, samostalniji su i neovisniji o članovima obitelji te im je u konačnici povećana kvaliteta života.

Jedna od 140 članova Udruge, Marta Škvorc, svoje zadovoljstvo je izrazila riječima:

„S obzirom da jako malo vidim i teško se samostalno krećem, potrebna mi je pomoć i pratnja izvan doma. Od samog učlanjenja jako sam zadovoljna jer mi Udruga omogućava usluge videćih pratiteljica, koje najviše koristim za zdravstvene potrebe. One me voze te su mi pomoć i pratnja kod obavljanja svih aktivnosti koje moram obaviti kod posjeta liječniku. Ističem da videće pratiteljice nisu samo vozačice nego mi puno pomažu kod ulaska u automobil i iz automobila, obavljaju sve potrebno na šalteru, uz mene su kad čekam na red, pomažu mi kod kretanja. Udruga mi nikad nije odbila uslugu, a videće pratiteljice dolaze uvijek točno na vrijeme, što mi je vrlo važno i puno mi znači.“

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

– povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

– poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije;

– nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

PREDSJEDNICA UDRUGE

Marija Ciglar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja