Međimurje Press
Turizam

Turistička priča iz Međimurja

Četiri stvari o Međimurju koje niste znali!

 

Kad se izostave legende i mitovi o Međimurju i njegovim ljudima, ostaju činjenice među kojima ima onih koje na trenutak ostavljaju bez riječi. Međimurje se nalazi u samom hrvatskom vrhu, što u geografskom smislu znači da je kraj naselja Žabnik, uz rijeku Muru, najsjevernija točka Republike Hrvatske. Ta sjeverna vrata države najdulje su bila izvan sastava domovine zbog bivanja na meti mađarskih ekspanzionista. Međimurje je od kraja 18. stoljeća pa do 1848. godine te ponovno od 1861. do 1918. bilo u sastavu mađarske županije Zala.

U tijelu Hrvatske, Međimurje je srce koje bije snagom neukroćenih rijeka. Diše svježinom završetaka planinskih obronaka i razigranih krošanja šuma. Prehranjuje se iz čistih polja i vrtova, osnažuje u pčelinjacima. Napaja se božanskim pilom svojih vinograda, regenerira u termalnim vodama koje na površinu zemlje izlaze iz njezinih najdubljih žila. Hrvatski je to cvjetnjak nepomućene ljepote, prirodne ravnoteže i  kultivirane zajednice. Mjesto prisnosti s baštinom i priznavanjem modernog, živahno utočište tradicijske kontinentalne kulinarike vješto prožete trendovskim šarmom. Međimurje. Sjeverna vrata Hrvatske koja, kad otvorite, unesete u srce i zauvijek čuvate svoj dio ljepote otoka između dviju rijeka.

No jeste li znali ovih četiri zanimljivih činjenica o Međimurju ?

Prva hrvatska željeznička pruga

Međimurjem prolazi prva hrvatska željeznička pruga, izgrađena 1860. godine od Kotoribe do Pragerskog.

Prvo nalazište nafte u Hrvatskoj

Prvo nalazište crnog zlata, nafte, u Hrvatskoj nalazi se u međimurskom mjestu Peklenica, a među najčišćim zlatnim česticama su one koje se još i danas ispiru na sprudovima Drave i Mure.

Prvi stolnoteniski klub u Hrvatskoj

Da je Međimurje regija sporta potvrdit će i činjenica da je u Čakovcu 1925. godine registriran prvi stolnoteniski klub u zemlji i udareni temelji osnivanja Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Najveća košara od šibe na svijetu

U međuvremenu, baš vrijedni Međimurci pletači košara iz Kotoribe ispleli su najveću košaru od vrbove šibe na Zemljinoj kugli.

OSAM STVARI KOJI POTVRĐUJU KAKO MEĐIMURJE DAJE VIŠE

Međimurje malo, ta oaza zelenog plavetnila omeđena Murom i Dravom oduvijek je za sebe željelo više! Više prirode, više zdravlja, više pjesme, više finih jela i vina, više kvalitete i više sigurnosti. Svoje želje Međimurje je znalo pretvoriti u stvarnost PA JE

  • više od 20% Međimurja dio UNESCO-va rezervata biosfere
  • više od 43000 godina nastajala jedna od najkvalitetnijih termalna voda u Europi koja izvire u Toplicama Sveti Martin – Europskoj destinaciji izvrsnosti (EDEN) za wellnes i zdravstveni turizam
  • više od 20.000 zabilježenih međimurskih popevki dio UNESCO riznice nematerijalne baštine
  • više od 50 kulturnih atrakcija dio biserne ogrlice Ekomuzeja Međimurje malo
  • više od 20 vina na Međimurskoj vinskoj cesti ovjenčano Decanterovim medaljama
  • više od 10 restorana dobilo oznaku Međimurskog zlatnog gurmana – brenda vrhunskih restorana
  • više od 700 km biciklističkih ruta u Međimurje Cyclist Welcome mreži
  • više od pet međunarodnih nagrada za kvalitetu u turizmu dodijeljeno Međimurju

Izvor: https://www.turistickeprice.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja