Međimurje Press
Policija

Trojac osumnjičen za lihvarski ugovor!

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su dvije muške osobe u dobi od 41 i 43 godina i jedna ženska osoba u dobi od 43 godina s područja Piškorovca počinili kazneno djelo Lihvarski ugovor iz članka 242. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, na štetu više osoba.

U razdoblju od kolovoza 2016. do kraja 2021. godine u namjeri protupravnog stjecanja imovinske koristi, iskorištavajući nuždu oštećenih osoba izazvanu teškom materijalnom situacijom, ugovarali su posudbe novaca koje su bile u nerazmjeru s onim što su im oštećeni morali vratiti u gotovini ili su osumnjičeni samostalno raspolagali s njihovim debitnim karticama te podizali novac na bankomatima.

Na opisani način oštećenima su u navedenom vremenskom razdoblju s nezakonitim kamatama posuđivali veće količine novaca te na taj način ostvarili promet od oko 3.000,000,00 kuna i protupravnu imovinsku korist od oko 1.350.000,00 kuna.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu u više navrata su izvršene pretrage domova i vozila osumnjičenika i drugih osoba kojom prilikom su pronađeni dokazi (evidencija osoba kojima je posuđivan novac, više debitnih kartica, osobne iskaznice, mobilni uređaji i veći iznos novca u kunama i eurima). Privremeno je oduzet gotovinski iznos od oko 700.000,00 kuna, što upućuje da su osumnjičeni kroz duži vremenski period posuđivali novac kao vid neprijavljene djelatnosti temeljem čega su ostvarivali imovinsku korist.

Imajući u vidu da raspolažemo saznanjima o postojanju većeg broja građana na čiju štetu su počinjena kaznena djela Lihvarskog ugovora pozivamo sve potencijalno oštećene građane na suradnju i molimo ih da se obrate s korisnim informacijama ovoj Policijskoj upravi pozivom na broj 192, putem elektroničke pošte medjimurska@policija.hr ili neposredno u najbližoj policijskoj postaji.

Osumnjičeni su uhićeni i tijekom prijepodneva predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, a protiv njih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU                                                                                                                              

Marina Soldat 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja