Međimurje Press
Općine

Blagoslov kapelice Sv. Leonarda Opata

U Međimurskoj županiji je kao gospodarska djelatnost razvijena poljoprivreda, pa je stoga česta pojava da poljoprivrednici  svoje molitve upućuju Svetom Leonardu, koji je poznat kao zaštitnik blaga, osobito konja, čuvar od nevremena, te zaštitnih od stočnih bolesti. Žitelji Župe Goričan su prepoznali sv. Leonarda Opata kao sveca i postavili ga kao svog zaštitnika, te su njemu posvetili i svoju crkvu koja je posvećena na Malu Gospu 8. rujna 1784. godine, a izgrađena je u današnjem obliku 1718. godine.

Nakon što je uz financijsku pomoć Općine Goričan istoimeni poklonac (kapelica) obukao novo ruho, svakako je bilo potrebno to ovjekovječiti i blagoslovom. U subotu, 14. studenog 2020. godine je kapelica Svetog Leonarda blagoslovljena po molitvu koju je predvodio goričanski župnik Josip Drvoderić.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, samom događaju su prisustvovali načelnik Općine Goričan Mario Moharić, donačelnica Općine Goričan Ines Bašnec i predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, članovi Cehovskog društva Sv. Leonard, s predsjednikom Josipom Vargecom, djelatnici Općine Goričan, glumci koji su prethodne dvije godine uprizorili scenski prikaz događaja Goričanske Republike, članovi mjesnog KUD-a s predsjednicom Marijom Ševa, predstavnica Regionalnog turističkog centra Jelena Berečić.

Sadašnji poklonac je izgrađen 1936. godine i u više navrata je bio obnavljan, a na istom mjestu se nalazio poklonac koji je bio srušen jer je bio u derutnom stanju.

Novo normalno je svuda oko nas i činjenica je da to vrijeme stavlja velike izazove ispred svakoga, te je moć utjehe koja rađa novu snagu i nadu i više nego potrebna. Svatko od nas utjehu pokušava naći na svoj način, no svakako je dobro znati da je uz te naše načine, uz nas netko tko nas nadgleda i potajno nam daje snagu u obliku zaštitnika, kakav je upravo i sveti Leonard Opat.

Jelena Berečić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja