Međimurje Press
Županija

Otvorena prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske!

Nakon što je jučer otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole Čakovec, u Međimurskoj županiji drugi dan za redom održana je velika svečanost vezana uz obrazovanje. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obilježava svoje dane, a tom je prilikom otvorena prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske.

Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obilježava 143. godišnjicu obrazovanja učitelja i 53. godišnjicu obrazovanja odgojitelja, a svečanost obilježavanja održana je u okviru Dana Međimurske županije.

Digitalna učionica budućnosti ima za cilj potaknuti i osnažiti edukaciju studenata i profesora u dijelu koji se odnosi na online nastavu, digitalne tehnologije i korištenje digitalnih obrazovnih sadržaja kako bi budući učitelji i profesori globalne krize, poput pandemije koronavirusa, dočekali još spremniji.

Ova je ustanova u povijesti prošla velike sile, od preparandije, mađarizacije do okupacije. Bila je četverogodišnja škola, viša škola, visoka, a od 2007. godine mi smo dio Učiteljskog fakulteta kao njegova sastavnica. Danas imamo 594 studenta,  ukupno 35 zaposlenih na odsjeku, a od toga 25 nastavnika. Digitalna učionica nije informatički kabinet na kakve smo navikli. Sam inventara vrijedan je 200 tisuća kuna, a odnosi se na suvremenu tehnologiju za nastavu na daljinu. Imamo posebne kamere, 22 metodička priručnika s digitalnim materijalima uz pomoć kojih će naši metodičari, za koje smatram da su jedni od najboljih u ovom dijelu Hrvatske, moći biti dobri edukatori za druge.“, rekla je prodekanica Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Blaženka Filipan-Žignić.

Uz prilagodbe i promjene, online nastava i digitalne tehnologije traže dodatna znanja i vještine, no nude i brojne nove mogućnosti. Ovaj cjeloviti projekt vrijedan je 200.000 kuna, a studentima i profesorima Učiteljskog fakulteta donirali su ga partneri projekta: Profil Klett – vodeći hrvatski nakladnik obrazovnih sadržaja, Google – vodeća svjetska tehnološka kompanija, Samsung – najveća svjetska tvrtka elektroničke opreme, King ICT – najveća hrvatska IT tvrtka, Lipapromet – vodeći veletrgovac elektromaterijalom i rasvjetom te Smart sense – tvrtka koja razvija i unaprjeđuje originalna rješenja na području tehnologije pametnih telefona.

Župan Posavec: „Digitalna učionica temelj je onoga čemu težimo, a to je da budemo regija budućnosti obrazovanja“

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je Učiteljski fakultet ustanova obrazovanja kojom se svi ponose, a podrška koju im daje Županija vraćaju na najbolji mogući način. „Osim obljetnice 143 godine izobrazbe i 103 godine nastave na hrvatskom jeziku, ako gledamo povijest, u dosta izazovnim vremenima uspjeli smo zajednički obnoviti vanjsko pročelje zgrade Učiteljskog fakulteta, prošle godine otkriven je Park prijateljstva i park velikana koji su ostavili veliki trag u našoj kulturi, a ove godine idemo korak dalje i otvaramo prvu Digitalnu učionicu na sjeveru Hrvatske uz pomoć velikih partnera. To je ono čemu u Međimurskoj županiji težimo, a to je da budemo regija obrazovanja budućnosti s opremom, pristupom i metodama poučavanja kakve su danas nužne kako bi se pripremili za budućnosti koju želimo.“, naglasio je župan Posavec.

Prostor Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu razvija se u pametnom smjeru zahvaljujući dobroj strategiji gradonačelnice Ljerke Cividini koja je istaknula da je Grad Čakovec Grada potpisao sporazum s Učiteljskim fakultetom koji će omogućiti snažnija ulaganja u obrazovanje i razvoj. „Za početak bi trebali dobiti novu sportsku dvoranu i preuređenje u  gimnastički centar, a nakon toga slijede ulaganja u vrtiće i predškolski odgoj i obrazovanje koji će biti smješteni uz sam Odsjek.“, pojasnila je gradonačelnica Cividini.

Svečanosti je nazočio dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić koji je istaknuo da je čakovečki Odsjek dobio jednu od najsuvremenijih obrazovnih učionica. Prva takva učionica otvorena je prošle godine u Zagrebu, a treća će se otvoriti u Petrinji. „Obrazovanje danas i prije dvadeset godina uvelike se razlikuje, a Učiteljski fakultet ovim projektom nastavlja ulaganja u suvremene tehnologije. Paradigma obrazovanja se mijenja i nemamo više vremena čekati da se nešto dogodi. Prvi smo na obrazovnom tržištu koje nude nova znanja, tehnologije i inovacije, koje će omogućiti kvalitetnije obrazovanje i odgoj u Hrvatskoj.“, zaključio je Opić.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja