Međimurje Press
Fotografije

Proglašene najbolje fotografije zabilježene kroz objektiv Huawei uređaja

Nakon 114 dana fotografiranja, prijavljivanja i ocjenjivanja, proglašene su najbolje fotografije Huawei Next Image foto natječaja. Ovogodišnje pobjede posebno su dobro zarađene jer je Huawei zabilježio rekordni broj prijava, a sudionici iz preko 120 zemalja poslali su više od 1,19 milijuna fotografija i videa. U usporedbi s prošlom godinom, broj prijava narastao je za 128 posto, čime je Huawei Next Image postao jedno od najpopularnijih i najutjecajnijih svjetskih fotografskih natjecanja.

Pobjednici su izabrani u šest kategorija, a dodijeljene su tri glavne nagrade, 15 pobjednika u kategorijama, 50 drugoplasiranih i pet počasnih priznanja. Dobitnici glavne nagrade osvojili su 10.000 dolara, dok su pobjednici kategorija nagrađeni s 1.000 dolara, kao i Huawei P40 Pro. Osvajači glavnih nagrada dolaze iz Danske, Argentine i Kine, s fotografijama u kategorijama „Zdravo, živote!“, „Trenuci uživo“ i „Pripovjedač“.

Oduševljeni smo što smo proglasili pobjednike Next Image foto natječaja. Standard koji su ove godine postavile prijavljene fotografije zaista nas je iznenadio, kako u pogledu kvalitete fotografija, tako i nevjerojatno dirljivih priča iza njih. Uz napredovanje fotografskih mogućnosti Huawei pametnih telefona i kontinuirani rast talenta fotografa, jedva čekamo vidjeti prijave iduće godine“, istaknuo je Li Changzhu iz Huaweija.

Žiri svjetski poznatog natječaja ove se godine sastojao od svjetski poznatih fotografa, uključujući Magnumovog fotografa i ikonu suvremene fotografije Stevea McCurryja, rusku modnu fotografkinju Elizavetu Porodinu, švedsku fotografkinju i kustosicu Profota Karolinu Henke i kanadskog fotografa ekstremnih sportova Reubena Krabbea. Pridružili su im se i Andrew Garrihy, glavni direktor globalne marke Huawei Consumer Business i Li Changzhu, potpredsjednik marketinškog odjela za potrošačku strategiju Huawei CBG-a.

Održana i lokalna verzija Next Image foto natječaja

Osim globalne, Huawei je održao i lokalnu verziju Next Image natječaja na koju je pristiglo nešto više od 6.000 fotografija koje su ocjenjivali vrhunski fotografi Domagoj Sever, Petar Krešimir Furjan i Tomislav Može uz pomoć Huaweijevog direktora marketinga za hrvatsko i slovensko tržište Normana Muellera. Najbolja fotografija osvojila je Huawei P40 pametni telefon, dok su najbolje fotografije preostalih kategorija osvojile Huawei Wireless tripod.

U kategoriji Lica pobijedio je korisnik „HuaweiP10“ sa svojom fotografijom „Dot art“, u kategoriji Laku noć najboljom je proglašena fotografija „Polarna noć u Finskoj“ korisnika „Bole87“. Rad „Čarobna šuma“ korisnika „jledinscak“ odnijela je pobjedu u kategoriji Zdravo, živote, dok je fotografija „Plitvice lakes“ korisnika „MC“ pobijedila u kategoriji Blizu daleko. Ukupni pobjednik natječaja je „VedranVidak“ sa serijom fotografija „Maštarije iz djetinjstva“ iz kategorije Pripovjedač.

Pobjedničke prijave pričaju kroz fotografiju

Jedna od mnogih čari fotografije nije samo u tome da bilježi osjećaje fotografa u trenutku kada pritisne okidač, već i u tome kako fotografije bilježe priče i ljude današnjice. Huawei Next Image pruža novu platformu fotografima da ispričaju priče i izraze svoje osjećaje, što je također obogatilo prijavljene radove.

Pobjednik iz Danske Sune Pedersen iskoristio je objektiv za snimanje tople priče djeda u rođendanskom zagraljaju s unukom tijekom pandemije. To je bilo prvi put da je napustio svoj dom u posljednjih nekoliko mjesecim, odvojen od unuka zaštitnom plastikom. Fotograf je uhvatio ovaj trenutak svojim pametnim telefonom, a prikazano je probudilo emocije kod svih članova žirija.

Argentinski fotograf Carloman Macidiano Céspedes Riojas iskoristio je kameru pametnog telefona za snimanje niza svakodnevnih trenutaka. Ovaj slijed od devet fotografija na prvi pogled može izgledati nepovezano, ali u kombinaciji mir i tišina podsjećaju na jednostavnija vremena. Slika pod nazivom „Otpornost“ u kategoriji „Pripovjedač“ također je osvojila glavnu nagradu.

Treći rad koji je osvojio glavnu nagradu djelo je kineske fotografkinje Lin Haiyin naziva „Master of the Horse and the Horses“. U četverominutnom videu, vlasnik konju na drevnom tadžikistanskom dijalektu priča priču o nerazdvojnosti Tadžika i konja.

Vrijedi napomenuti i da se broj prijavljenih videozapisa povećao za 22 puta u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje da su korisnici sve više zainteresirani za snimanje videozapisa kako bi zabilježili svakodnevicu. Fenomen je moguće povezati s razvojem 5G mreža i sve popularnijom formom vloga.

Među prijavama na ovogodišnji Next Image natječaj, za snimanje radova najčešće su korišteni uređaji Huaweijeve P serije pametnih telefona. Huawei P serija proširuje granice mobilne fotografije zahvaljujući implementaciji tehnoloških inovacija koje motiviraju korisnike da snime i podijele impresivne fotografije i videozapise.

Luka Bojić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja