19.5 C
Čakovec
28. rujna 2024
Međimurje Press
Županija

Župan s predstavnicima Hrvatskih voda razgovarao o obrani od poplava u Međimurju te sanaciji klizišta

Župan Međimurske županije Matija Posavec sastao se s predstavnicima Hrvatskih voda te otvorio teme vezane uz obranu od poplava u našem kraju. Direktor ispostave za Muru i gornju Dravu u Hrvatskim vodama Milan Rezo upoznao je župana s dinamikom radova na izgradnji nasipa kod Pušćina te zahvalio na darovanom zemljištu u Hlapičini, što je Hrvatskim vodama omogućilo i olakšalo radnje vezane uz zaštitu ljudi i imovine na tom području, na kojem izlijevanjem može zaprijetiti rijeka Mura.

 

Nasip u Pušćinama, uz rijeku Dravu, jedan je od najvažnijih za zaštitu Međimurja od poplava, a preostalih 240 metara bit će završeno do kraja 2025. godine, kako je i definirano aktualnim programom obrane od poplava Hrvatskih voda.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije i Hrvatske vode realizirat će i sanaciju šest klizišta u gornjem Međimurju, projekt vrijedan 680.000 eura, koji će financirati u jednakim omjerima. Radi se o tri klizišta u Železnoj Gori, zatim u Vugrišincu, Gradiščaku, te Svetom Urbanu.

Župan je s gostima razgovarao i o aktualnom hidrološkom stanju u Hrvatskoj gdje na nekim lokacijama još uvijek prijeti Dunav, te istaknuo dobru koordinaciju Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda zahvaljujući kojoj nije došlo do izlijevanja rijeka u Međimurju tijekom zadnjeg, većeg vodnog vala koji je prošao i našim krajem. HEP je regulirao razine vode u akumulacijskim jezerima hidroelektrana Čakovec i Dubrava te je na taj način spriječeno izlijevanje.

Sastanku su prisustvovali i Tibor Vegh, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Dragica Vugrinec, voditeljica Odsjeka za gradnju, a uz direktora Rezu bili su zamjenica direktora Ana Šelimber i Goran Martinez, rukovoditelj obrane od poplave.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja