Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Film “Kruh” na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Portugalu!

Temelj svjetske hrane, Pão ima svoju godišnje obilježavanje u Albergaria-a-Velhi na način se dokumentarno kino sada širi u vidljivosti bez geografskih ograničenja, kroz kinoprikazivanje koje u kruhu traži svoju bit, tisućljetno iskustvo, tradiciju i revoluciju koja uvijek iznenadi.‘   

Kratkometražni film Međimurke Stanke Gjurić, „Kruh“ (2022.), (film koji u osnovi propituje naš odnos prema hrani, iako govori o neobičnom putovanju jednog kruha, od pekare do ulice i dalje) ušao je u službenu selekciju međunarodnog filmskog festivala dugometražnog i kratkometražnog filma ‘Pão de Portugal’ u gradu Albergaria-a-Velha.

IX Festival Pão de Portugal vraća se 3., 4. i 5. lipnja 2022. u Quinta da Boa Vista (Torreão) u Albergaria-a-Velhi i kino koje svoju bit traži u Pãu, drevnom iskustvu, tradiciji i revoluciji koja uvijek iznenadi.
Od 2014. godine u Albergaria-a-Velhi održava se godišnja proslava najboljeg kruha u Portugalu. Temelj svjetske hrane, Pão ima svoju godišnje obilježavanje u Albergaria-a-Velhi na način se dokumentarno kino sada širi u vidljivosti bez geografskih ograničenja.

Albergaria-a-Velha ima relevantnu tradiciju u proizvodnji kruha, a kako je ovo jedna od općina s najviše mlinova, mlinara i pekara u Portugalu, općina je shvatila da ima smisla jačati svoje korijene. Na toj povijesti i spoznaji rodila se želja za stvaranjem ‘Pão de Portugal’ Festivala, koji tijekom vikenda slavi kruh s najboljim proizvođačima iz cijele zemlje i sa svima koji ga posjećuju. Općina Albergaria-a-Velha je od 2014. godine u svoj kulturni program uvrstila manifestaciju koja promiče lokalnu kulturu i povijest, kako bi mještane i sve posjetitelje upoznala s nekim od obilježja koja karakteriziraju regiju.

Dizajn i razvoj projekta usmjeren je na izgradnju Festivala koji se oslanja na tradiciju, a da to nije spriječilo inovativni koncept koji je označio razliku i istaknuo se među sličnim ponudama.
Tradicija pravljenja kruha u Albergaria-a-Velhi stara je stoljećima i i danas je područje velikog izražaja u županiji. Kako u regiji nema samo tradicionalnog kruha, već su proizvodnja i njezin napredak oduvijek bili prisutni u svakodnevnom životu stanovništva, postalo je ovo mjesto krušnom prijestolnicom zemlje kao prirodan i utemeljen izbor – kroz stoljeća povijesti, poznato po stotinama mlinova raštrkanih po ovoj županiji.
Postojanje Quinta da Boa Vista služi kao savršena kulturna nadopuna i poziva na razmišljanje o povijesnoj ulozi ove industrije.
Uspjeh i kvaliteta inauguracijskog izdanja osigurali su da će događaj ponovno rasti u sljedećim godinama.

https://festivalpaodeportugal.com/
https://www.imdb.com/title/tt2660396/
https://www.facebook.com/KruhBread
https://youtu.be/LQfgD32sTvA

Filmske novosti

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja