Međimurje Press
Korisni savjeti

Kakva prehrana u vrijeme blagdana?

Zasigurno s velikim nestrpljenjem svi već očekujemo predstojeće blagdane, umorni od svih izazova koje nam je donijela COVID-19 pandemija s kojom se suočavamo već gotovo dvije godine. Za vrijeme blagdana kuće su nam prepune finih kolačića i drugih brojnih primamljivih namirnica pa nije lako ostati odlučan i pridržavati se principa zdrave i uravnotežene prehrane. No, ipak je moguće uživati u praznicima i bez gomilanja suvišnih kilograma kao i bez bolova i težine u želucu.

Ukoliko za vrijeme blagdana želite zadržati svoju trenutnu težinu, odabir namirnica počinje već u trgovini, pametnom kupovinom. Unaprijed isplanirajte jelovnik za više dana te ga koristite za pripremanje popisa potrebnih namirnica, a u dućanu se nastojte striktno držati popisa. Naime, za vrijeme blagdana smo uvijek spremni potrošiti više i nerijetko se vraćamo kući s punim vrećicama onoga što nije bilo na popisu za kupnju. U kupovinu hrane idite nakon što ste se dobro naspavali te nakon što ste pojeli kvalitetan obrok. Naime, impulzivnoj kupnji je teško odoljeti ako ste gladni te nakon neprospavane noći jer ćete u takvim situacijama kupovati namirnice bogate šećerima, mastima i solju i bit ćete skloni impulzivnom donošenju odluka. Najsvježija i najzdravija hrana se najčešće nalazi na rubnim dijelovima dućana, pa se na tim dijelovima zadržite najduže i opskrbite se obiljem voća i povrća. Odličan izvor zdravih masnoća, proteina, vlakana i minerala su i orašasti plodovi koje uključite u svakodnevnu prehranu pa i prehranu tijekom blagdana ali budite umjereni jer su orašasti plodovi bogati i kalorijama.

Za blagdane si priuštite hranu koju najviše volite, ali ne zaboravite da je umjerenost ključ zdrave prehrane. Za vrijeme praznika često jedemo kada uopće nismo gladni jer je teško odoljeti prepunim stolovima hrane u vlastitom domu kao i u susjedstvu. To ne možemo i ne želimo spriječiti ali si možemo obećati da se preko praznika nećemo udebljati. Stoga imajte na umu neka pravila kojih se nastojte pridržavati u vrijeme praznika. Vodite računa da ne pretjerate u konzumaciji masne i začinjene hrane te suhomesnatih proizvoda koji, osim što su kalorični, mogu dovesti do osjećaja težine i bolova u gornjem trbuhu nerijetko praćenih mučninom, nadutošću i žgaravicom. Ako ipak malo pretjerate, nemojte nakon takvih obroka prileći, već se odlučite za laganu šetnju. Vodite računa i o konzumaciji alkoholnih pića koja u većim količinama mogu izazvati slične smetnje, a uz to su i jako kalorična. Ograničite i pijenje visokokaloričnih gaziranih i zaslađenih sokova jer su to “prazne” kalorije (jedna čaša takvih napitaka može sadržavati više od 100 kalorija). U izboru mesa dajte prednost purici i pilećem bijelom mesu, a ograničite upotrebu crvenog mesa sa vidljivom masnoćom. Uz meso svakako pripremite i dovoljno povrća te raznih svježih salata, a izbjegavajte pripremu raznih umaka. Neka se i riba nađe na blagdanskom stolu. Za međuobroke ne zaboravite na voće, a izbjegavajte grickalice.

Popunite frižider jogurtima i mliječnim proizvodima sa manje masnoće koji su bogat izvor kalcija, a i povoljno djeluju na našu crijevnu floru. Pripremite voćne kolače, bez ili sa što manje margarina, smanjite količinu šećera, a ne pretjerujte niti s čokoladom. Vodite računa i o veličini porcija te za serviranje koristite manje tanjure. Podijelite dio hrane koju ste pripremili, a na dohvat ruke neka vam češće bude voće nego kolačići. Koliko god se trudimo da preko blagdana vodimo računa o pravilnoj prehrani, ipak je unos hrane veći nego uobičajenih dana. Zato nemojte zaboraviti na šetnje i druge oblike tjelesne aktivnosti, za koje ćete preko praznika sigurno imati dovoljno vremena. Na taj ćete se način udaljiti od hrane, a ujedno ćete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, a potrošit ćete i višak kalorija. Sjetite se da ćete za blagdane najčešće poželjeti drugima mir i dobro pod kojim se u svakom slučaju podrazumijeva i zdravlje. Stoga učinite sve što je u Vašoj moći da unaprijedite svoje zdravlje, da ga zadržite ili ponovno vratite. Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost nama u tome svakako mogu pomoći.

Sve najbolje u 2022. godini!

Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine

ZZJZ Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja