Međimurje Press
Ekologija

Spašavanja vodozemaca na prometnicama Međimurske županije!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira akciju spašavanja vodozemaca na prometnicama Međimurske županije. Pozivaju se volonteri na sudjelovanje u akciji postavljanja zaštitne ograde, a zatim i na prenošenje žaba tijekom ožujka preko prometnica na dijelovima “crnih točki” gdje vodozemci najviše stradavaju.

Volonterska akcija kreće postavljanjem zaštitnih ograda u subotu 5. ožujka 2022. godine. Okupljanje volontera i djelatnika Međimurske prirode je u 9 sati na tri lokacije: U Selnici (ispred Općine), na Ribnjaku Črečan i retenciji Dragoslavec/Križopotje. Sudionicima se preporučuje odjenuti prikladnu odjeću i obuću te zaštitne rukavice. Odrasli mogu uzeti lopatu i čekić (najbolje model malj).

Kako se prijaviti?

Prijave se zaprimaju e-poštom na adresu: medjimurska.priroda@gmail.com ili na mob 095 928 41 45 (kontakt osoba Ivana Rojko) najkasnije do utorka 1. ožujka  2022. godine. Za sve prijavljene organizira se edukacija/predavanje putem digitalne platforme u srijedu 2. ožujka 2022. godine. Svi prijavljeni primit će link za pristup online edukaciji.

Podsjetimo, prošle 2021. godine spašeno je gotovo 6000 jedinki vodozemaca na tri crne točke – Selnica, Črečan-Macinec i Križopotje. S ovom akcijom Međimurska priroda započela je 2013. godine na crnoj točki Črečan-Macinec, 2014. godine na crnoj točki Selnica, a 2021. godine uvedena je još jedna crna točka – retencija Križopotje gdje je protekle godine upravo i spašen najveći broj jedinki. Takve brojke i rezultati ne bi se mogli postići bez brojnih volontera čiji je prošlogodišnji odaziv bio rekordan. Javna ustanova Međimurska priroda poziva zainteresiranu javnost na volontiranje u prirodi. Bit će zabavno, poučno i korisno. Žabe i ostali vodozemci trebaju našu pomoć. Vozačima se pak upućuje apel: Oprez, uskoro će biti mnogo žaba na određenim međimurskim prometnicama.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja