Međimurje Press
Gospodarstvo

II. Regionalna RE-Source Croatia 2024. konferencija posvećena razvoju PPA ugovora

Organizatori RE-Source Croatia 2024. konferencije su Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) kao nositelji RE-Source platforme za Hrvatsku i regiju, uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i CROPEX-a i u partnerstvu s organizacijama SolarPower Europe i WindEurope te krovnom europskom RE-Source platformom.

Prošlogodišnja konferencija RE-Source Croatia 2023. okupila je preko 350 sudionika na ovu temu što je dokaz da ključ zelene tranzicije leži upravo u razvoju PPA ugovora.

Tržišta obnovljive električne energije rastu i sazrijevaju u cijeloj Europi dok s druge strane energetski intenzivne industrije, srednje i malo poduzetništvo, gradovi i lokalne vlasti aktivno istražuju načine elektrifikacije za vlastite potrebe stoga je potrebna suradnja između tih sektora koja se ostvaruje uz pomoć PPA ugovora.

Kako PPA (Power Purchase Agreement) zapravo funkcionira? Tvrtke koje su veliki potrošači električne energije potpisuju s proizvođačima obnovljive energije dugogodišnje ugovore o kupnji električne energije po unaprijed dogovorenim cijenama. To proizvođačima energije iz obnovljivih izvora omogućava sigurnu prodaju proizvedene električne energije, a kupcima sigurnu opskrbu zelenom energijom. Isto tako PPA ugovori pružaju priliku poduzećima i lokalnoj zajednici da dekarboniziraju opskrbu električnom energijom kroz zajednički projekt stvaranja novog OIE projekta.

Prema podacima europske RE-Source platforme, PPA ugovori su u 2023. godini zabilježili porast od 40% u odnosu na godinu prije s ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije što ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim tvrtkama.

Program_RE-Source Croatia_15.3.2024

Marija Hanzec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja