Međimurje Press
Grad Čakovec

Grad Čakovec partner u dva projekta financiranih od strane Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nedavno je donijelo Odluku o financiranju nekoliko projekata prijavljenih unutar proteklih godinu dana na poziv na dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura online“ prijavljena su i dva projekta u kojima je Grad Čakovec partner, ukupne vrijednosti nešto manje od milijun kuna. Riječ je o projektima naziva „Poligon arhitekture“ i „Pikač uživo“.

„Poligon arhitekture“ provodi Udruženje arhitekata Međimurja, s partnerom Gradom Čakovcem, a traje godinu dana. Njegov je cilj kroz predavanja, radionice i javne tribine u novom virtualnom javnom prostoru te materijalizacijom ideja, stvaranjem brošura i prostorne intervencije pridonijeti boljoj socijalnoj uključenosti mladih i starijih osoba, razvijanju socijalnih kompetencija, kreativnog mišljenja te znanja i vještina iz područja urbanizma i arhitekture. „Iskustva starijih doprinos su i inspiracija daljnjim promišljanjima grada, a uključivanjem u projekte u vlastitoj zajednici mladi postaju dio društvenih i prostornih transformacija“, navodi se u opisu projekta koji se sastoji od četiri tematska bloka: „Doživljaji prostora grada“, „Međimurska tradicionalna arhitektura kao inspiracija“, Ideja i koncept u projektiranju“ i „Iz virtualnog u fizički prostor“. Ministarstvo kulture za ovaj je projekat izdvojilo 470.000 kuna.

Deset tisuća kuna više, Ministarstvo je namijenilo projektu „Pikač uživo“. Nositelj ovog projekta je Udruga „Pikač“ iz Selnice, uz partnere Pučko otvoreno učilište i Grad Čakovec. Cilj projekta je provesti ciklus online radionica namijenjenih ciljanim skupinama (mlađi od 25 te stariji od 54) kako bi im se približila tematika nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Njegovo trajanje je također 12 mjeseci, a projekti će se početi provoditi nakon potpisivanja Ugovora o financiranju.

Kristina Štebih

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja