Međimurje Press
Grad Čakovec

Svečano proslavljen blagdan Gospe od Anđela!

U Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u utorak, 2. kolovoza svečano je proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, uz domaćina gvardijana Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josipa Grubišića.

Euharistijskom slavlju prethodila je i svečana procesija s Gospinom slikom središtem Čakovca. Gospinu sliku nosili su predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, kudova, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP Čakovec te mnogobrojni vjernici, građani i gosti.

 

Brojni svećenici s područja Međimurja, ali i šire, stigli su na Porcijunkulovo u Čakovec te bili na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi, a upravo je blagdan Gospe od Anđela dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, malenoj crkvici Gospe od Anđela koja je oko 2 km udaljena od grada Asiza, ali se kasnije proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.

L

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku koju je predslavio vlč. Ištvan Marton.

Spomenimo kako su procesija i sv. mise ujedno označili posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2022. godini.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja