Međimurje Press
Grad Prelog

Gradonačelnik Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek sve je aktivniji posljednjih tjedana za saborskom govornicom

„Šestan Busch, Čateks, Jelen Profesional, Tehnix, zatim naši susjedi Galko i Varteks perjanice su gospodarstva Sjevera Hrvatske, ali i važni dijelovi obrambeno – sigurnosne industrije“, istakao je komentirajući svoju slobodnu raspravu u Saboru, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Evo što je rekao u svom govoru za govornicom Sabora Republike Hrvatske: „Proizvodnja obrambeno-sigurnosnih sredstava na svjetskoj razini zahtjeva korištenje najmodernijih tehnologija obzirom da ova vrst industrije ne tolerira polovična i nekompletna rješenja i proizvode. Proizvodi i usluge ovog industrijskog sektora doslovce spašavaju ljudske živote i traže maksimalnu terensku pouzdanost i sigurnost. Sam sektor obrambeno-sigurnosne industrije može predstavljati temelj konkurentnog gospodarstva obzirom da razvijena obrambeno-sigurnosna industrija može komplementarno na sebe vezati i ostale grane industrije. Također, tehnologije koje se koriste u obrambenoj industriji potiču napredak tehnologija i u dijelu industrije koje nazivamo civilna industrija (primjer je korištenje karbonskih materijala čiji je razvoj krenuo iz sektora obrambene industrije).

Međimurska županija, ali i cijelo područje Sjeverne Hrvatske ističe se kao područje unutar kojeg je smješten veliki broj društava koja pripadaju segmentu obrambeno sigurnosne industrije Republike Hrvatske. Proizvodnja zaštitne opreme – konkretno zaštitnih kaciga za potrebe vojske i policije, proizvodnja zaštitne radne opreme i uniformi za vojsku i policiju, proizvodnja specijaliziranih taktičkih jakni i opreme, zatim zaštitne obuće, kožne galanterije za potrebe policije i vojske, dio su te proizvodnje. Tu je u posljednje vrijeme i proizvodnja stambenih kontejnera za potresom pogođena područja. Obrambena industrija u Republici Hrvatskoj može i mora postati jedan od motora koji će povući naprijed cjelokupno gospodarstvo naše Domovine. Sektor obrambeno-sigurnosne industrije Republike Hrvatske nastao je u Domovinskom ratu te je u najzahtjevnijim uvjetima stvorena zavidna baza dobavljača koji su mogli brzo i efikasno odgovoriti na potrebe djelovanja oružanih snaga RH na terenu, u pravim ratnim uvjetima.

To iskustvo i znanje nemjerljiv je potencijal za buduća ulaganja. Vidljivo je ipak na primjerima ostalih gospodarski uspješnih zemalja, da se financijska sredstva za opremanje vlastitih obrambeno-sigurnosnih snaga i kapaciteta maksimalno preusmjeravaju prema kapacitetima vlastitog gospodarstva. Time se ojačava tehnološka baza, razvojno-istraživački i znanstveni potencijali, dok prvenstveno i najvažnije vlastiti obrambeno-sigurnosni sustav dobiva kvalitetna sredstva i proizvode, u čijem su osmišljavanju direktno participirali. Vidljivo je i da je zadnja, upravo trenutno aktualna COVID 19, kriza pokazala nužnost samodostatnosti država u svojim kapacitetima. Kina je prvo pokrila svoje vlastite potrebe za zaštitnim maskama (i to neadekvatnim) a tek je onda počela plasirati izvoz. Proizvođači na području Međimurske županije i regije Sjever, upravo su brzom prilagodbom svojih prozvodnih procesa i tehnologija postepeno osiguravali čim veću dostatnost i podršku novo uspostavljenom sustavu Domovinske sigurnosti koji je donesen pod Vladom Andreja Plenkovića. Početne platnene maskice proizvođača iz tekstila, uskoro bi trebao nadograditi prijedlog nacionalnog projekta „CRO zaštitne polu-maske“, a kojem je cilj standardizacija sigurnosti i zdravlja, ne samo ključnih institucija u sustavu Domovinske Sigurnosti, već i svekolikog građanstvu.

U tom pogledu, takva vrst projekta doprinosi i kompetno operacionalizira povezivanje nekoliko zakonskih akata (Zakon o obrani, Strategija nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti te Zakon o zaštiti na radu) što i je cilj sustava Domovinske sigurnosti, a istovremeno se potiče samodostatnost dobave sigurnosnog sustava (kroz domaćeg proizvođača) te rad na konkurentnosti i internacionalizaciji ovog područja kao jednog pozitivnog primjera. Za suočavanje sa sigurnosnim rizicima nove generacije, potencijalnim ugrozama i potrebama, nužno je aktivirati dostupne vlastite sposobnosti i resurse, te koordinirano djelovati na rješavanju istih komplementarnim aktivnostima i programima. Obrambeno sigurnosna industrija Republike Hrvatske koja je organizirana u okviru hrvatskog klastera obrambene industrije, koji operativno sjedište ima upravo na području Međimurske županije, upravo je udruženje koje nam pruža koordinaciju, projektne prijedloge i industrijski puls povezan s ovim segmentom industrije. Predlažem stoga punu podršku aktivnostima klastera konkurentnosti obrambene industrije kroz ključne institucije; ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta (koji su i svojevrsni pokretači priče o klasterima), HAMAG-BICRO, ministarstva unutarnjih poslova te ministarstva obrane RH, a sve u cilju jačanja kapaciteta i konkurenntosti RH tvrtki okupljenih u ovaj oblik udruženja. Pogotovo će to biti u korist novo dolazećeg instrumenta Europske unije – Europskog obrambenog Fonda (EDF) za period 2021-2027, a za koji će trebati puno pripreme i sveobuhvatne institucionalne pomoći.“

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja